Ik was eigenlijk vorige week al aan een blog begonnen, er vanuit gaande dat Feyenoord een goed resultaat zou neerzetten in Alkmaar. Zeker gezien de resultaten daar de laatste jaren en het zomerse vertrek van bepalende spelers bij AZ had ik eigenlijk wel een simpele overwinning verwacht. Helaas kwam die verwachting niet uit. Feyenoord maakte er een potje van, in negatieve zin. Dus ik ben maar opnieuw begonnen.

Het is af en toe pijnlijk om te zien wat de gevolgen zijn van niet doorselecteren, niet ontwikkelen en de hand op de knip houden. Aan de houding van een aantal spelers kun je nu al zien dat dit hun laatste seizoen is in het rood-wit van Feyenoord. Gretigheid en plezier heeft bij sommigen plaatsgemaakt voor frustratie en onvrede. En ik heb het idee dat de coach het ook vaak niet meer weet of weigert in te grijpen, om welke reden dan ook. Je ziet dat het niet loopt, dat spelers door de ondergrens zakken en wissels blijven maar uit. Ik begrijp daar helemaal niets van. Ik kreeg zelfs het idee dat Feyenoord op een gegeven moment niet meer wilde winnen van AZ, dat men een gelijkspel wel best vond eigenlijk.

Is dat nu hetgeen een topclub moet uitstralen? Berusten in een gelijkspel tegen een subtopper? Zijn we nu weer zo ver terug bij af? Een aantal weken geleden riepen spelers nog dat ze hoopten op puntverlies van de concurrenten tussen Europese duels in. Dat mag je dan wel hopen, maar dan moet je zelf wel je punten pakken natuurlijk. Anders schiet je er ook niets mee op. Wanneer stapt de ploeg nou eens het veld op met een houding en mentaliteit van een ploeg die ten koste van alles wil winnen? Je speelt in het shirt van Feyenoord, kom op zeg!

Ik heb er een hard hoofd in voorlopig. Als dit weer een kleurloos seizoen wordt mag de club dat zichzelf aanrekenen. Te veel kwaliteit ingeleverd, te weinig ingekocht of gebracht. Waar je met lede ogen moet toezien hoe PSV wederom een topspeler heeft gehaald, mogen wij ons troosten met de gedachte dat de steentjes van Varkenoord zijn afbetaald. Dat is wat betreft kosten misschien handig maar er moet ook ergens voor gevoetbald worden. Dat wordt een lastig verhaal met deze selectie, alle positiviteit van Robin van Persie ten spijt.

Alleen als Feyenoord een goede serie weet neer te zetten kan er misschien nog iets moois ontstaan. Zoals in het seizoen van het laatste kampioenschap. Daarvan werd de basis gelegd in de goede seizoensstart. Een goede serie wedstrijden waarin de volle buit werd gepakt. De komende 2 wedstrijden bieden weer kansen. Beide thuis en tegen subtoppers. Win je beide wedstrijden kunnen we de 1-1 bij AZ vergeten en misschien omhoog blijven kijken. Bij elk ander resultaat is de kans groot dat dit weer een seizoen wordt tussen hoop en vrees.

Met rood-witte groet,

Julian Heel

@FeyenoordJuul