Als ik een column zou willen tikken met een actualiteit er in, dan kan ik wel bezig blijven. Zo’n stukje veroudert waar je bij staat, net als je computer (en dan heb ik het nog niet eens over de beveiliging). En iedereen heeft het laatste nieuws zo te pakken via de smartphone.


Die media, die nogal eens negatief over ons clubje willen schrijven, zorgen hoe dan ook voor (het laatste) nieuws. En dat wordt dan weer klakkeloos geconsumeerd, zal ik maar zeggen. Bij voorkeur als een bepaald bericht nog niet bevestigd is door een doorgaans goed ingelichte bron (en niet zelden is dat nogal eens hét rioolblad van Nederland, afkomstig uit Badhoevedorp-Noord).

Op het moment dat ik dit stuk tik, is dé hit op het internet het bericht over John Guidetti dat hij in de kleedkamer bij Celtic al loopt op te scheppen over een (nog niet bevestigde) deal met Sporting Lissabon. De Portugezen kunnen en willen blijkbaar wél zijn (overigens ook nog nergens bevestigde) financiële honger stillen. Da’s dan lekker, John. Je loopt al ruim een half jaar te brullen dat je terug wilt naar De Kuip, je krijgt een (vast wel riant) contractvoorstel van Feyenoord onder je neus, en vervolgens blijft het stil. Lekker wachten tot de zomer en er nog meer clubs voor je in de rij staan?

Beste John, wat heb jij nou eigenlijk nog laten zien, nadat jij bijna 3 jaar geleden uit Rotterdam vertrok? Scoren tegen Jong Malta, nou nou, poe hee, dat lukt Mitchel Te Vrede zelfs nog wel. Bij Stoke City vond je het wel best met Peter Crouch en Marko Arnoutovic voor je. Je had bij Celtic een aardig begin, maar de laatste maanden ben je daar regelmatig invaller. De meeste fans in Glasgow zijn al een beetje klaar met je grote bek. Je wilt niet bijtekenen, of laat je het nadenken aan je zaakwaarnemer(s) over? Moet je nou echt nog uitgelegd krijgen dat, als je met een vet contract in Portugal faalt, het dan bijna over is met je? Dan kun je beter tijdelijk financieel een stapje terug doen en weer lekker vlammen in de speeltuin die Eredivisie heet. Leg er 24 in en Feyenoord verkoopt je voor een lekker bedrag aan een Zuid-Europese grootmacht. Iedereen blij.

Iemand haalde het voorbeeld van Dirk Kuyt erbij. Nou, ik gunde hem destijds nog wel een goedbetaalde baan in Turkije, waarom niet? De pers had weer wat uitspraken opgeblazen en Feyenoord wilde niet aan zijn wensen voldoen. Je bent de 30 gepasseerd en je kan nog een paar jaar lekker geld binnen harken in een land waar ze (soms letterlijk) gek van voetbal zijn. Moeilijk? Oh, boehoe, clubliefde. Kansloos! Maar er zijn nog voetbalfans met een tijdmachine in de schuur. Die verwachten dan ook echt Jordy Clasie voor z’n dertigste weer terug in De Kuip.

John, graag of niet. Ik verwacht op korte termijn wel een statement van Martin van Geel. Guidetti onhaalbaar, of zoiets. Dan houden hopelijk ook die liedjes over jou eens op. Want met opmerkingen als: ik ga van de zomer alles eens op een rijtje zetten, scoor je geen punten. Dat betekent: de vetste aanbieding checken en helemaal onderkwijlen. Niet iedere Feyenoordfan heeft zijn of haar school afgemaakt, maar hiervoor hoef je niet gestudeerd te hebben. Een paar jaar zandbak en een paar uur lagere school (of hoe dat tegenwoordig ook heet) zijn genoeg om te snappen dat jij allang ja had gezegd tegen de mooiste club van Nederland. Áls je tenminste echt naar ons terugwilde.

Ik koester dat ene seizoen dat je in Rotterdam was, John. Ronald Koeman zorgde voor de wederopstanding van onze club, want met Mario Been zouden we nu nog middenmoter zijn. Met als hoogtepunt jouw drie goals tegen de aartsrivaal. Ik ben niet de enige die graag nóg een keer zoiets zou willen meemaken. Maar het leven gaat door, John. Hier hebben we geen verdedigers, zoals in Portugal, waar ze regelmatig met de noppen vooruit op en onder andermans knieën mikken. Je speelt hier ook niet voor anderhalve man en een paardenhoofd, zoals in Schotland.

Weet je wat, je zoekt het maar lekker uit ook.