Na de nipte zege op FC Utrecht mochten we het vanavond opnemen tegen Gemert, in het stadion van Helmond Sport. Tegen zulke tegenstanders kun je het nooit goed genoeg doen. Toch behaalde Gio’s B-keuze een eenvoudige 0-4 zege.

De opstelling

Het cliché klopt wel, zo’n wedstrijd kun je nooit goed spelen. Je moet hopen dat je zo snel mogelijk scoort en daarmee een spannende wedstrijd kunt voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat je ongeschonden uit de strijd komt, dat is behalve een gescheurde schoen van Ayoub ook gelukt.

Onze hoofdtrainer koos voor tien andere namen t.o.v. afgelopen weekend. Dit verbaasde me in eerste instantie, maar later besefte ik me dat dit ook weer typisch Gio is. Er valt namelijk geen pijl op te trekken. Ik merkte net op Twitter al dat iedereen hier anders over denkt, dus wat ik nu ga zeggen zal lang niet iedereen vinden, maar dit is hoe ik erover denk:

Ik vind het onbegrijpelijk dat je zoveel spelers wisselt. Behalve Van der Heijden werd elke speler vervangen, ik kan daar met m’n hoofd niet bij. Ja, je speelt tegen een mindere tegenstander, een veel mindere tegenstander. Deze wedstrijd moet je zoals ik al zei ongeschonden doorkomen en zo snel mogelijk de 0-1 maken, dan weet je dat het wel goed komt. Verder hoeft het geen gallery play te zijn, dat is ook onmogelijk tegen een tegenstander die niks anders gaat doen dan jouw spel ontregelen.

Ik had gekozen voor spelers die dicht tegen het eerste elftal aan zitten: spelers die zo nu en dan invallen of veelbelovende jeugdspelers. Gio begon als volgt: Vermeer, Nieuwkoop, Van Beek, Van der Heijden, Verdonk, Kökcü, Ayoub, Tapia, Sinisterra, Vente en El Hankouri.

Eerst de namen die ik logisch vond: Vermeer uiteraard. Bijlow is eerste keeper en dat je Kenneth de bekerpotjes laat doen is heel normaal. Kökcü en Ayoub snap ik ook. Eerstgenoemde klopt op de deur vanuit de jeugd en zit al een tijdje bij het eerste elftal, Ayoub viel tot nu toe steeds uitstekend in en dit was een goede kans om hem de hele wedstrijd te laten spelen. Ook Vente is logisch, om de redenen die ik zometeen noem zou je eigenlijk zeggen dat hij niet moet spelen, maar dat Gio Van Persie en Jørgensen niet laat spelen op zo’n kunstgrasveld is volkomen begrijpelijk, dan is Vente het enige alternatief.

Maar, dan de vijf andere namen (Van der Heijden houd ik er buiten), ik had deze stuk voor stuk niet opgesteld. Rechtsback Nieuwkoop is de tweede back, alleen is St. Juste net terug van een blessure en bouwt hij steeds meer wedstrijdritme op. In zo’n wedstrijd als vanavond heb je als back weinig te doen, had Jeremiah gewoon opgesteld. Dan Sven van Beek, die moet je nooit meer opstellen. Klinkt heel hard, maar wat ze in Amsterdam doen daar kunnen wij wat dit betreft wat van leren: spelers met een aflopend contract horen niet meer bij het eerste elftal. Natuurlijk is dit hard en niemand weet precies waarom Sven zijn contract niet heeft verlengd, maar na dit seizoen loopt hij gratis weg. We moeten door. Wat mij betreft zet je dus Geertruida centraal in de verdediging, die heeft wel restwaarde en ligt nog meerdere jaren vast. Voor Verdonk, Tapia, Sinisterra en El Hankouri geldt in principe hetzelfde: die gaan dit seizoen geen basisspeler worden. Moet je ze dan gelijk niet meer opstellen? Ik vind in dit geval inderdaad van niet.

