Dertien uitwedstrijden, slechts drie zeges. Het begint een pijnlijke statistiek te worden en ook vandaag kon Feyenoord met name na rust niet overtuigen. Gezien de kansen die beide ploegen creëerden was de einduitslag niet eens onterecht: 1-1.

De opvolger van Gio speelde voorafgaande aan Vitesse – Feyenoord met PEC gelijk tegen onze concurrent AZ. Een overwinning in Arnhem zou voor Feyenoord dus een grote klap in het gezicht van de subtop betekenen.

Vilhena bleek niet fit genoeg en moest voor het eerst in zijn professionele loopbaan een wedstrijd missen vanwege een blessure (indrukwekkende statistiek). Verrassend genoeg, koos Gio voor Kökcü als vervanger op het middenveld. Verrassend? Ja, enorm verrassend zelfs. Gio kiest zelden voor een jeugdspeler in de basiself en stelt al helemaal nooit twee(!) aanvallende middenvelders op. Samen met Toornstra mocht Orkun dus in de basis beginnen. Op papier nam Jens de plek van Tony over, en Kökcü mocht achter Van Persie starten.

De andere wijziging was op het doel. Vermeer bleek nog niet fit genoeg, dus mocht Delle in de basis starten. Jørgensen is verre van in vorm en begon wat mij betreft terecht op de bank.

De eerste helft

De laatste overwinning in een uitwedstrijd dateert uit december, de wedstrijd waarin Kökcü mocht debuteren. Feyenoord zag uiteraard het gelijkspel van Jaap Stam met Zwolle tegen AZ, en wist dat bij een overwinning in de Gelredome er een gat kon worden geslagen.

Feyenoord begon vrij sterk. Zeker als je dit vergelijkt met de laatste uitwedstrijden, bijvoorbeeld die tegen Groningen. Het hield het veld breed en met name Larsson stond tegen de zijlijn aangeplakt, Berghuis zwierf wel het midden in, maar overduidelijk was dat Gio vandaag het middenveld als schakelpunt zag.

Beide verdedigingslinies begonnen wel wat twijfelend en dit zorgde ervoor dat het veld bij beide partijen automatisch vrij lang werd. Omdat er voorzichtig werd begonnen ontstonden hier weinig gevaarlijke momenten uit, maar de kansen lagen er wel. Van Persie kreeg vrij snel een kopkans en direct daaropvolgend kreeg Dauda aan de andere kant een halve volley-mogelijkheid, verder was de openingsfase vrij rustig.

Feyenoord oogde wel zelfverzekerd. Met name achterin werd de bal per persoon vaak maximaal twee keer getoucheerd wat ervoor zorgde dat het tempo vrij acceptabel was. Omdat Feyenoord met Toornstra naast Clasie wat meer slimme beweging in de ploeg had, kreeg Vitesse weinig grip op het Rotterdamse middenveld. Begrijp me niet verkeerd, Vilhena is vaak een hele nuttige speler, maar ook vaak een beetje een nutteloze draver in dit soort potjes. Jens kiest beter zijn momenten en wordt zelden uitgespeeld. In de eerste helft had met name Clasie daar profijt van. Jordy kon zijn positie in de as aanhouden, hoefde weinig te bewegen en dan kan hij zijn ei redelijk kwijt in deze ploeg

Kökcü was een verademing. Simpele reden: bijna al zijn balcontacten bestaan uit één keer raken en direct doorbewegen, dit zorgt voor zoveel extra creativiteit en veelzijdigheid in de ploeg. Daarnaast was hij ook zonder bal veel in beweging, hij dook vaak op naast Larsson en nam de plek van Berghuis zo nu en dan over. Vitesse had hier geen antwoord op. Veel supporters zag ik op social media klagen over het spel van Feyenoord voor de rust, ik vond de Rotterdammers prima voetballen. Met name omdat we, met PSV-uit als uitzondering, de laatste maanden kansloze uitwedstrijden hebben gevoetbald. Feyenoord oogde zelfverzekerd, bepaalde het tempo, en gaf weinig weg. Vitesse creëerde zo nu en dan halve mogelijkheden maar Feyenoord werd in het eerste half uur drie keer heel gevaarlijk, Van Persie had in alle drie de momenten zijn vizier niet geheel op scherp.

Vitesse speelde in een 4-4-2 formatie maar maakte geen gebruik van de man meer situatie op het middenveld. Moet ook gezegd worden dat Gio het zonder bal vrij aardig had staan. Vaak schuifde Berghuis dan naar Van Persie toe, en zakte Larsson wat half hangend terug. Zo kwamen de backs van Vitesse zelden over de middenlijn.

