Dat Wouter Bos een Feyenoorder is, is algemeen bekend. Maar hoe denkt hij nu over verschillende zaken bij de mooiste club van de wereld? En hoe houd hij zich staande als echte Feyenoord supporter in 020? Hij vertelt het jullie zelf!


Hoe bent u ooit in aanraking gekomen met Feyenoord?

Ik ben geboren in Vlaardingen maar eerlijk is eerlijk, het was ‘gewoon’ via de TV. Ik herinner me vooral het brilletje van Joop van Daele, als het eerste Feyenoord moment in mijn jeugd.

U werkt tegenwoordig als voorzitter van het raad van bestuur van het VUmc in Amsterdam. Hoe is het om als Feyenoorder in Amsterdam te werken?

Tja, daar kan ik boeken van volschrijven. Vooral als je je realiseert dat VUmc ook nog een contract heeft met Ajax; en ik kan natuurlijk niet er voor zorgen dat als hier een Ajacied verpleegd wordt, we daar dan net iets minder goed ons best voor doen!
Maar goed, Feyenoorder ben je sowieso niet voor je lol en in Amsterdam al helemaal niet. Het leuke is wel dat er stiekem best veel Feyenoord fans zijn in Amsterdam, ook hier bij het VUmc. Ze zullen het niet snel laten merken maar als ware het een geheim bondgenootschap weten we elkaar wel te vinden!

In 2010 maakte u het vertrek uit de politiek bekend. Was u, toentertijd, de enige Feyenoorder in de politiek? Werd daar tijdens de lunch over gesproken?

Nee, er waren veel Feyenoorders. Marijnissen van de SP was ook een Feyenoord fan bijvoorbeeld. Wim Kok heb ik er ook altijd van verdacht dat hij Feyenoord fan was, maar hij heeft het volgens mij nooit willen zeggen.

Volgt u Feyenoord, ook na uw politieke periode, nog steeds op de voet? Luistert u bijvoorbeeld wel eens in Amsterdam naar Radio Rijnmond om een wedstrijdverslag te volgen?

Ja, ik ben vorig jaar na een tip van een vriend overgeschakeld van Radio 1 naar Radio Rijnmond. Heerlijk om dat volstrekt niet onpartijdige commentaar te horen. En dan die zuchten en kreunen als Feyenoord er een zootje van maakt, mooie radio. Laatst kwam ik bij de Giovanni van Bronckhorst Foundation Jan Dirk Stouten tegen en toen heb ik me bekend gemaakt als grote fan. Gelukkig was hij ook fan van de Foundation dus dan staan we quitte.

Nu u niet meer in de politiek actief bent, heeft u wel eens nagedacht over een functie binnen Feyenoord? Is dat wel eens ter sprake gekomen?

Ik ben een paar jaar geleden gevraagd om commissaris te worden bij het stadion. Dat kon toen niet omdat ik nog bij KPMG werkte en die stonden dat niet toe. Nu ben ik voorzitter van de Giovanni van Bronckhorst Foundation en dat vind ik een mooie (onbetaalde) bijbaan. Giovanni is een fijne vent en wat hij en Marieke proberen te doen met hun Foundation verdient echt onze steun.

Heeft u tijdens de periode onder Ronald Koeman wedstrijden bezocht?

Ja, een paar keer. De mooiste was Feyenoord Ajax met de drie goals van Guidetti. Het was alsof Rotterdam bevrijd werd, zo’n ontlading!

Na het bekend worden van het vertrek van Koeman, werd er veel gespeculeerd in de media. Had u een voorkeur voor een mogelijke opvolger en denkt u dat Fred Rutten de juiste man is voor Feyenoord?

Ik zou er zelf niet opgekomen zijn maar ik heb wel vertrouwen in Martin van Geel, die zal er vast goed over nagedacht hebben. Petje af voor Koeman trouwens wat die bij Feyenoord voor elkaar gekregen heeft.

Heeft u de afgelopen maanden de soap rond de Kuip gevolgd? Als dat het geval is, welke van de twee varianten, BAM of Stichting Red De Kuip, had daarbij uw voorkeur? Of was nieuwbouw naar uw mening het beste geweest voor de club?

Ik denk dat het goed gegaan is. Plotseling bleken toch dingen mogelijk die eerst niet mogelijk waren. En nu komt er iets waar breed draagvlak voor is. Dat is het allerbelangrijkste. Feyenoord is een volksclub, dan moet het volk zich er ook wel in blijven herkennen wat er bij Feyenoord allemaal gebeurt. En dat lijkt nu voor elkaar.