In de 2100e wedstrijd die Feyenoord in de Eredivisie speelde werd stijlvol een nieuw tussenjaar ingeluid. Het liet in alles zien dit jaar geen rol van betekenis te (willen) gaan spelen in de top: 1-1.

Een bloedeloze 0-0 had het wedstrijdbeeld beter weergegeven. Toch moesten wij allemaal weer een negentig minuten durende kwelling ondergaan om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat we onze zondagmiddag beter hadden kunnen besteden.

Ik weet niet eens waar te beginnen. Oprecht niet. De afgelopen wedstrijden (Gemert daar buiten gelaten) werden beslist door een moment in de slotfase waarin Van Persie zich kon onderscheiden. Verder wordt dit hele seizoen al heel matig tot slecht gevoetbald en is er al sinds het kampioenschap geen stijgende lijn te ontdekken.

De 1e helft

Jørgensen was weer fit genoeg om te starten. Dat was voorafgaande aan de wedstrijd het meest positieve nieuws. Gio begon met dezelfde elf als tegen Vitesse, alleen Larsson mocht nu op links starten en Nicolai begon in de punt van de aanval, wat er automatisch voor zorgde dat Van Persie op ’10’ mocht starten. Ayoub was ziek volgens de officiële berichtgeving en dus mocht Clasie opnieuw naast Vilhena op het middenveld plaats nemen.

Gio begon dus met een op het oog aanvallende voorste linie. Larsson, Jørgensen en Berghuis met daarachter Van Persie is een voorhoede waar menig kampioenselftal uit het verleden jaloers op zou zijn. Adrie Koster zag dit ook en liet zijn Willem II dan ook voorzichtig starten. Op papier speelden de Tilburgers in een 4-3-3 formatie, maar één van de twee buitenspelers liet zich vaak terugzakken waardoor ze telkens een extra middenvelder hadden. Prima tactische zet, want Feyenoord is op een schot van Berghuis in de negentiende minuut na, voor rust niet gevaarlijk geweest. Willem II overigens zelf ook niet, op een kopbal van Sol na.

Kwam dit moeizame voetbal van Feyenoordkant door goed spelen van Willem II? Nee. Absoluut niet. Willem II ontregelde Feyenoord aardig maar speelde verder ook wanstaltig slecht. De wedstrijd had een nog iets lager niveau dan de eerste helft van vorige week toen we tegen Vitesse speelden, en dat zegt genoeg.

Het begon al met domme slordigheden. Malacia pakte direct een gele kaart na een veel te wilde sliding, vervolgens liet Larsson in de vierde minuut een man uit z’n rug lopen die er bijna voor zorgde dat Fran Sol 1-0 kon maken. Dit werd gecompleteerd door Kenneth Vermeer die werkelijk elke bal of, inleverde bij een Willem II-speler, of een Feyenoorder aanspeelde die dubbel gedekt stond. Met name Clasie kreeg de ondankbare taak om die nutteloze ballen goed te moeten verwerken. Dit was een beetje het eerste kwartier en zo was van een offensief geen enkele sprake, laat staan van een uitgespeelde kans.

Dat Feyenoord zo moeizaam voetbalt, ik denk dat we dat allemaal zien en ook weten waardoor dat komt. Vandaag was het met name typerend hoe Gio zijn ploeg liet omspringen met de terugkeer van Jørgensen. Nicolai zorgt voor diepgang, is een van de weinige, zo niet onze enige aanvaller die van de bal af beweegt en zonder bal veel vuile meters maakt. Zelfs als hij niet in vorm is, kan hij met zijn loopacties veel opleveren. Hier heeft Feyenoord vandaag dus geen moment gebruik van gemaakt.

Ondanks dat Nicolai echt schrikbarend slecht speelde, zorgde hij er wel voor dat er ruimte kwam in de punt van de aanval. Typerend was dat daar geen gebruik van werd gemaakt. Het apathische Feyenoord bleef stilstaan, zelfs Van Persie kon geen moment het verschil maken. Het meest pijnlijke was toen na een half uurtje Vilhena maar de ballen op ging pikken bij de verdediging, om daar vervolgens niks mee te doen. Dat uitgerekend hij de creatieve oplossingen moest gaan bedenken was veelzeggend.

Daarnaast leek het wel alsof we dinsdag een Champions League wedstrijd moesten spelen. Er heerste een complete stilstand over de ploeg, het leek net of er krachten gespaard moesten worden. Met de aanvallende voorste linie koos Feyenoord er voor om Berghuis, Van Persie en Larsson voor de middenlijn te houden, dat betekent dat het tempo moet worden bepaald door de spelers daarachter. In de as lijken Clasie en Van der Heijden daar dan het meest voor geschikt, die speelden echter een vakkundig goed uitgewerkte vorm van verstoppertje tot de rust.