Op slag van rust scoorde Kökcü de verdiende 0-1. Na een goede actie van Larsson op links en een subtiele voetbeweging van Van Persie, kon Orkun vanaf de rand van het strafschopgebied beheerst binnen schieten. Mooie goal! En, terechte voorsprong. Het enige wat je Feyenoord kon verwijten was dat het op dat moment geen 0-3 stond. Gezien de kansen was dit terecht geweest.

De tweede helft

Feyenoord zou Feyenoord niet zijn als deze prima uitgangspositie niet volledig eigenhandig werd weggegooid… Vitesse-coach Slutsky wisselde de onzichtbare Foor voor Serero en deze verandering sorteerde direct effect. De zonder bal veel meer bewegende Serero schermde de passlijnen van Clasie vakkundig af en zette ook vaak druk op de vice-captain van Feyenoord. Dit betekende dat Jordy vaker uit positie moest gaan lopen om aanspeelbaar te kunnen zijn en goed door te kunnen voetballen, wat er voor zorgde dat het centrale duo van Feyenoord vaker in de as in balbezit kwam. Vitesse zette daaropvolgend vaak goed druk en de eerste tien minuten na rust waren volledig in handen van de Arnhemmers.

Nog geen twee minuten na rust profiteerde Vitesse al van het tijdelijke overwicht. Waar de backs voor rust de oversteek naar de helft van Feyenoord niet maakten, was dit de tweede helft het tegenovergestelde. En de eerste keer dat rechtsback Karavaev opkwam, resulteerde dit direct in een assist. Omdat de voor rust uitstekend spelende Martina laconiek de bal probeerde weg te werken, eindigde de bal via Vitesse-spits Dauda in het doel van Feyenoord. Sneu. Want Feyenoord controleerde de wedstrijd en gaf op deze manier het heft uit handen, en dit werd verderop in de tweede helft ook niet meer rechtgezet.

Gio had nog geen antwoord op de wissel van Slutsky en na de 1-1 was Vitesse voor even heer en meester en mochten we blij zijn dat de 2-1 niet gelijk viel. Na een kwartier spelen herpakte Feyenoord zich, met name door de linies dichter op elkaar te houden en de tweede ballen weer te winnen. Aan de bal was echter het verrassende en afwisselende positiespel ingeruild voor voorspelbaar breien. Met name de backs van Feyenoord liepen doorlopend de trechter in en probeerden via gepriegel in de kleine ruimte wat kansjes te creëren. Voor rust hield Feyenoord het spel voortdurend heel breed, nu was het vooral proberen via Van Persie en/of Berghuis een kans op te zetten. Dit was te voorspelbaar en de verdediging van Vitesse kwam nauwelijks in de problemen.

De wedstrijd leek toen al af te stevenen op 1-1. De slotfase zorgde echter nog voor wat spektakel. Vitesse voerde nog een wisseling door en Gio koos er voor om Jørgensen in te brengen voor Kökcü. Aparte wissel, de strijd werd gevoerd op het middenveld, niet in de voorhoede. Ik vond Nicolai dus geen logische toevoeging. Van Persie had je genoeg aan, het spel moest juist breed worden gehouden en de duels op het middenveld moesten gewonnen blijven worden. Clasie was daar na rust namelijk volledig aan het verzuipen.

De laatste fase bestond uit twee ploegen die geen goal meer weg wilde gegeven, althans, de verdedigingslinies van beide ploegen vonden dat. Dit zorgde ervoor dat beide linies op de eigen zestien bleven staan, maar omdat de voorhoedes nog graag de 1-2 of 2-1 wilden forceren, ontstond er een onnoemelijk groot veld waar buitenspel staan niet meer mogelijk was. Vitesse viel daardoor een paar keer gevaarlijk uit. Clasie is niet een speler die een speelvlak van dertig bij dertig meter alleen kan bewaken en omdat Vitesse-speler Ødegaard steeds vaker in de as opdook, maakte Vitesse voor het eerst gebruik van de man meer op het middenveld.

Toch was ook Feyenoord nog gevaarlijk. Van Persie kopte net voor langs en Jan-Arie Van der Heijden raakte in blessuretijd nog de paal. Al met al was de 1-1 einduitslag een terechte, wanneer je naar de kansen kijkt die beide ploegen kregen.

De conclusie

Ja, die 1-1 was redelijk terecht, maar de zure nasmaak zit hem in het feit dat Feyenoord voor rust de wedstrijd onder controle had en na rust alle initiatieven over gaf aan de thuisploeg. Vitesse zat niet goed in de wedstrijd, maar werd daar door de Rotterdammers weer in geholpen.

