In het Maasgebouw coqueteren ze regelmatig met de tekst dat de club steeds gezonder wordt van hun stringente beleid, Maar het afgelopen jaar is van beleid op technisch vlak absoluut geen sprake! Er is geleefd met de waan van de dag. Van een meerjaren beleid is nauwelijks sprake, echt ze doen maar wat!


De zomer van 2014 was voor Feyenoord financieel een zeer belangrijke, iedereen wist dat je daar geld zou gaan verdienen, zeker na een voor veel spelers succesvol WK, 4 spelers werden verkocht. Sterkhouders in de verdediging en de veelsoortige spits feyenoord verdiende in totaal zo’n 33 miljoen, een gedeelte daarvan ( de 8 miljoen voor BMI) werdt gebruikt om de jaarcijfers over 2013/2014 op te leuken. Hierdoor had Feyenoord ineens een positief eigen vermogen van 3 miljoen euro. van de andere 25 werd er ongeveer 10 miljoen uitgegeven om vervangers aan te trekken om het elftal te “versterken”

Kijk je dan naar het elftal van vorig seizoen waren er nog 2 echte sterkhouders over van het elftal van Ronald Koeman te weten Clasie en Immers (hate him of love him), de nummers 6 en 10 van het elftal van vorig jaar. Daarom is het ook zo onlogisch dat er uiteindelijk juist 2 spelers worden aangetrokken wiens beste positie ook 10 en 6 zijn te weten Toornstra en El Ahmadi dan is er op dit punt niet met 0 gehandeld

Voor 2 posities had Feyenoord dankzij de Jeugdopleiding de vervangers al in eigen huis, uiteindelijk gaan Kongolo en Van Beek samen het centrale verdedegingsduo vormen, maar omdat dat niet tijdig wordt gezien door de technische staf wordt eerst Khalid Boulahrouz aangetrokken op voorspraak van de nieuwe trainer Fred Rutten, een trainer met een éénjarig contract die je dus laat meebepalen in het technische beleid. Op voorspraak van dezelfde Fred wordt ook Luke Wilkshire gehaald, in 2 jaar nauwelijks wedstrijden gespeeld in Moskou, en dat moest dan de vervanger worden van de international Daryll Janmaat. Ook niet bepaald een versterking, of iemand voor de toekomst dus.

De spitspositie is inmiddels wel genoeg over gezegd, er is met Kazim gegokt en verloren, waren Guidetti en Pelle gokjes die wel goed uitpakten is, Kazim hoe waardevol voor het elftal ook niet de man die met zijn goals de nodige punten voor Feyenoord pakt, zoals zijn voorgangers dat wel deden.
Dan nog het mooiste voorbeeld dat ze in het Maasgebouw elke vorm van visie op technisch vlak ontbreek te weten de aankoop van Bilal, Nu wil ik best geloven dat het een goede voetballer is een groot talent dat en op termijn weleens de vaste rechtsbuiten kan worden van Feyenoord 1. Maar zoals @jurojase 2 weken geleden al in zijn blog zei rechtsbuitens hadden we nou net wel al genoeg in de selectie met Boëtius,Verhoek,Schaken en Manu, Waarom dan ruim 3 miljoen voor Bilal?

Verder zou met een Jeugdopleiding zoals die van Feyenoord, altijd ook het doel moeten zijn om je eigen talent te ontwikkelen en kijkend naar Vilhena en Boëtius 2 spelers die zelfs nog in de voorselectie van Oranje zaten voor het afgelopen jaar, en die dit jaar bijzonder matig hun wedstrijden afwerken, mag je wel zeggen dat ook op dat punt opzichtig is gefaald!

Van de scoutingsafdeling is ook al in jaren niets vernomen, als je kijkt naar een club als Heerenveen die het ene na het andere talent kan oppikken in Scandinavië vraag ik me toch af waar de scouts van Feyenoord wekelijks naar wedstrijden zit te kijken de laatst echt gescoute speler die ik me kan herinderen was Harmeeth Sing, toch ook niet bepaald een hoogvlieger

En dan het aanstellen van een de Trainingsstaf, was afgelopen jaar volgens onze TD, Jean Paul van Gastel nog niet toe aan de klus als hoofdtrainer van Feyenoord zou hij dat nu opeens wel zijn, Hadden we dan het geld dat is betaald en Fred Rutten en die gek van een Greveraars niet beter kunnen investeren in het spelersbudget? Hadden we dan misschien wel een fatsoenlijke vervanger gehad voor Grazziano Pelle?

En wat zijn dan de vooruitzichten voor volgend seizoen. Hoeveel van de Eventuele verkopen kan er dan geherinvesteerd worden? En waar gaat de rest van dat geld heen ? Worden er aandelen teruggekocht van de VVF zodat we echt gezond kunnen gaan worden? Of gaat er een deel worden gereserveerd voor de ontwikkeling van een nieuw trainingscomplex? Wat gaan we doen Heren directie, welke richting willien jullie uit met de club? Of is dot voor jullie net zo’n grote vraag als voor mij!

Rood witte groet

Leon Heijdra