De 2e helft

Dan verander je toch een en ander? Zodat er gewoon gewonnen wordt in Tilburg? Natuurlijk niet. Waarom zou je ook. Gio ging lekker door met dezelfde elf en ook qua speelwijze veranderde er weinig. St. Juste en Malacia speelden iets hoger waardoor ze over de middenlijn aan de bal kwamen. Gebeurde alleen helemaal niks mee. De wedstrijd ging in hetzelfde tempo door en met dezelfde slordige speelwijzen van beide kanten. Vanuit Willem II’s opzicht vrij logisch, die vonden die 0-0 wel prima en het was voor hun wachten tot Feyenoord zichzelf in de problemen zou brengen.

Na ruim een kwartier kwam Berghuis opeens alleen voor keeper Wellenreuther te staan, na goed werk van Van Persie en Jørgensen. Steven was echter op dat moment zijn vakantiebestemmingen van volgend jaar aan het bedenken waardoor hij na een seconde of zes wachten zo waardeloos afrondde,  dat we die voorsprong niet eens hadden verdiend. Die mogelijkheid verprutsen was voor mij typerend voor het Feyenoord van dit seizoen. Het initiatiefloze, het afwachten, het fantasieloze, het ontbreken van elke vorm van inzet, het apathische. Alles kwam daar bij elkaar.

Tot nu toe heeft elke ploeg in Nederland al een positief VAR-momentje gehad, wij moesten daar nog op wachten maar dit zou niet te lang duren. Dat bleek, want als het team het niet doet, doet Van Persie het wel. En als Robin het even niet lukt, dan vragen we toch hulp van de VAR? In een corner waaruit Botteghin bijna scoorde werd Van der Heijden vastgepakt door Meissner, de VAR zag dit achteraf en de terechte strafschop werd benut door Berghuis.

Het was bijna gênant dat we die wedstrijd dan zo zouden moeten gaan winnen. Dit vond Van Bronckhorst ook, dus die besloot met een simpele wissel ervoor te zorgen dat het tot op dat moment totaal ongevaarlijke Willem II terug in de wedstrijd kon komen. Eerst kwam Toornstra voor Van Persie, direct na de 0-1. Op zich geen gekke gedachte. Maar, vervolgens werd tien minuten voor het eindsignaal Larsson naar de kant gehaald. Kan op zich ook geen kwaad. Sinisterra of El Hankouri die voor een frisse wind konden zorgen, geen gek idee toch?

Onze hoofdcoach, met al vijf prijzen achter zijn naam, bracht Sven van Beek. En ging een verkapte 5-3-2 spelen. Met andere woorden: de deur open zetten voor Willem II. Dit was voor de ploeg van Adrie Koster het moment om druk te gaan zetten en alle registers open trekken, die 1-1 was opeens hartstikke dichtbij met zo’n angstige wissel van Van Bronckhorst.

En ja, na werkelijk stupide uitverdedigen van Malacia en het gewoon simpelweg niet dekken door Van Beek maakte Fran Sol de verdiende 1-1. Deze wedstrijd had ook absoluut geen winnaar verdiend, en wat mij betreft had Willem II na die laffe wissel van Gio nog mogen winnen ook.

Sven van Beek is nu hopelijk wel klaar in Feyenoord 1. Stond daar weer als een kip zonder kop te klooien in het strafschopgebied. Je wordt ingebracht om de nul te houden en dus met name om Willem II’s topscorer te dekken. Dat je dan bij de eerste beste matige voorzet hem zo vrij in kan laten lopen, kan ik echt met m’n kop niet bij. Brevet van onvermogen.

De conclusie

Gio out, lees ik overal nu. Het fantasieloze voetbal en de tegenvallende resultaten is men zat, en terecht. Een resultaat als dat van vandaag zat eraan te komen, de overwinningen op FC Utrecht en Vitesse waren meer geluk dan wijsheid en in beide gevallen onterecht. Maar zelfs tegen een Willem II dat behalve Fran Sol geen spelers heeft die op een iets hoger niveau zouden kunnen presteren, wordt niks gecreëerd. Het is echt heel erg sneu. Ik ben wel een beetje klaar met Gio, na de wanprestaties tegen Trenčín en De Graafschap zaten de resultaten mee en kwamen we in hetzelfde patroon terecht als afgelopen seizoen. Aardige resultaten die vreselijk voetbal konden verbloemen.

Een ploeg waar Berghuis, Jørgensen en in een topvorm verkerende Van Persie in spelen moet zoveel meer brengen. En dat we kwalitatief onder doen voor PSV en Ajax, is een feit. Zeker gezien de financiële verschillen. Maar we moeten ons zorgen maken voor elke tegenstander, en dat is niet te accepteren voor een club als Feyenoord.

Er wordt te vaak vastgehouden aan oude gewoontes en spelers die ooit belangrijk waren. Het kampioensjaar wordt als de heilige graal gezien en alles wat er nu gebeurt moet daar op lijken, zo komt het over.

