Hans van Vliet is de legendarische radiocommentator die jarenlang mensen aan de radio gekluisterd hield met zijn weergaloze wedstrijdverslaggeving. Ongeëvenaard en nog altijd hardcore Feyenoordsupporter. Voor wie onbekend is met Hans van Vliet, luister HIER maar eens naar. Wij zochten hem op op Bali. Exclusief, voor WijZijnFeijenoord: Hans van Vliet!

Naast de wedstrijdverslagen van Feyenoord, heeft u ook programma’s gedaan als ‘De zaterdag- en zondagmorgen van Hans van Vliet’ en ‘De Ruilbeurs’. Zijn het verslaan van een wedstrijd en die programma’s met elkaar te vergelijken of had u een voorkeur voor één van de twee?

Ik vond altijd de variatie in het werk leuk. Uiteraard veel Feyenoord maar ook de lol in de ochtend, op zijn Rotterdams gezegd ‘lekker keten’, was een toevoeging. Ook werden deze uren vaak gebruikt voor Feyenoord. Denk maar eens aan de vele interviews met o.a. Willem van Hanegem en Robin van Persie. Het werd dus een wisselwerking. Ook voor de onderlinge kontakten was dit belangrijk. Kortom, ik vond het heerlijk om veel verschillende dingen te doen.

De laatste wedstrijd waar u verslag van hebt mogen doen, was Feyenoord – Roda JC. De bekerfinale van 2008. Een mooi afscheid van de radio, lijkt me. Hoe beleefde u die wedstrijd? Voelde het, ook tijdens de wedstrijd, als een andere wedstrijd dan anderen?

Ik had in 2006 al aangegeven dat ik in juni 2008 zou stoppen. Ik werkte op contractbasis bij Radio Rijnmond. Dus eigenlijk werkte je 1 1/2 jaar naar het afscheid toe. Toen het zo ver was voelde het ook goed. Rijnmond veranderde en in mijn optiek niet in een leukere organisatie. Vind het ook jammer dat de luisterdichtheid bijna is gehalveerd na 2008. Gebrek aan talent in de tent.

De laatste voetbalwedstrijd was inderdaad de bekerfinale tegen Roda JC. De cup werd binnen gehaald en ik zal eerlijk zeggen wat ik daarna heb gedaan. Na het laatste fluitsignaal heb ik mijn spullen bij elkaar gezocht en… ben direct met de auto naar Lekkerkerk gegaan waar ik destijds woonde. Afscheid nemen had ik van te voren al gedaan. Thuis heb ik een grote Jack Daniels met Coca Cola ingeschonken en dacht… ‘Dat was het dan…’

Na de wedstrijd zat uw tijd bij de radio erop. Feyenoord won de wedstrijd met 2-0 en veroverde de KNVB-beker. Zijn er momenten geweest dat u terugverlangde naar de radio?

Ik vond het fantastisch om Feyenoord te mogen verslaan. Ik kwam er vroeger al als supporter en nu mocht ik het zelf verslaan. Heerlijk om de Kuip te ondergaan. Die sfeer, zeker vroeger de hartelijkheid daar, en uiteraard ook de nodige successen. Ja, ik leefde mee als verslaggever. Ik kon me dood ergeren maar ook in extase raken van mooie wedstrijden. Uit tegen Ajax die goal van Paauwe. ‘Dit is geen goal meer maar een orgasme…’ Die wedstrijd in de regen waar ik Flipper en Pieter van den Hoogenband liet warm lopen. Ik was altijd mezelf. Acteerde niet en schreef zelden wat op van te voren. Ik was zelf nooit zo geïnteresseerd in alle onzin van wedstrijduitslagen van 12 jaar geleden of hoe de broer van een voetballer heet. De luisteraars moesten weten waar de bal was en wat er gebeurde. Dat was mijn taak vond ik altijd… Niet al dat geleuter er om heen.

