Ook vandaag weer een nieuwe Twaalf spreekt en, hij heeft er even op moeten wachten, maar vandaag kan Ramon eindelijk vertellen over zijn liefde voor Feyenoord.


Ramon1Ik ben Ramon, 31 jaar en woon in Rotterdam. Ik werk bij de vorige hoofdsponsor van onze prachtige club. Ik ben op 23 mei van dit jaar getrouwd met Wendy. Uiteraard zat hier ook een Feyenoord-tintje aan. Wij hebben onze foto’s in de Kuip gemaakt. Mijn Twitteraccount is @RFR1908

Hoe ben je ooit in aanraking gekomen met Feyenoord?

Ik ben geboren in het Clara Ziekenhuis en heb tot 2006 op loopafstand van de Kuip gewoond, daarnaast heeft mijn opa heel vroeger ook als kelner gewerkt in de Oude Kuip en is eigenlijk mijn hele familie voor Feyenoord, daarom weet ik ook niet anders. Mijn eerste bezoek in de Kuip is met een open dag geweest, kan me daar niet heel veel meer van herinneren, behalve dat het stadion een ongelofelijke indruk achterliet. Mijn eerste wedstrijd wel. Dat was Feyenoord – PSV in het seizoen 1994/1995. Met een kinderkaartje op Vak Z. Dat was de wedstrijd van Jozsef Kiprich waarbij hij zonder warming-up het veld in kwam en maar gelijk even nonchalant een penalty erin schoot. Vanaf 1996 heb ik nu een seizoenkaart, eerst jarenlang op Vak Q en nu sinds een aantal jaren op Vak X en probeer ik zoveel mogelijk uitwedstrijden te bezoeken, als er tenminste geen onzinnige combi is opgelegd, wat het afgelopen seizoen een beetje te vaak is gebeurd.

Wat is voor jou het ultieme Feyenoord-gevoel?

Een uniek gevoel, ik denk dat alleen mede-Feyenoorders dat gevoel ook begrijpen, het is ook echt niet uit te leggen aan buitenstaanders. Het zijn ook zoveel aspecten die dat gevoel zo sterk maken, het prachtige shirt, de Kuip, het Legioen. De ene week de spelers verrot schelden na een wanprestatie en een week later ze weer fanatiek aanmoedigen. Een hele nacht bij een Primera voor de deur liggen voor een bekerfinale kaartje. Op vakantie vriendschappen sluiten met mensen alleen omdat ze een Feyenoord-shirt dragen. 12 jaar later met tranen in je ogen de Uefa-Cup finale terugkijken. Spelers die eigenlijk het niveau niet aankunnen als helden beschouwen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het belangrijkste is voor mij in ieder geval de saamhorigheid onder het Legioen, ondanks de misschien mindere jaren zal dat altijd blijven en ik denk dat we daar echt uniek in zijn.

Hoe ziet bij jou een wedstrijddag eruit als je een wedstrijd bezoekt?

Wakker worden met een bepaalde spanning, bij de ene wedstrijd wat meer als bij de andere. Ruim voor de aftrap richting de PMDS. De locatie daarvoor verschilt de laatste tijd nogal. Bij mooi weer is het best lekker om in het zonnetje op Varkenoord te staan. Alleen is het soms op Varkenoord zo druk, ook bij de bar, waardoor we de laatste maanden wat meer naar de kroegen op Rotterdam Zuid trekken. Lekker aan de bar hangen met een koud biertje, ouwehoeren met mijn maten, alvast in de stemming komen. Soms niet vergeten de tijd een beetje in de gaten te houden. Het wil nog weleens gebeuren dat we de aftrap daardoor net missen. Tijdens de wedstrijd de ploeg aanmoedigen, scheidsrechter verrot schelden. Gek worden na een goal. Balen na een tegengoal, nou ja goed iedereen kent het ritueel. En dan meestal na de wedstrijd nog wel even ergens een biertje halen.

Wat heeft Feyenoord voor impact/invloed op je dagelijks leven?

