Sinds een aantal weken is het weer prominent aanwezig in het nieuws: FeyenoordCity. Het project dat Feyenoord naar ongekende hoogtes gaat stuwen, met daarin een stadion van internationale allure. Hoe vaker ik er wat over lees, hoe meer weerstand het bij mij opwekt. In bijna alles wat er over geschreven wordt mis ik één woord: Feyenoord. Het lijkt al lang niet meer om de club te gaan maar meer om het project zelf. Werkgelegenheid, sportcampus, mobiliteitsplan, breedtesport, omni-vereniging, gebiedsontwikkeling, waterkering en oh ja, een voetbalstadion. Het heeft er alle schijn van dat de club Feyenoord moet dienen als springplank voor een megalomaan project.

Is er nou helemaal niets geleerd van het verleden? Alles valt of staat met draagvlak. Draagvlak dat wat betreft een nieuw stadion al flinke deuken heeft opgelopen. Eerst was er HNS waarover supporters helemaal niets was gevraagd. Daarna werd de Trojka, samengesteld uit ‘wijze’ mannen, aangesteld. Nadat de Trojka uiteindelijk op vernieuwbouw van de Kuip uitkwam werden achtereenvolgens ReddeKuip en BAM ook afgeserveerd. Het plan van VolkerWessels, de Superkuip, sneuvelde al eerder, doordat er besloten was te gaan renoveren. Dat het uiteindelijk zou uitdraaien op nieuwbouw kon je al aan je water voelen. De Feyenoord directie is nooit voor renovatie geweest. Het luisteren naar renovatieplannen was slechts voor de bühne en heeft geen serieuze kans gehad.

Inmiddels zijn we 11 jaar verder en is er nog niets concreets gebeurd. Ja, er zijn wat miljoenen in onderzoek naar FeyenoordCity gepompt. Miljoenen die de club volgens huidige directeur Jan de Jong wel kan ophoesten. Ik las van de week dat diezelfde Jan de Jong Arsenal als voorbeeld ziet voor Feyenoord. Hij zal toch wel weten dat Arsenals laatste kampioenschap uit 2004 dateert? Dus wat dat betreft leek Feyenoord er al een beetje op. Verder wint Arsenal af en toe een FA cup en balt het Europees af en toe een beetje mee. Dat kan toch niet de ambitie zijn van Feyenoord? Af en toe een titel en een beetje meehobbelen?

Zelf ben ik vanaf het begin voor een nieuw stadion geweest. Ik was met name erg gecharmeerd van de Superkuip van VolkerWessels. Waarom? Omdat het in alle opzichten op de Kuip lijkt en omdat een voetbalstadion op de eerste plaats een voetbalstadion moet zijn. Één waar supporters zich in thuisvoelen. Met FeyenoordCity heb ik dat helemaal niet. Ik kan me er niets bij voorstellen. Wordt het een stadion of een evenementenhal? Zal het ooit de magie van de Kuip kunnen evenaren? Onwaarschijnlijk. Er is niemand die weet hoe het eruit gaat zien. Hoe kun je hier dan achter staan als supporter?

Als het draagvlak voor een nieuw stadion onder supporters wegvalt zit je straks in een sfeerloze betonbak met 30.000. Zeker als je leest aan welke regels de supporter straks moet voldoen. Bijvoorbeeld het moeten aantonen met welk vervoer je bent gekomen en daar een sanctiebeleid aan koppelen. Totaal krankjorum. Dan kun je nog zoveel in winkels, restaurants en weet-ik-veel wat voor entertainment investeren, maar het draait toch echt om Feyenoord. En als de Feyenoordsupporter wordt weggejaagd is de club ten dode opgeschreven. Want een stadion vullen met 65.000 stuks klapvee gaat je niet lukken.

STOP FeyenoordCity!

Met rood-witte groet,

Julian Heel
@jurojase