Na de soap rondom de transfer van Vermeer en de manier hoe er wel of niet met Mulder is omgegaan zijn er nu de uitspraken van Willem van Hanegem, gedaan in een interview met RTV Rijnmond, en bij mij komt de volgende vraag boven: is Willem wèl groter dan de club?


De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik het interview niet heb gezien maar flarden hieruit heb opgepikt van de social media. De uitspraak over Kazim Kazim heeft mij verrast, in die zin dat ik me afvraag wat hiervan de bedoeling is geweest. Beertje Colargol toch? Op basis van een samenvatting in een wedstrijd tegen de “mindere ”goden heeft Willem gelijk geconstateerd dat onze nieuwe aanwinst helemaal geen aanwinst is. Knap van Willem.

Laat ik voorop stellen dat ik Willem hoog heb zitten en bovendien van de generatie ben die hem heeft zien voetballen. Dus, over Willem als voetballer geen kwaad woord, laat dat duidelijk zijn. Maar ook Willem is niets menselijks vreemd en daarom heb ik soms mijn bedenkingen bij zijn “oprechte ”kritiek op onze mooiste rotclub van de wereld, Feyenoord. En zelfs de grootste Willem aanbidders kunnen er niet omheen dat ook hij de plank weleens misslaat. Daarbij komt dat ik de kriebels krijg van mensen die in bijna ieder gesprek aangeven dat zij het niet nodig vinden om oneerlijk te zijn. En voilà, mijn argwaan is geboren. Zo ook nu.

Willem was een groot voetballer van wie ik enorm heb genoten. Maar als je toentertijd Willem op zijn eigen vertrouwde manier over het veld hebt zien sjokken dan vind ik het frappant dat juist Willem de vergrelijking met beertje Colargol heeft gemaakt. Takes one to know one?

Maar goed, dat zijn de woorden van Willem en ik kan alleen maar hopen dat Kazim zijn ongelijk gaat bewijzen. De komende maanden zullen ons dat leren. Waar het mij om gaat, is dat Willem, juist op de momenten dat het tussen hem en de club weer even niet lekker zit, dan precies in die periode veel kritiek uit. Toeval? Nee, daar geloof ik niet in. Weet Willem dat hij veel “volgers” heeft puur op basis van zijn verleden bij de club? O ja, daarvan ben ik voor de volle 100% van overtuigd. Het zou hem sieren om zich soms wat gematigder op te stellen, zeker in een periode waarin de achterban van de club nog net niet in brand staat. Noem het een stukje sociale verantwoordelijkheid naar de club die hem heeft groot gemaakt.

Want zelfs Willem van Hanegem is niet groter dan de club.