Positief vond ik in ieder geval dat Gio het eens durfde om Kökcü in de basis te zetten, en dat hij het aandurfde om met twee aanvallende middenvelders te spelen. Dit kwam het spel overduidelijk ten goede. Wat mij betreft kiest Gio volgende week in de thuiswedstrijd tegen Willem II voor dezelfde formatie, wellicht dat Toornstra dan op Clasie z’n plek kan spelen en Vilhena weer mee kan doen.

AZ speelde ook gelijk en zo is er ranglijst technisch niks veranderd na vandaag. Ervan uitgaande dat we (bijna) alle thuiswedstrijden wel gaan winnen, ook tegen AZ, ga ik er wel van uit dat we derde worden. Vandaag bleek ook maar weer dat de Alkmaarders ook nog genoeg laten liggen. Het positieve is dat Vitesse niet dichterbij is gekomen, als we vandaag hadden verloren was de strijd om plek drie (en vier, vijf en zes) weer helemaal open.

Wat me wel zorgen baart: Feyenoord is met dode spelmomenten weer ouderwets kwetsbaar. Onlangs kregen we de eerste goal uit een dood spelmoment tegen, in de beker tegen Ajax, en sindsdien houd je je hart vast bij elke hoge voorzet. Is wat mij betreft echt hét aandachtspunt voor de technische staf. Kop specialisten als Linssen kregen vandaag meerdere keren de kans om vrij af te ronden, gelukkig zonder succes.

De cijfers:

Delle: Een acht.

Fijn om te weten dat naast een prima eerste én tweede keeper, ook de derde doelman zeer capabel is. Met name aan de bal heel veel rust. Kon aan de tegengoal niks doen en had met name in de slotfase nog wat goede reddingen.

Haps: Een zes.

Voor rust misschien wel de beste Feyenoorder, maar na rust viel hij ontzettend ver terug. Ik kan me geen goede actie van hem herinneren in de tweede helft en hij liep zich met name vaak makkelijk stuk op tegenstanders. Liep ook enkele keren volledig onnodig de bal over de achterlijn, sloeg nergens op.

Van der Heijden: Een zes.

Grijze wedstrijd. Kon zich niet positief onderscheiden maar verdedigde wel vrij aardig. Hij gaf in het eerste half uur Bryan Linssen soms iets te veel ruimte maar herstelde dat daarna prima.

Martina: Een drie.

Was voor rust uitstekend aan het ballen maar na die 1-1, die hij zelf veroorzaakte, was Cuco’tje het helemaal kwijt. Door zijn toedoen kreeg Vitesse nadien nog drie 100% kansen.

St. Juste: Een vijf.

De man van glas. Ging er wéér geblesseerd af. Speelde nog niet eens zo heel slecht en verdedigend had hij Büttner volledig in de tang. Maar aan de bal was het erg pover.

Kökcü: Een acht.

Wat een verademing, een middenvelder die met vaak één keer raken zelden balverlies lijdt maar er juist voor zorgt dat zijn medespelers in vrijstaande positie worden aangespeeld. Maakte ook een prima goal. Laat hem staan, Gio!

Clasie: Een vijf.

Tja, het zal wel aan mij liggen maar Jordy speelt écht heel erg matig. Zeker na rust, man man man wat een dom balverlies en wat werd hij volledig overlopen door Serero en Bero.

Toornstra’;: Een zes.

Degelijke pot en met name voor rust koos hij elke keer voor een oplossing vooruit. Heel fijn voor een speler die in de as speelt. Mag wat mij betreft komend weekend op Jordy’s plek spelen.

Larsson: Een zes.

Sam was ontzettend balvast en omdat hij het veld negentig minuten lang breed heeft gehouden was hij continu aanspeelbaar. Echter, deed hij daar vrij weinig mee, de pre-assist op de goal van Kökcü was wel uitstekend!

Van Persie: Een vijf.

Onvoldoende? Ja. Robin speelde echt niet zo slecht en had een fraaie assist bij de 0-1. Maar hij heeft vandaag vier á vijf uitstekende kansen gemist en als hij voor rust iets scherper was, was de wedstrijd al beslist geweest.

Berghuis: Een zes.

Steven zorgde met name voor rust met zijn beweging zonder bal voor veel onrust in de Vitesse-defensie maar was na rust weer te veel bezig met eigenhandig een doorbraak te willen forceren. Mede dankzij hem veranderde de ploeg van leuk combinerend geheel naar een matige partij die hoopt op een opleving van twee specialisten.

Botteghin ‘& Jørgensen: Geen cijfer.

Fijn dat Eric weer fit is en kwam vandaag goed uit toen St. Juste geblesseerd raakte. Nicolai viel ongelukkig in en miste een enorme kans. Wat mij betreft staat Van Persie weer in de spits komende week.