Weer een leuke Twaalf Spreekt, vandaag met Sjaak en hij vertelt o.a. over hoe hij aankijkt tegen de (ver)nieuwbouw van de Kuip en welke Europese uitwedstrijden hij heeft bezocht. Ook wat hij graag veranderd zou willen zien bij onze prachtige club. Sjaak, ook jij bedankt voor jouw bijdrage!


Ik ben Sjaak de Lange, ben 46 jaar en kom uit Boskoop. In het dagelijks leven werk ik in de groensector. In mijn vrije tijd mag ik naast Feyenoord graag concerten bezoeken in binnen en buitenland waarbij Bruce Springsteen mijn held is. Ik heb een relatie met Alicia en ik heb het helemaal getroffen met haar want ze is ook helemaal gek van voetbal, fan van Roda JC maar daar wordt aan gewerkt, haha. Op twitter kan je me vinden als @sjaakkohaku.

Hoe ben je ooit in aanraking gekomen met Feyenoord?

Via familie en vrienden. Hier was het, zoals in zoveel plaatsen in Nederland, of je koos voor Feyenoord of voor die andere club. In mijn jeugdjaren gingen we met de familie regelmatig naar Feyenoord-ajax en de AD-toernooien. In 1989 ben ik zelf meer wedstrijden gaan bezoeken en ook uitwedstrijden. Ik kwam steeds dezelfde mensen tegen, vooral bij de uitwedstrijden, en we besloten samen te gaan en ook steeds vaker. Uitwedstrijden bezoeken was altijd één groot feest. Niks geen gezeur met combi’s en er waren iedere keer duizenden Feyenoordfans. Vaak speelde je gewoon een thuiswedstrijd omdat Feyenoordsupporters driekwart van het stadion overnamen. Machtig gevoel en een geweldige tijd. In 1990 heb ik mijn eerste seizoenkaart genomen op de Maastribune en na een paar jaar verhuisd naar vak J. Daar hadden we altijd een spandoek hangen met Feyenoordfans Boskoop.Op J heb ik ook een paar jaar gezeten en uiteindelijk zit ik nu alweer jaren op vak T.

Wat is voor jou het ultieme Feyenoord-gevoel?

Het collectief lijden als het slecht gaat. Schelden op je club maar als een ander wat van je club zegt spring je in de bres. Verbondenheid die je bij geen enkele andere club ooit zal vinden. Altijd hopen op een succes en als die dan eindelijk komt volgt zo’n geweldige ontlading.

Hoe ziet bij jou een wedstrijddag eruit als je een wedstrijd bezoekt?

Ben altijd op tijd bij het stadion en ga meestal nog naar Varkenoord of het Sluisje afhankelijk van de aanvangstijd. Meestal ben ik drie kwartier voor de aftrap binnen in de Kuip. Bijna iedereen om me heen zit er ook al jaren dus altijd gezellig om ff te bij te praten tot de aftrap.

Wat heeft Feyenoord voor impact/invloed op je dagelijks leven?

Veel, ik probeer al het nieuws te volgen en rond wedstrijddagen staat alles in het teken ervan. Naarmate je ouder wordt en er dingen om je heen gebeuren, zoals mensen die ziek worden, leer je wel te relativeren en maak je je niet altijd te druk om het voetbal. Maar mijn fanatisme zal nooit minder worden. Sommige dingen blijven gewoon leuk hoe oud je ook bent. Zoals in een boekenzaak de Feyenoordbladen vooraan leggen als je er toch bent en die van ajax achterstevoren. Maar op het serieuze vlak heb ik echt fantastische vrienden leren kennen via Feyenoord. Mensen die buiten het voetbal ook voor je klaar staan als je ze nodig hebt.

Hoe sta jij in de discussie rondom de ver(nieuw)bouw van de Kuip?

Je ontkomt er niet aan op den duur. Maar iedereen heeft z’n eigen belangen en er straalt totaal geen daadkracht uit. Bestuurders zijn meer bezig met hoe kom ik zelf zo goed mogelijk over i.p.v. het belang van de club.

Wie is jouw favoriete (oud)speler en waarom?

József Kiprich: Heerlijke nuchtere vent, paste precies bij Feyenoord, geen poeha.

Als je iets mocht veranderen bij Feyenoord, wat zou dat zijn?

Dat bestuurders je niet als een product zien. Stompzinnige regeltjes in het stadion, stadionverboden om niks, het maakt het er allemaal niet leuker op. Bron van eeuwige ergernis blijft ook het onnodig intimideren van de ME. Iedereen op de foto met een telelens op je neus, het is totaal onnodig.

Wat is het mooiste, leukste, gekste moment dat jij tot nu toe hebt beleefd bij/met de club?

Dat zijn er velen. Ik ben vooral blij dat ik de tijd van vrij vervoer naar uitwedstrijden nog meegemaakt heb. Geweldige Europese uitwedstrijden naar de Spurs, Glasgow Rangers, FC Porto, Juventus. Met 15.000 man naar Gladbach en natuurlijk de overwinning in Bremen met een weergaloze Larsson, wat een feest was dat. Genoeg mooie momenten door de jaren heen. Het kampioensjaar 1993 met die geweldige ontknoping in de laatste twee wedstrijden. De “golden” goal van Obiku in het Olympisch stadion. Heel het uitvak lag plat en ik heb nog nooit een stadion zo snel zien leegstromen haha. De goal van Henk Frasër in de KNVB bekerwedstrijd in Eindhoven:

Verslag Lunaticnews PSV Feyenoord 11-04-1991

Een paar weken ervoor nog met 6-0 verliezen daar en mensen die je voor gek verklaren als je op een doordeweekse avond weer meegaat. Tijdens de ontlading na het laatste fluitsignaal, dolblij zijn dat je erbij was met nog 6000 Feyenoordfans.

En natuurlijk de Uefa Cup in 2002, een unieke ervaring om mee te maken.

Leve Feyenoord 1