Mijn naam is Rinus Verhart, 32 jaar en na twee jaar een seizoenkaart midden jaren negentig, sinds 1999/2000 op vak T te vinden. Ik ging de eerste vijf jaar nog naar redelijk wat uitwedstrijden en nu pak ik circa 13 van de 17 wedstrijden in de Eredivisie mee in de Kuip. Heb een hekel aan te lang hetzelfde gezeik (Guidetti hoeft echt niet terug), supporters met meer haat voor hunnie dan liefde voor Feyenoord, rellen en supporters die zichzelf een meer echte supporter vinden dan anderen gemeten aan wedstrijdbezoek. Feyenoord is voor mij vooral slap ouwehoeren, je constant verbazen hoe het toch altijd weer fout kan gaan, eeuwige hoop en liefde voor altijd. Mijn eerste blog op w-z-f.nl gaat over ons talent Tonny Vilhena.


Hé Tonny,

Hoe is het? Ik kan me helemaal niks voorstellen bij het leven van een prof. Is het nou zwaar? Hoe is dat als talent? Zo vroeg al debuteren, de wereld aan je voeten hebben liggen en eigenlijk al zeker weten dat als je jouw ding blijft doen, jij je over je financiële toekomst geen zorgen hoeft te maken. Bijna je eerste WK en toen… toen kwam Fred. Deze kant van profvoetballer lijkt mij helemaal vervelend. Jou kennende train je je helemaal de blubber, slik je veel terechte kritiek en is het hopen op de ommekeer. Hoe moeilijk is dat? Na seizoenen vaste kracht ineens op maandagavond met Jong Feyenoord spelen? Onder Koeman kon je niet stuk, onder Fred gaan vooral je schoenen niet stuk. En als je dan een keer mag invallen verwachten mensen een wonder. Dat is als invaller op jouw plek bijna onmogelijk, al was die corner in Eindhoven niet helemaal lekker getrapt. Het gebeurt als je eenmaal in die spreekwoordelijke hoek zit. Ik hoop vooral dat je een nieuwe kans krijgt bij Feyenoord, zodat we niet straks weer denken “waarom kregen wij geen miljoenen voor deze man?”

Ik ben altijd fan van je geweest, niet weer een talent dat zo een snelle technische vleugelspeler is maar één die op zijn 18e al op een positie kan spelen wat veel spelers pas in het midden van hun carriere voor elkaar krijgen. Overal zijn, passes, steekpasses, ballen veroveren en ook nog eens scoren. Man, man, man… in de jeugd, samen met Achabar. De hele scoutingswereld keek mee en zag daar een tandem dat kon blijven gaan. Oranje -17… wauw! Jullie speelden alles en iedereen kapot. Jij op 10. In het eerste hebben je we daar maar weinig gezien. Willem II uit, die ene keer, je maakte er gelijk twee. Wat zou ik je daar graag willen zien, op 10.

Als ik in de Kuip zo eens om me heen luister zijn er niet zoveel Tonny-fans meer over. Die klappen liever voor Vermeer dan voor een jongen van de club. Roepen dat Feyenoorders elkaar zo trouw zijn maar fluiten jou dan vervolgens uit. Net als Jean-Paul. Twee jongens die al jaren alles geven voor onze club. Onze magische club. Maar een medewerker van Feyenoord vertrouwde mij ooit toe dat die magie behoorlijk wegvalt als je er eenmaal middenin zit. Die was blij dat hij weg was en weer langzaamaan de magie als supporter mee kreeg. Jou goed zien spelen is al weer even geleden maar weet dat er nog wel Tonny-fans zijn. Ik las laatst een column van een mede-Kameraad waaruit bleek dat jouw statistieken beter zijn dan die van El Ahmadi en dat je gevaarlijker bent dan Lex. Maar ja, het zijn maar cijfers. Naast de feiten draait er veel om beeldvorming. En helaas, het stempel “mag weg” lijkt al op je voorhoofd te zitten. Eeuwig zonde. Dat vervolgens de nummer 3 van de Premier League je wil hebben zegt genoeg. Koeman kent je, kent jouw potentie en ziet dat jij al heel veel kan op jouw nog steeds jonge leeftijd.

Mocht je na dit seizoen gaan dan hoop ik dat je het ongelijk van de fluiters en de trainers aantoont, dat je de wereldtop bestormt en laat zien dat jij één van die talenten bent waarom Varkenoord zo vaak geprezen wordt. Onthoudt dat de mensen die je uitfluiten, de trainers die jou ernaast zetten en alle andere negatieve uitingen bij Feyenoord van passanten komen en laat hun niet bepalen hoe mooi Feyenoord is. Ik hoop dat je vooral van Feyenoord blijft houden zoals je altijd gedaan hebt, dat je supporter blijft, dat je alles voor Feyenoord over hebt en mocht je dan klaar zijn met de wereldtop bestormen, kom dan vooral terug om af te sluiten bij jouw club. Bij mijn club. Bij onze club.

Het ga je goed!