Voor onze website,interviewde wij Robin Van Galen : Olympisch kampioenenmaker 2008 van de Nederlandse waterpolo dames , tegenwoordig coach van het nationale herenteam wederom op weg naar een olympische droom. Maar buiten dat ook fanentieke Feyenoorder! Over: Feyenoord volgen in het buitenland , zijn mooiste momenten in de Kuip en coaching in het algemeen.


Hoe ben je ooit in aanraking gekomen met Feyenoord?

Voetbal was in ons gezin belangrijk. Mijn vader ging (en gaat nog steeds) altijd naar Sparta dus in het begin toen mijn broer en ik klein waren gingen we mee. Uiteraard groei je als Rotterdammer op met alle Rotterdamse clubs. We woonden in Kralingen dus we waren in eerste instantie te vinden bij Excelsior of met m’n vader en opa mee naar Sparta maar toen we eenmaal in de Kuip geweest waren, wilden we niet meer naar het Kasteel of Woudestein

 Wat was de eerste wedstrijd die je bezocht?

Ik heb zelf tot m’n 12e gevoetbald bij Excelsior en ging daar altijd kijken op Woudestein totdat ik een keer met m’n broer naar Feyenoord – Excelsior ging kijken in de Kuip. Tja, toen was ik verkocht! Wat een indruk had dat gemaakt zeg! Zoveel groter, zoveel indrukwekkender, enz. Ik viel ook meteen met mijn neus in de boter want ik ging in het seizoen 83/84 voor het eerst een aantal keer. Dat was het seizoen met Johan Cruijff, tja …. er is daarna eigenlijk geen betere voetballer geweest natuurlijk.

Hoe volg je Feyenoord en wat voor impact/invloed heeft dat op je dagelijks leven?

Tegenwoordig wat meer op afstand en dus vaak voor de TV, mijn huidige werkzaamheden als fulltime bondscoach Waterpolo heren en activiteiten in het bedrijfsleven laten dat gewoon niet toe. Het is niet zo dat ik er wakker van lig als ze verliezen maar ik ben er wel ziek van hoor. De zondagavond en vooral de maandag op het werk is toch veel leuker bij een winstpartij

Als je in het buitenland verblijft voor het waterpolo ben je dan ook in staat om alles te volgen?

Als ik in het buitenland ben zoals 14 december jl heb ik het radioverslag van radio Rijnmond in Belgrado liggen luisteren, dat was toch wel erg leuk! De emotie van J Stouten is fenomenaal! Daarnaast met social media en uitzending gemist is alles makkelijker te volgen dan in het verleden.

Hoe ziet bij jou een wedstrijddag eruit als je een wedstrijd bezoekt?

Niet zo heel spectaculair hoor. Ik ga ongeveer 10x per jaar en meestal met een vriend mee in een box of op de perstribune met RTV Rijnmond. Vroeger stonden we op Vak S of zat ik op vak T maar dan praat ik over de jaren 80/90. Dus nu is het vaak een uurtje voor de wedstrijd heen en een uurtje na de wedstrijd weer terug. Vroeger ging je nog wel eens voor de wedstrijd naar Varkenoord of na afloop ff de stad in. Afhankelijk van het resultaat natuurlijk!

Hoe sta jij in de discussie rondom de ver(nieuw)bouw van de Kuip?

Tja, ik snap de sentimenten heel goed maar wil je commercieel meer geld verdienen en sportief stappen zetten (is een hogere begroting voor nodig) dan zal je wel moeten uitbreiden, dus vanuit dat oogpunt zeg ik: Doen!

Wie is jouw favoriete speler in de huidige selectie?

Jens Toornstra! Hij doet het geweldig en is een van de beste aankopen van de laatste jaren. Hij loopt ook nooit te zeiken, gaat voorop in de strijd en zit nog niet aan zijn plafond.

en je favoriete speler alle tijden?

Johan Cruijff was ongelooflijk, maar de namen die me ook te binnen schieten zijn Van Hanegem, Moulijn, Gullit, Been, Van Hooijdonk en nog veel meer. Het waren bijzondere spelers. John de Wolf was ook een fenomeen door zijn uitstraling. En de laatste jaren waren Guidetti en Pelle natuurlijk weergaloos.

Als je iets mocht veranderen bij Feyenoord, wat zou dat zijn?

Het geweld rond wedstrijden of Europese uitwedstrijden bijvoorbeeld. Dat zet deze prachtige club in een verkeerd daglicht. Verder vind ik het jammer dat we in Nederland niet met verschillende supportersgroepen door elkaar naar het stadion kunnen lopen zoals in Engeland. Iets meer respect onder elkaar zou goed zijn.