We komen uit een heel zwaar begin van het seizoen en ik heb dit Feyenoord de afgelopen weken nog niet op ook maar één automatisme kunnen betrappen. Ik had deze ploeg minimaal voor de helft intact gehouden. Had bijvoorbeeld Toornstra op linksbuiten gezet? Nu Jørgensen weer bijna fit is, is de kans groot dat er geschoven gaat worden in het elftal. Als Larsson niet gaat spelen zal Toornstra ongetwijfeld linksbuiten gaan voetballen, had hem dan nu opgesteld op die positie? Om hem vervolgens in de rust te wisselen voor bijvoorbeeld El Hankouri of Sinisterra. Dat zijn kleine details die ik anders had gedaan. Berghuis is al weken niet in zijn oude doen, stel ‘m lekker op? Hetzelfde geldt voor Clasie, laat ze vertrouwen opdoen tegen zo’n tegenstander. Verdonk en Tapia, why? Verdonk is de derde linksback van dit Feyenoord nu Haps bijna fit is, Tapia is in combinatie met zijn blessure het kind van de rekening geworden toen Clasie werd aangetrokken. Heel lullig voor Renato, maar de kans dat hij dit Eredivisieseizoen in de basis komt te staan is nihil, dat weet iedereen.

Als je later in het bekertoernooi weer een amateurploeg loot, zou ik zo’n massale wisseling in de hele ploeg wel begrijpen. Maar voor dit Feyenoord is maar één ding van belang: snel beter gaan voetballen en het vertrouwen nog meer terugkrijgen. Dat kan alleen als je sterkhouders (beter) in vorm raken. Komend weekend moeten we tegen concurrent Vitesse voetballen en over precies een maand gaan we naar de ArenA. Ik zou kiezen voor dezelfde as als de afgelopen weken. Ik snap ook de argumenten van tegenstanders hiervan, maar dit is toch echt wat ik had gedaan als ik Feyenoord’s hoofdtrainer was in deze wedstrijd. De volgende ronde rouleren had ik verstandiger gevonden.

De wedstrijd

Zo’n pot als deze is lastiger voor Feyenoord dan voor Gemert. De thuisploeg had niks te verliezen en kon zelfs met een 12-0 nederlaag met opgeheven hoofd van het veld lopen. Je zag het na de wedstrijd, ze verzamelden zich allemaal voor de Feyenoordkleedkamer om het shirtje van Van Persie te bemachtigen. Schitterend toch? Maar dat geeft wel aan hoe de wedstrijdinstelling voor beide teams is. Feyenoord wil die beker opnieuw winnen, is toch een hele andere insteek.

Het ‘nieuwe’ Feyenoord begon met een hoog tempo te voetballen. In het eerste kwartier werden er weinig fouten gemaakt, de enige manier om het publiek stil te krijgen. Het Gemert-publiek (met dat walgelijke dweilorkest) was natuurlijk even aan het hopen op een stuntje maar na een minuutje of vijf was al duidelijk dat Feyenoord dit zou gaan winnen. Dat moet ik de mannen nageven, het begin was ijzersterk en daarmee werden alle illusies in Gemert weggespeeld.

Feyenoord’s eerste goal werd gemaakt door Vente, na een prima actie op links van El Hankouri. Deze goal viel al na ruim tien minuten dus ik kan me voorstellen dat Gio vanaf dat moment relaxt achterover kon gaan leunen: missie geslaagd. De rest van de eerste helft bleef hetzelfde toonbeeld, ik kan me geen schot op Vermeer z’n goal herinneren. Feyenoord probeerde een hoog tempo te hanteren en met name over links werd Feyenoord regelmatig gevaarlijk. El Hankouri speelde de rechtsback van Gemert helemaal scheel. Al betwijfel ik of dat kwam door Mo’s kwaliteiten, of door de zeer matige rechtsachter van de thuisploeg. El Hankouri kwam er vaak doorheen en eigenlijk werd daar te weinig mee gedaan.

