Vanavond om 20:45 trapt Feyenoord af tegen SC Heerenveen. Normaal gesproken zomaar een doorsnee wedstrijd in de eredivisie. Maar niet vandaag, want vandaag zal de wedstrijd in het teken staan van Vak S.

En helaas niet op de manier die menig Feyenoorder zou willen, maar omdat dit vak leeg blijft door een straf van de KNVB. Op social media werd daarom de afgelopen tijd opgeroepen tot een totale boycot voor deze wedstrijd. Ik heb er lang en serieus over nagedacht maar ben toch van mening dat ik vanavond wel naar het stadion moet.

De club heeft hier ook niet om gevraagd.

Ten eerste omdat het in dit geval een straf vanuit de KNVB is. Ik zou dus niet weten waarom ik hiertegen een signaal af zou moeten geven. De KNVB kan het namelijk geen reet schelen of er vanavond 50.000 of 500 man in de Kuip zitten. Zolang er geen fakkel wordt afgestoken vind de KNVB alles prima, sterker nog, ik heb het idee dat het juist die club uit Zeist is die in heel Nederland het liefst gezinnetjes met klappers op de tribune heeft zitten in plaats van fanatieke supporters. Daarom vind ik wegblijven geen optie, het statement zou in mijn ogen in dit geval moeten zijn, welke straf jullie ook uitspreken, niets weerhoud ons om te gaan kijken naar onze club.

Het elftal.

Daarnaast is dit een cruciale wedstrijd voor Feyenoord in de competitie. Willen we de Play-offs op zeker ontlopen, zal er vanavond gewoon moeten worden gewonnen. Zonder vak S valt al een aanzienlijk deel van de vocale steun weg, des te meer zijn in mijn ogen de andere supporters nodig om Feyenoord naar voren te schreeuwen. De ploeg zit al in een fase waarbij er amper iets lukt. Het werken voor je geld rolt ook al regelmatig van de tribunes, het is in mijn ogen dus een slecht signaal om dan nu zelf massaal de ploeg de rug toe te keren.

Boycot als middel

Is een boycot in mijn ogen dan altijd een slecht middel om een statement te maken? Nee! Zeker niet, maar dan zou het moeten gaan om bijvoorbeeld falend beleid binnen de club of om het Feyenoord-City luchtkasteel. In ieder geval iets waar de club zelf direct verantwoordelijk voor is en er wat dat betreft een statement moet komen van tot hier en niet verder. Dan heeft een boycot en de solidariteit in mijn ogen zin.

Eigen keuze

Het is dus helemaal mijn eigen keuze om vanavond wel naar de Kuip te gaan. Ergens snap ik de mensen die nu boycotten ook wel. Ik respecteer ook zeker hun keuze, ook al ben ik het niet helemaal met ze eens. Ik ben alleen wel benieuwd of zij mijn keuze ook respecteren? De laatste tijd is er rond Feyenoord namelijk te vaak een sfeer waarin sommige mensen een patent hebben op het Feyenoorderschap. Het moet in hun ogen vaak op hun manier, anders ben je geen echte of erger een Jood.

Leon

Vak JJ