Wat is het mooiste, leukste, gekste moment dat jij tot nu toe hebt beleefd bij/met de club?

De winst van de UEFA cup in 2002 was ongelooflijk. De vrije trappen van Van Hooijdonk !!!! De finale in de KUIP, het moest gewoon zo zijn dat jaar. We gaan dat niet snel meer meemaken.

Vind je dat Feyenoord deze winter iets moet doen op de transfermarkt ?

Alleen als er een buitenkansje voorbij komt maar anders niet. Nieuwe mensen betekent ook weer veranderingen in het teamproces wat nu eigenlijk goed staat. Kazim gaat ook steeds beter draaien dus ik zou niet weten wie ze er anders moeten uithalen. En spelers voor de breedte van de selectie moet je nooit halen want dat moeten je eigen jeugdspelers zijn die zich ook verder moeten ontwikkelen.

Wat verwacht je van de Europaleague Wedstrijd Feyenoord tegen AS Roma

Lastig maar ach, niets is onmogelijk. Wat zou het mooi zijn als we het kunststukje van 2002 nog eens over konden doen. Toen was Inter Milaan met Ronaldo enz ook onmogelijk zei men …

Wat moet volgens jou de doelstelling zijn de rest van dit seizoen ?

Wedstrijd voor wedstrijd spelen en iedere partij op zich benaderen, dat ging de laatste maanden onder Koeman ook erg goed. Je maakt het simpel en overzichtelijk. Aan het eind van de rit zie je wel wat het wordt. Ik vind ook niet dat je het kampioenschap uit je hoofd moet zetten maar de eerste 3 is realistisch en ook best acceptabel.

Wat was voor jou het hoogtepunt van het lopende seizoen tot nu toe?

De wedstrijd tegen Sevilla thuis. Wat een ontlading en wat een verschil met de uitwedstrijd tegen Sevilla, daar hadden we 8-0 kunnen verliezen. Fred heeft echt veel gedaan in positieve zin in de periode tussen die 2 wedstrijden.

Hoe kijk je als zelf als coach zijnde aan tegen Fred Rutten?

Ik heb hem kort gesproken in het begin van het seizoen na Feyenoord – Heerenveen. Het is logisch dat hij toen in een moeilijke periode zat. Een groep spelers bij elkaar in het begin van het seizoen is niet meteen een team waarin chemie zit en door die rare regels rondom transferperiode is Fred ingestapt op een moeilijk moment. Op dat moment had Zyech net met Heerenveen tegen Feyenoord gespeeld en was het de vraag of hij naar Feyenoord of Twente ging. Eigenlijk is het competitie vervalsing. Toch heeft Fred zich goed door die moeilijke periode heen gesleept. Hij kreeg steeds meer vat op het proces en nu staat er een goed team wat hij steeds beter aan het ontwikkelen is. Ik verwacht veel van Feyenoord in 2015.

De voetbalwereld staat te boek als behoorlijk conservatief , wat zou het voetbal nog kunnen leren van andere sporten bv het waterpolo ?

Op verschillende gebieden kun je altijd veel leren. Voetbal van Waterpolo maar ook andersom daarom kijk ik graag in de keuken bij andere sporten. Wij trainen 2x 2uur per dag en dat 5 dagen lang, op zaterdag de wedstrijd en op zondag vrij. Het verbaast me dat in het Voetbal en ook bij Feyenoord er niet meer getraind wordt. Ik snap dat naar herstel en blessurepreventie gekeken moet worden maar je zou prima een 2e training op een dag kunnen plannen met bijv. het trainen op standaard situaties, indivuele techniek of video analyse oid. Nu rijden voetballers vaak om 13.00 naar huis terwijl ze hun tijd effectiever kunnen besteden en laten we eerlijk zijn: iedereen werkt toch 8 uur per dag?

Met welke oud Feyenoord trainer ben je zelf als coach zijnde het best te vergelijken?

Is moeilijk te zeggen, ik ben pas 43 maar coach al 27 jaar achtereen. Ben op jonge leeftijd geblesseerd geraakt waardoor ik een carrière als speler kon vergeten maar daardoor veel bagage heb gekregen als coach. De meeste coaches in het voetbal zijn toch eerst speler geweest en minder lang werkzaam als coach. Misschien kom ik het dichts in de buurt bij Leo Beenhakker: Ook een echte Rotterdammer, meer coach dan speler, communicatief sterk, veel verschillende teams gecoacht en ook niet zonder succes :)