De  aanloop

De  overwinning op Heerenveen in een halfvolle Kuip was meer dan welkom. En moest een vervolg krijgen in Venlo. Een plek waar Feyenoord het al jaren moeilijk heeft (waar niet, eigenlijk), er ligt kunstgras en de laatste keer dat er buiten de deur gewonnen werd, was op 9 december van vorig jaar alweer. O ja, die derde plaats op de ranglijst. Directe concurrent AZ liet voor de tweede keer achter elkaar punten liggen. Feyenoord wist wat het moest doen.

De  wedstrijd

Gesteund door 550 man in het uitvak, en honderden fans op de thuistribunes begon de ploeg van Giovanni van Bronckhorst aan de wedstrijd. Het leek weer een moeilijke middag te gaan worden, ondanks kansen voor Jordy Clasie en Sam Larsson. De laatste schoot met een knal in de verre hoek na bijna vijfentwintig minuten spelen raak. Een tegenvaller was de blessure voor Ridgeciano Haps. De verdediger kon niet meer verder en moest vervangen worden door Tyrell Malacia.

Vlak voor rust deed VVV bijna wat terug, maar Kenneth Vermeer was paraat bij de poging van Mlapa. De doelman moest in de tweede helft flink aan de bak, want de thuisploeg begon meer druk te zetten. Het leverde een paar hachelijke situaties op voor het Feyenoord-doel. De 1-1 hing in de lucht, maar het feestje van de tweede goal van vanmiddag werd aan de andere kant van het veld gevierd. Nicolai Jørgensen legde zijn gehele ziel en zaligheid (en misschien ook wel wat frustratie) in een ziedend schot, met nog ruim een kwartier te spelen. Vermeer voorkwam hierna nog de aansluitingstreffer van Joosten, en in de slotfase leek het er steeds meer op dat Feyenoord weer eens ging winnen in Venlo. In blessuretijd bekroonde Malacia zijn invalbeurt met een beauty van een treffer. Na een rush van ruim 30 meter knalde hij vanaf links via het dak van het doel de 0-3 binnen.

Het  oordeel

Was dit de spreekwoordelijke ommekeer? Laten we het hopen. De sfeer onder de meegereisde fans was deze middag prima. Maar waarom kwamen een aantal spelers niet uit zichzelf naar het uitvak, na afloop? Het was hoe dan ook een  verdiende overwinning voor Feyenoord. Vermeer hield met een paar goede saves zijn doel schoon. De verdediging stond, maar bijna iedereen vraagt zich af wat de meerwaarde is van Cuco Martina’s aanwezigheid. Dat geldt ook nog steeds voor Clasie. Jørgensen lijkt op de  weg terug, en speelt sowieso beter (beweeglijker) zonder Robin van Persie om hem heen. Bijna alles ging door het midden, op de vleugels gebeurde weinig. Het pakte vanmiddag goed uit. Benieuwd of dat ook weer lukt in de thuiswedstrijden tegen Heracles Almelo en AZ. Twee keer winnen en die derde plek is weer stevig in Rotterdamse handen.

Joop

@joopb68lfc