Ik ga verder geen conclusies trekken, dit is een wedstrijdanalyse en geen rapportage over Gio, maar dat dit zo niet verder kan is een feit. We hebben hier na twee weken rust, ik wil een Feyenoord zien dat de afgelopen periode met een overwinning afsluit en waardoor je na de interlandperiode nog steeds een prima plek op de ranglijst bezit. Helaas concludeer ik nu dat het tussenjaar is begonnen en dat we rond de kerst de bovenste twee plaatsen ver uit het zicht hebben.

De cijfers:

Vermeer: Een 5,5

In de eerste helft een mooie redding op de kopbal van Sol, de tegengoal kon hij weinig aan doen. Zorgde met name in de eerste helft voor veel onrust met zijn onrustige spelhervattingen.

Malacia: Een 3.

Tyrell begon met een oliedomme kaart waardoor hij de rest van de wedstrijd met de handrem mocht spelen. Was daarnaast de veroorzaker van de 1-1. Was na de wedstrijd zichtbaar aangedaan, hopelijk gebeurt hem dit niet meer, hopelijk is Haps snel fit. Een beetje concurrentiestrijd achterin kan geen kwaad.

Van der Heijden: Een 5.

Moet met zijn voetballende kwaliteiten veel meer brengen. Gaat mee in de neerwaartse spiraal waar het hele team in zit.

Botteghin: Een 6.

Moet eigenlijk vooral zijn man dekken en deed dat niet slecht. Bij de 1-1 was hij helaas niet degene die Sol moest dekken. Wordt bij corners steeds gevaarlijk met kopballen, goede ontwikkeling.

St. Juste: Een 5.

Is geen back. Ik blijf het zeggen. Het oogt allemaal heel enthousiast en bedrijvig maar er komt heel weinig uit, kijk naar de backs van Ajax en PSV (normaliter concurrenten) en zet daar St. Juste tegenover, het is echt heel armoedig.

Zo snel mogelijk een rechtsback halen of uit de jeugd toveren, en Jeremiah naar het centrum.

Clasie: Een 4.

Tja, Jordy. Brengt nog steeds niks in het voetballende gedeelte. Gaf in de eerste helft met links een aardige bal op Berghuis, dat was alles qua vooruit voetballen. Tegen een matige ploeg als Willem II komt hij verdedigend niet in de problemen.

Jammer dat Ayoub ziek was vandaag.

Vilhena: Een 5.

Tonny gaat weer steeds vaker de postbode pet dragen die hij onder Koeman ook vaak droeg. Lopen met de bal, lopen met de bal, en vervolgens niks doen.

Van Persie: Een 5,5.

Deed in de eerste helft weinig fout aan de bal. Was zelfs de enige die geen dom balverlies leed. Speelt de bal in ieder geval naar dezelfde kleur. Kreeg wel twee halve mogelijkheden voor rust en met zijn kwaliteiten moet hij daar meer mee doen.

Larsson: Een 5.

Speelde even slecht als de rest van het team. Leed weinig balverlies, maar bracht niks. En liet soms zijn mannetje lopen, iets wat de afgelopen weken niet gebeurde. Als het team niet draait, draait Sam ook niet.

Toch vind ik het bashen van Sam op Twitter onterecht. Hij speelde slecht, maar noem een speler die vandaag wel goed speelde? De zondebok zit op de bank en loopt niet op het veld.

Berghuis: Een 5.

Verdiende een 4, maar schoot die strafschop rustig binnen. Steven speelt belabberd, al weken, en moet veel meer brengen. Kan zich geen moment onderscheiden.

Jørgensen: Een 3.

‘Maar hij was zo goed in het kampioensjaar?’

Ik ben zo klaar met die argumenten. Nicolai is na het kampioensjaar geen schim van zichzelf. Speelt slecht of is geblesseerd, met zijn huidige vorm als dieptepunt. Natuurlijk kan hij beter en wat we vanmiddag zagen is niet zijn werkelijke vorm, maar wat hij vandaag deed kan echt niet. Dan kun je wel terugkomen van een blessure, maar je traint al een maand met de groep en bent meerdere keren lange perioden ingevallen. Hij moet met zijn status meer laten zien.

Ik zou ‘m tegen PEC uiteraard gewoon weer in de basis zetten, want als hij maar enigszins de oude kan worden… We hebben zo’n speler hard nodig.

Van Beek: een -10.

Normaliter geef ik wisselspelers die er niet lang in hebben gestaan geen cijfers. Maar ik maak voor Sven graag een uitzondering. Is voor mij echt einde verhaal. In januari proberen ergens te slijten en anders contract verscheuren, tijd voor Geertruida.

Toornstra: Geen cijfer

De plek op de bank vandaag was terecht, Jens speelde verre van goed de afgelopen weken. Ik had toch als ik Gio was hem eerder ingebracht. Jørgensen speelde verschrikkelijk, had Van Persie naar voren geschoven.

@Robert_Schroer