De aanloop

Na de benauwde overwinning op ADO Den Haag mocht Feyenoord weer Europees afreizen. De groepsfase van de Europa  League begon deze keer in Glasgow. En tegen Rangers FC moest dat toch niet al te moeilijk zijn.

De  wedstrijd

Er was een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan Fernando Ricksen. Maar vanaf de aftrap was het alle hens aan dek voor Feyenoord. Want de thuisploeg vloog er bovenop, en de gasten leken zich niet onder de druk uit te kunnen voetballen. Ondanks kansen voor Steven Berghuis en Sam Larsson. Liverpool legend Steven Gerrard had zijn team een simpele opdracht meegegeven. Afjagen, de druk er op houden en dan komen de kansen vanzelf.

Dat bleek. Want bij Feyenoord achterin bleef alleen Eric Botteghin rustig, zijn collega’s raakten al snel het overzicht kwijt. Vooral Edgar Ié greep nog wel eens mis, en in die paniek kreeg hij ook een bal op zijn arm in het strafschopgebied. De toegekende penalty  ging gelukkig via de paal naast. Het was echter uitstel van executie. Balverlies op links door Orkan Kökcü, waardoor de bal aan de andere kant terecht kwam bij Ojo. De halfzachte ingreep van Rick Karsdorp blijkt fataal. En een paar tellen later heeft  Kenneth Vermeer geen antwoord op de snoeiharde uithaal waarmee Rangers op voorsprong komt.

Pas na een uur gaat de blauwe storm een beetje liggen. Feyenoord krijgt  langzaamaan meer de controle, maar echt veel goede kansen levert het nog niet op. In de ogen van veel supporters werden Jens Toornstra en vooral Nicolai Jørgensen veel te laat gebracht. Het  laatste half uur was duidelijk voor de gasten. Leroy Fer, en met name Luciano Narsingh hadden nog de grootste kansen op de gelijkmaker.

Het oordeel

Deze avond was er een wijze les geleerd  op Ibrox. Feyenoord verloor vooral door het gebrek aan inzet. Waar de  tegenstander vól de duels inging, trok menig Feyenoordspeler een been terug. En tijdens een Europese avond gelden er andere wetten. Je mag ervan uitgaan dat  de spelers dat ook wel weten. Kennelijk niet. Zelfs het ontbreken van de VAR in de  Europa League behoort ook niet tot de bagage die op een avond zoals deze goed gebruikt kon worden.

Rangers FC is in deze poule misschien wel de makkelijkste tegenstander. Maar wat had Feyenoord het moeilijk tegen deze  fysiek ingestelde ploeg, die voetballend helemaal niet zoveel klaarmaakte, maar gewoon profiteerde van de wanorde bij Feyenoord, veroorzaakt door simpel druk te zetten. De eerste 10  minuten overleven ging nog makkelijk, want Vermeer zorgde met een lange bal voor rust. Totdat het middenveld zich liet overlopen. Een onnodige nederlaag.

Coach Jaap Stam heeft deze ploeg  kennelijk nog wat bij te brengen. En  het geslepen Porto is de eerstvolgende  tegenstander. Misschien dat een volle Kuip  gaat helpen.

@joopb68lfc