Iets meer dan 15 maanden geleden. Zo lang, of kort, is het geleden dat Feyenoord met de schaal op de Coolsingel stond. Een ploeg die een dag daarvoor op 14 mei 2017 het kampioenschap had binnengehaald. 453 dagen geleden pas. Maar als kijk naar de wedstrijd van gisteren lijkt het alweer lichtjaren geleden. Wat een afgang! Tegen de nummer 5 van Slowakije van het kastje naar de muur worden gestuurd. Tuurlijk, de selectie was verre van compleet. Maar dat mag geen excuus zijn tegen een tegenstander van dit kaliber. Ik hou mijn hart vast voor komend seizoen!

Als je kijkt naar het elftal wat er nu staat en vergelijkt met de kampioensploeg ben je er ook op te veel posities op achteruit gegaan. En dat is iets wat je Martin Van Geel aan kan rekenen. Bijna alles wat de afgelopen 2 jaar gehaald is, is namelijk minder dan wat er is vertrokken. Vorig seizoen werden er behoorlijk wat spelers gehaald. Maar wie was er nu een directe versterking? Veel te vaak haalt Van Geel middelmaat waarvan wordt gehoopt  dat ze de stap naar de top kunnen maken. En te vaak lukt dit niet.

Berghuis volgde zichzelf op. Hij werd van Huurspeler van Watford definitief Feyenoorder. Boëtius en Larsson kunnen zelfs samen het gat wat Elia achter zich liet niet opvangen. En vooral de rechtsbackpositie is in mijn ogen al meer dan een seizoen een  groot probleem. Niewkoop is niet het niveau waar je met Feyenoord 1 naartoe zou moeten willen. En bovendien (te) vaak geblesseerd. Diks kon nooit overtuigen en al vult St Juste het vaak best aardig in, je ziet aan alles dat die jongen een centrale verdediger is en geen back. Dus ook daar ben je er sinds de Landstitel alleen maar minder op geworden.

Verder kwam Amrabat naar Rotterdam en wist nog nooit te laten zien waarom hij een basisplaats zou moeten hebben, en is het afgelopen seizoen alleen Haps geweest die zich van het begin af aan kon aanpassen aan het niveau van zijn voorganger Terence Kongolo.

Ook de dit jaar aangetrokken Ayoub zie ik voorlopig geen basisplaats veroveren, sowieso niet zolang Vilhena blijft. Van Sinisterra hoop ik het beste maar heb ik werkelijk geen idee. En Clasie is een prima 1 op 1 vervanger voor El Ahmadi. Maar de enige speler die het laatste anderhalf seizoen is gekomen en die direct een meerwaarde is voor Feyenoord, is Robin Van Persie. Voor de rest is Feyenoord er alleen maar minder op geworden.

Ik zou überhaupt liever zien dat Feyenoord spelers gaat halen uit een hogere catogorie en als je het dan niet kan vinden dan maar liever een jeugdspeler de kans geven. Een aankoop moet namelijk het liefst een versterking voor je elftal zijn en niet een vervanging of achteruitgang. We hebben nu al genoeg spelers gehaald de laatste jaren die komen van Nederlandse middenmoters en waarvan het altijd maar de vraag is of ze een stap hogerop kunnen.

Het is tijd voor directe versterking van het elftal Martin. Te beginnen op de rechtsback positie.