Wat me vooral opviel was dat Feyenoord zich geen raad wist met de afvallende ballen op de rand van het strafschopgebied. Je verwacht daar Ayoub, Tapia en Kökcü die aansluiten maar het gat tussen het middenveld en de aanval was vaak een meter of twintig. Gemiste kans.

Toch was het Kökcü die vlak voor rust van de rand van het strafschopgebied de bal knap in de verre hoek draaide: 0-2. Wederom een prima actie van Mo El Hankouri die tot deze goal leidde.

Gio wisselde (uiteraard) niet in de rust en de tweede helft begon dan ook op dezelfde manier als de gehele eerste helft was verlopen. Na een minuutje of tien kreeg Gemert, aangespoord door het Kleintje Pils-orkest, de geest en werden er zowaar halve kansjes gecreëerd. In de zestigste minuut kwam dan toch Lutsharel Geertruida in het veld voor Van der Heijden, beter laat dan nooit. De rest van de wedstrijd was Feyenoord in balbezit en halverwege de tweede helft maakte Vente knap met zijn linkervoet de 0-3: einde wedstrijd. Burger mocht, na lang aandringen van het uitvak, nog even invallen voor de goed debuterende Kökcü en daarmee was Gio klaar met wisselen. Vente maakte na een prima loopactie voor het gemak nog de 0-4.

De conclusie

Als dit de bank van Feyenoord is moet je je misschien zorgen gaan maken, de helft kan het niveau (wellicht) niet aan. Aan de andere kant, je speelt tegen Gemert. Thuis tegen NAC of Excelsior in de competitie was een veel betere mogelijkheid geweest om bankzitters of jeugdspelers speelminuten op te laten doen. Helaas durft Gio dit nooit aan.

Met jullie goedkeuren laat ik het spelers los analyseren en becijferen vandaag achterwege. Overall geef ik het team een 6,5. Ondanks dat er bij vlagen slordig werd gevoetbald was er altijd de intentie het tempo zo hoog mogelijk te houden en werd er zonder bal zo nu en dan best aardig bewogen.

Toch wil ik er een paar spelers uitlichten. Ayoub bijvoorbeeld. Yassin klopte de afgelopen weken nadrukkelijk op de deur maar was vandaag vrij ongelukkig. Kwam naar mijn idee omdat hij teveel wilde. Hij probeerde vanaf de eerste minuut het spel naar zich toe trekken maar dit lukte niet en hij leed vaak slordig balverlies. Moet je hem hier op veroordelen? Nee, denk ik niet. Alleen ik hoop wel dat als Ayoub de komende weken vaker mag spelen, hij wat geconcentreerder te werk gaat. Als ik dan toch iets positiefs moet noemen, Yassin speelt bijna alles vooruit en dat is echt een verademing.

Tapia’tje was weer de Renato zoals we hem nu al ruim twee jaar kennen. Bij vlagen briljant, met afdraaiende passjes vanaf buitenkant voet, tot oliedomme acties die in gevaarlijke counters van de tegenstander resulteren. Ik denk dat Tapia dat gevaarlijke in zijn spel niet gauw kwijtraakt, ik ben benieuwd wanneer Gio hem weer eens de kans geeft.

Sinisterra was tot op heden, behalve wat optredens in Feyenoord 2 en schamele minuten in de hoofdmacht voor velen nog een geheim. Vandaag bleek vooralsnog waarom, hij bakte er ondanks al zijn ijverigheid namelijk vrij weinig van. Moet je hem op basis daarvan gelijk affakkelen? Nee, maar we zien nu wel waarom Gio hem nog niet vaker de kans gaf in het eerste elftal. Ik hoop dat hij tegen Vitesse invalt, kan hij zich in De Kuip opnieuw proberen te bewijzen, met het Legioen achter zich en op een normaal bespeelbaar veld.

Hopen op een thuisloting in de volgende ronde, dat zijn we immers gewend in bekerwedstrijden. En hopen dat Feyenoord zondag wat scherper op het veld verschijnt. Want we hadden vandaag minimaal twee keer zoveel goals moeten maken.

@Robert_Schroer