Het leven gaat altijd door. Niemand is onmisbaar. Het is leuk dat zoveel mensen nog mooie herinneringen aan het commentaar hebben. Het was mooi maar ook mooi geweest. Een hele enkele keer mis ik het nog wel eens. Op die momenten neem ik lekker een duik in het zwembad op Bali. Dan spoelen de herinneringen snel van je af. Zo’n duik is ook wel lollig hoor…

Nadien bent u naar Bali verhuisd. Lukt het daar om, naast het werk wat u doet, Feyenoord nog te volgen? Zijn er nog contacten binnen de club of bij Rijnmond?

Ik word door heel veel mensen op de hoogte gehouden van alle ins en outs. Via het internet zijn de wedstrijden live te zien en uiteraard volg ik Studio Sport. Wat je wel mist is de directe sfeer. Dat vond ik destijds verschrikkelijk mooi om mee te maken. Die fantastische Kuip.

Bent u van mening dat Feyenoord er goed aan heeft gedaan om het stadion te verbouwen, in plaats van een complete nieuwe Kuip?

Als ik heel eerlijk moet zijn vind ik dat het Feyenoord management het ontzettend dom gespeeld heeft. Een arrogantie van jewelste met een hele slechte onderbouwing. Dat had natuurlijk veel transparanter gemoeten. Heel dom dus. Je kon er op wachten dat dit spaak ging lopen. De Kuip was aan verandering toe. Niemand wil meer in de regen zitten en een beetje meer luxe is toe te juichen. Om nu alles op de business seats te gooien vond ik ook wat ver gaan. Is er zo’n wachtlijst dan? Dan ook zo’n groot offer aan de politiek vragen was roekeloos en werd afgestraft. Een Nieuwe Kuip had mooi kunnen zijn maar je koopt ook geen Rolls Royce als je geld hebt voor een VW Up. Die verbouwing ziet er spectaculair uit. Supporters houden hun vertrouwde sfeer. Misschien toch een hele grote sta tribune bouwen en de sponsors kunnen straks de nodige bitterballen naar binnen werken… Van de grote naar de kleine bal.

Er liggen heel veel prachtige verhalen en persoonlijke herinneringen in De Kuip, die voor iedereen anders zijn. Wat is voor u het absolute hoogtepunt als verslaggever of supporter in De Kuip?

Hoogtepunten. Dat waren er heel veel. Overwinningen in 020. Mike Obiku, Pattrick Paauwe. De kampioenschappen onder Libregts met Cruyff, Willem van Hanegem (wat een geweldig slot van de competitie) en met Leo Beenhakker. De eerste keer op het balkon van het stadhuis. Ik als boerenlul even sfeer halen van te voren. Stonden er inmiddels 50000 mensen te juichen… Ben maar weer snel naar binnen gegaan. De EC wedstrijden. Juventus, Milan en uiteraard de finale in de Kuip. Ik was in Albanie en Rusland en stierf van de honger daar. Gekke momenten meegemaakt met Jorien van den Herik. Hij nodigde mij en Menno uit voor een lunch aan het strand. Knapperige visjes zei Menno waarop van den Herik zei dat hij de gefrituurde schalen nooit op at… De uitzendingen in het buitenland vanuit het Spelershotel met EC wedstrijden. Legendarisch gewoon. van Hanegem die binnen kwam en pontificaal op het toilet ging zitten toen hij Trustful binnen zag zitten. Het was een feest om dat allemaal mee te maken en te delen met de luisteraars.

Qua sportieve resultaten was u op het juiste moment gestopt. Er kwamen hele magere jaren aan. Gelukkig is Feyenoord de goede weg ingeslagen en is het weer waar het hoort te zijn. Wat zijn uw verwachtingen van Feyenoord dit seizoen?

Er zijn er wel veel weg gegaan. Hopelijk lukt het van Geel nog wat publiekstrekkers te strikken. Nog 2 goede aankopen en dan kan Feyenoord weer lekker mee in het komende seizoen