Hand van Stam

En ik heb er wel weer zin in eigenlijk, alhoewel ik geen idee heb wat we van Feyenoord kunnen verwachten aankomend seizoen. De verdediging oogt kwetsbaar maar voetballend zit er wel een idee achter. De hand van Stam is duidelijk zichtbaar. Hij wilt in ieder geval aanvallend voetbal spelen en de jeugd gaat ook een eerlijke kans krijgen naar het zich laat aanzien. En dat zien wij als supporters graag.

Tegengoals en scoren

Wat we als supporters ook graag zien is minder tegengoals. Als voormalig topverdediger zou je zeggen dat Stam dat wel voor elkaar gaat krijgen. Daarom til ik ook niet te zwaar aan uitslagen van oefenwedstrijden. Die wedstrijden zijn er om bepaalde opstellingen, speelwijzen en tactieken uit te proberen en daar lering uit te trekken. Zo zal onze trainer ongetwijfeld de conclusie hebben getrokken dat ‘hoog’ spelen met het huidige trage centrum vragen is om tegengoals. Zeker zonder rugdekking van de wèl snelle backs die zowat als buitenspelers fungeren.

Aanvallen is prima, goals scoren natuurlijk top maar dat wil nog niet echt vlotten zonder Jørgensen. Zolang je er nog altijd meer maakt dan de tegenstander is het niet zo erg maar ze moeten er wèl eerst in. Weinig tegen krijgen en er minstens één meer maken dan de tegenstander. We gaan het aanstaande zondag, tegen Sparta, hopelijk zien.

Versterkingen

Ondertussen zijn ‘agenten’ van Stam in Argentinië op zoek naar versterkingen. De namen die ik langs heb zien komen ken ik verder niet maar er zullen zonder twijfel transfersommen moeten worden neergelegd. Dan lijkt het me dat Feyenoord wat te besteden heeft want je gaat toch geen mensen op pad sturen zonder geld? Verdedigend én aanvallend zal er echt wat bij moeten want anders zie ik het somber in. Aankomend weekend gaan enkele spelers bekeken worden en daarna zal eventueel tot actie worden overgegaan mochten de gewenste spelers versterkingen zijn én haalbaar. We gaan het afwachten.

Blessures

Nogal vervelend is dat je door blessures incompleet aan een seizoen moet beginnen, met belangrijke wedstrijden voor de boeg. Dit biedt wel weer kansen voor andere spelers dan de beoogde elf. En kan de keepersdiscussie ook meteen worden afgekapt. De op dit moment geblesseerde Bijlow zal voorlopig niet in aanmerking komen voor de plek van eerste keeper. Stam kiest, volkomen logisch, voor Vermeer. Ik durf te stellen dat dit ook zonder de blessure van Bijlow had gebeurd trouwens.

Jeugd

Er zal komend seizoen ook weer meer jeugd ingepast gaan worden is mijn inschatting. Burger klopt duidelijk op de deur en dat Kökcü gaat spelen lijkt mij een zekerheidje. Bij gebrek aan beter (is echt zo) zal Vente voorlopig in de spits staan en Sinisterra, alhoewel geen eigen jeugd maar wèl nog jong, lijkt ook zijn belofte in te gaan lossen. Stiekem hoop ik nog op een kans voor Azarkan en Summerville maar die twee moeten misschien elders nog even ‘rijpen’. Hansson zal voorlopig sowieso afvallen.

Conclusie

Feyenoord zou, met één of twee versterkingen, wel eens kunnen gaan verrassen. Nee, een kampioenschap is ver weg maar een aanval op de tweede plek moet mogelijk zijn. Er zit meer in het elftal dan je op het eerste gezicht zou denken. Als Berghuis gewoon blijft scheelt dat al een slok op een borrel. Met de power van Fer, aangevuld met onmiskenbaar talent, staat er een prima middenveld. Nu nog even de boel achterin goed regelen en de ballen er voorin inschieten en het wordt zowaar een mooi seizoen.

Leve Feyenoord één!

Met rood/witte groet,

Julian Heel

@FeyenoordJuul