Zo, ik ben er goed klaar mee. Dat gedoe rondom Feyenoord City. Het gaat me niet eens zozeer om de discussie op zich en waar alle betrokken partijen nu mee bezig zijn, maar om hoe achterlijk sommige supporters zich in deze gedragen.

Waarom Zwarte Piet in de titel? Omdat de ‘discussie’ die met name op social media wordt gevoerd verrekte veel overeenkomsten heeft met het gedoe rondom de knecht van Sinterklaas. Nee, over dat laatste ga ik mij niet uitlaten, heeft niks met Feyenoord te maken.

Maar de overeenkomst in beide discussies is het volgende: De discussie gaat al lang niet meer over de kern, waar het ooit mee begon. Het is een welles-nietes spelletje geworden. Bij de Zwarte Pieten-discussie ben je nu een racist als je voor Zwarte Piet bent en je bent een linkse extremist als je vindt dat alleen de roetveegpiet nog mag bestaan. Hetzelfde geldt voor het Feyenoord City verhaal.

Wanneer je vindt dat Feyenoord in De Kuip moet blijven ben je een echte en goede Feyenoorder. Maar als je vindt dat Feyenoord naar een nieuw stadion moet, ben je geen echte supporter en dien je je nooit meer in of rondom De Kuip te begeven. Het moddergooien wordt steeds intenser en een inhoudelijk gesprek, enkele uitzonderingen daargelaten, is allang niet meer mogelijk.

Nog een overeenkomst tussen beide discussies: De grote grijze middengroep heeft niet eens zin meer om er nog maar één seconde over na te denken. Er wordt vooral gehoopt dat er snel een knoop wordt doorgehakt en het hele gedoe over is. Ik zelf hoor ook in die middengroep en ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat minstens 70% van Het Legioen er net zo over denkt.

Ik ben voor de (ver)nieuwbouw van De Kuip. Als we in onze tempel kunnen blijven, moet je hier ten alle tijden voor kiezen. Maar als dit simpelweg niet mogelijk is, dan komt er een nieuw stadion en als dit zo is zal ik daar ook vrede mee hebben. Het zal even wennen zijn maar wij als Legioen kunnen ook daar onze club to the max supporten. Daar ben ik van overtuigd.

Ook ik vind dat er aan Feyenoord City vele haken en ogen zitten en heb veel twijfels bij dit gebeuren. Maar nieuwbouw? Nee, ik ben er niet tegen. Ben ik dan gelijk geen Feyenoorder meer? Zijn al die tientallen, misschien wel honderdtallen, bedevaartstochten die ik in mijn nog jonge leven heb gemaakt teniet gedaan? Waren de tranen die over mijn wangen stroomden nadat Dirk die 1-0 binnen schoot tegen Heracles, niet echt?

Laten we nou eens kappen met een ander veroordelen vanwege het feit dat hij/zij een andere mening heeft. Als je vindt dat Feyenoord in De Kuip moet blijven, prima. Als je van mening bent dat Feyenoord City (of een ander nieuwbouwproject) noodzakelijk is om onze club vooruit te helpen, ook prima! Tegenwoordig ben je een lafaard als je in de Zwarte Piet-discussie geen kant kiest en die kant gaat het ook op in het Feyenoord City-verhaal. Vind ik echt een zorgelijke ontwikkeling.

Er bestaan heel veel Feyenoorders, waaronder ik, die wel een voorkeur hebben maar er mee kunnen leven als de beslissing de andere kant op gaat. Laten we ons weer druk maken om de basisplaats van Clasie, de wissels van Gio of het transferbeleid van Van Geel. Daarin verschillen we ook vaak van mening, maar die gesprekken worden normaal gevoerd.

Nu snap ik ook wel dat de Kuip-discussie wat zwaarder is, niet zo’n beetje ook, maar we zijn allemaal Feyenoorders die het beste met de club voor hebben. Alleen moeten we wel accepteren dat al die honderdduizenden supporters niet hetzelfde denken, en dat is maar goed ook.

@Robert_Schroer