Voor (waarschijnlijk niet) de laatste keer: Stop Feyenoord City!

Vorige week zondag tegen Vitesse werd het weer eens duidelijk. De Kuip kan het verschil maken in een wedstrijd. Vanaf het moment dat de tweede helft was begonnen roerde het legioen zich en werd het team vooruit gestuwd richting de goal van de tegenstander. Het kabaal dat van de tribunes kwam gaf de spelers vleugels en dat resulteerde vrijwel meteen in een aantal grote kansen. Binnen korte tijd werd een 0-1 achterstand omgebogen naar een 2-1 voorsprong. Helaas werd de schitterende 2-1 afgekeurd wegens het buitenspel staan van het puntje van de pink van Berghuis. Maar Feyenoord gaf niet op en knokte zich in de slotfase toch naar een 2-1 overwinning. Hoeveel overtuiging heb je dan nog nodig om te concluderen dat de combinatie van het Legioen en dit stadion inspirerend kan werken? Ik denk geen.

Dat gezegd hebbende, de Kuip heeft ook zijn minpunten. De sanitaire voorzieningen zijn dramatisch. Er zijn nog steeds geen staantribunes, waardoor supporters op de trappen gaan staan. Dat heeft weer tot gevolg dat veel mensen niet eens de moeite nemen om gebruik te maken van de horeca, wat Feyenoord ook weer geld kost. Dat er nog steeds poppetjes bij de toegangshekken zitten is natuurlijk totaal niet van deze tijd. Je kunt tegenwoordig bij concerten, evenementen, uitjes en ja, ook voetbalwedstrijden naar binnen met slechts een QR-code vanaf je smartphone. Hoe moeilijk kan het zijn om deze ruimschoots bewezen technologie in de Kuip toe te passen?

Antwoord op die laatste vraag is waarschijnlijk: Er wordt zo min mogelijk geïnvesteerd omdat de Kuip aan zijn laatste jaren als thuishaven van Feyenoord bezig is. Ik hou mijn hart vast. Niet eens zozeer omdat we afscheid van de Kuip moeten nemen maar wegens het gedrocht waarin we in de nabije toekomst onze club moeten gaan aanmoedigen als een aantal heren zijn zin krijgt. Het prestigeproject Feyenoord City zorgt sowieso al voor veel weerstand onder supporters maar het beloofde ‘icoon aan de Maas’ met ‘Kuip-elementen’ lijkt met de week verder weg te geraken. Kostenoverschrijdingen zorgen nu al voor aanpassingen aan het ontwerp.

De enige manier om supporters achter een stadionplan te krijgen is door harde garanties te geven. Het nieuwe stadion zal van binnen echt een kopie van de Kuip moeten worden. Daar concessies aan doen is ook concessies doen aan de sfeer die de Kuip zo uniek maakt. De akoestiek, de vorm, de overhangende tribunes, dicht op het veld, het moet allemaal kloppen als je, samen met het legioen, de sfeer van de Kuip wilt kunnen evenaren. Dat er nu al beknibbeld moet worden op bepaalde eigenschappen van het beoogde stadion is zorgwekkend. Een stadion als de Kuip kan het verschil maken, een slap aftreksel daarvan niet.

Dat er andere belangen spelen en Feyenoord City helegaar niet om Feyenoord draait blijkt wel uit de reacties op de uitspraken van Jan de Jong, onze algemeen directeur. Hij eist 25 miljoen voor Feyenoord, per jaar, gegarandeerd. De reacties van politici waren veelzeggend. Onnozel, dom, verwend jongetje, dat soort termen. Een bestuurder die het belang van zijn club voor dat van de gemeente, bouwbedrijven en ego’s van sommige politici plaatst. Dat is even wennen. Wat die politici eigenlijk zeggen is: Hier heb je een stadion en verder gewoon je mond houden. Als er nog geen steekhoudend argument was om met dit idiote project te stoppen, is dit er wel één.

#StopFeyenoordCity

Met rood/witte groet,

Julien Heel

@FeyenoordJuul