Ja, eigenlijk ben ik bijna altijd wel met Feyenoord bezig. Via Twitter en Facebook dingen plaatsen die met de club te maken hebben. Altijd rekening houden met wanneer we spelen. Ik maak geen andere afspraken dan. Van te voren al rekening houden met de Europese wedstrijden en op het werk al vrije weken inplannen, terwijl de loting pas een week van te voren bekend is. Elke dag wel een paar keer checken of er nog nieuws is. Feyenoord is ook een soort uitlaatklep voor mij, de winterstop en zeker de zomerstop vind ik echt dramatisch. Mijn vriendin merkt dat dan ook en zegt dan vaak dat het tijd word dat Feyenoord weer gaat spelen.

Hoe zie jij de (nabije) toekomst van onze club?

Ik vind dat best een lastige vraag. We hebben nu 3 mooie seizoenen gehad onder Koeman, waarbij ik me toch steeds blijf afvragen of er niet iets meer had ingezeten. Veel zal afhangen wat er komende zomer met de selectie gebeurd, gaat er echt een leegloop plaatsvinden? En zo ja, hoe wordt dit dan weer ingevuld? Bij Feyenoord weet je het nooit, je kunt zomaar weer een jaar er tussen hebben waarin je meedoet in de middenmoot. Wel denk ik dat er een goede basis staat voor wat betreft de jeugdopleiding. Vroeger werden er veel te dure en matige spelers gehaald en was het ondenkbaar dat er iemand uit de jeugd in het eerste doorbrak, dat is gelukkig nu wel anders. Verder is het de vraag in de verdere toekomst of we inderdaad met een verbouwd stadion de volgende stap kunnen zetten en echt structureel om de prijzen kunnen spelen, want dat verdienen wij eigenlijk gewoon!

Als je iets mocht veranderen bij Feyenoord, wat zou dat zijn?

Feyenoord zou in ieder geval wat meer ruggengraat moeten tonen inzake het beleid bij uitwedstrijden, met als recent voorbeeld de gemeente Alkmaar die 3 dagen voor de wedstrijd met de mededeling komt dat er meer supporters met een bus-combi moeten komen. Feyenoord gaat veel te gemakkelijk mee in deze maatregelen. Daarnaast kan er commercieel veel meer worden benut met een dergelijk grote achterban. Als je onze fanshops binnen loopt, echt lachwekkend voor zo’n grote club. Schijnt dat Adidas dat ook beter wil gaan aanpakken, dus dat moeten we even afwachten. Ja, en Gudde en de wijkagent van Merwijk mogen wat mij betreft ook hun oude beroep weer gaan oppakken, als je vanaf het begin roept dat alleen HNS een optie is en nu toch zogenaamd achter het advies van vernieuwbouw staat dan ben je niet echt geloofwaardig.

Wat vind jij van de keuze voor BAM als ondernemer die het stadion onder handen mag nemen? En waar lag jouw voorkeur? ‘Vernieuwbouw’ of een compleet nieuw stadion?

Mijn insteek is en was dat het gaat om de club zelf, bij welke variant gaat de club er echt op vooruit. Vanaf het begin had ik grote twijfels bij de plannen die ons bijna door de strot werden geduwd m.b.t. HNS. Daarnaast mag de Kuip gewoon nooit verloren gaan. Er was gewoon een grote kans dat de Kuip echt helemaal gesloopt zou worden bij een compleet nieuw stadion. Alleen het idee alleen al. Daarom had ik al vrij snel een voorkeur voor het plan van Red de Kuip, zeker omdat ik in die plannen ook de uitstraling en niet onbelangrijk de lichtmasten prominent terug zag van het huidige stadion. Maar ik kan ook wel leven met de keuze voor BAM. Het gaat er nu vooral om dat iedereen hier echt achter gaat staan en dat we echt gaan werken aan een mooie toekomst voor onze club, want dat is het enige wat telt, dat we buiten onze trots die er altijd is ook weer eens op die Coolsingel kunnen staan!