Vooraf leek dit een wedstrijd om des keizers baard. Velen zeiden zelfs dat Feyenoord niet voor een overwinning moest gaan, omdat Ajax zou worden geholpen wanneer PSV punten verliest. De Feyenoordspelers hadden hier schijt aan en zetten een sterke wedstrijd neer: 1-1.

Over drie dagen is dé wedstrijd tegen Ajax. Dat wordt hoe dan ook de wedstrijd van het seizoen. Ook al win je die, en speel je daarna nog de bekerfinale: Ajax-thuis, in de halve finale van de beker, gaat bepalen of dit seizoen (enigszins) slaagt. Persoonlijk voelde ik weinig spanning voor vandaag, voor de wedstrijd tegen PSV.

Wellicht kwam dat ook omdat Feyenoord dit jaar, als je ook de Johan Cruijff-schaal meerekent, ijzersterk voor de dag komt in ‘belangrijke’ wedstrijden. En ja, dan kunnen we weer een heel verhaal gaan starten over het feit waarom dat in die wedstrijden wel lukt, en in de uitpotjes tegen Zwolle en Excelsior niet… Maar, daar schieten we nu even niks mee op. Vandaag was vooral belangrijk dat, ondanks de uitslag, de mannen een goed gevoel mee konden nemen naar de wedstrijd van woensdag.

Persoonlijk dacht ik er niet aan dat we deze wedstrijd moesten verliezen, omdat anders Ajax geholpen zou worden. Ik denk namelijk dat ook als wij vandaag hadden gewonnen, PSV gewoon kampioen wordt. Op diverse sociale media zag ik veel supporters een middagje terras of een rondje in de buitenlucht prefereren boven anderhalf uur ergeren aan Feyenoord in Eindhoven. Snap ik ook wel, een beetje. Ik was zelf vooral heel benieuwd hoe Feyenoord voor de dag zou komen, en hoe Gio dit tactisch aan ging pakken. En, er moet gezegd worden, Feyenoord heeft ons positief verrast vandaag.

Voorbeschouwing

Omdat St. Juste (weer eens) niet fit was, bleef Martina op de rechtsbackpositie staan en mocht Van Beek een plekje opschuiven, naar de plek rechts centraal in het centrum. Links naast hem, was eindelijk weer eens plek voor Jan-Arie van der Heijden. Ik kies bewust voor het woord ‘eindelijk’, want Feyenoord had hier enorme behoefte aan, volgens mij.

Ik benadrukte de afgelopen weken al dat een rechtsbenige Van Beek, daar op die linker positie niet zou werken, volgens mij is dit ook meerdere keren gebleken. Het verbaasde mij hoe Jan-Arie werd verguisd de afgelopen weken. Mensen waren blij en opgelucht dat hij op de bank zat. Snap ik werkelijk niks van, want Jan-Arie is dit seizoen tot nu toe een van de weinige constante factoren en zakte vrijwel nooit door het ijs.

Verder mocht Van Persie rusten voor de wedstrijd van woensdag en stond Jens Toornstra weer vertrouwd op de ’10’-positie. De keuze om niet met Jørgensen én Van Persie te spelen is een volkomen logische. Als je met enkel Vilhena en Clasie als echte middenvelders het tegen Groningen al moeilijk hebt, wil je niet weten hoe dat in Eindhoven zou zijn afgelopen. Daarnaast is de wedstrijd van woensdag een tikje belangrijker dan die van vandaag, logisch dat Robin werd gespaard en ik denk dat hij dat zelf ook heeft aangegeven bij de technische staf.

PSV doet me qua elftal en manier van spelen vaak denken aan ons team in het kampioensjaar, twee jaar terug. Een sterk en statisch verdedigingsduo met twee controlerende middenvelders er voor, een blok spelers voor wie goals voorkomen belangrijker is dan participeren in aanvallend balbezit. PSV speelt met een vergelijkbaar centraal middenveld duo: Hendrix en Rosario. De backs krijgen daardoor veel ruimte en vrijheid, vergelijkbaar met wat Kongolo en met name Karsdorp destijds bij ons hadden.

Feyenoord zette daar vandaag een middenveld zonder enige creativiteit tegenover. Vilhena, Clasie en Toornstra kunnen op een goede dag het de tegenstander heel moeilijk maken, maar doen dit niet met subtiele passjes of elegante voetbewegingen. Dit is nou eenmaal zo, dat weten we al maanden, zo niet jaren, maar dat betekent wel dat het in de duels moet komen. Anders ben je kansloos.

De laatste weken, en met name tegen FC Groningen, lukte het  Feyenoord niet om de buitenspelers goed te bereiken. In een wedstrijd als die van vandaag, waarin de omschakeling in balbezit cruciaal zou worden, was ik dus heel benieuwd hoe Gio dit aan zou gaan pakken. Want wanneer je Larsson en Berghuis vandaag niet zou kunnen bereiken, zou het met enkel dravers op het middenveld en een uit vorm verkerende Jørgensen een ontzettend zware pot gaan worden. Nicolai bleek overigens in één keer weer het Deense dynamiet te zijn welke we kenden uit het kampioensjaar, maar daarover later meer.

De eerste helft

Feyenoord startte voorzichtig. Logisch. De backs, met name Verdonk, kregen met en zonder bal tot over de middenlijn ruimte genoeg en PSV focuste zich voornamelijk op de as. De ploeg van Van Bommel probeerde druk te zetten zodra Clasie en Vilhena in balbezit zouden komen. Met name Van Beek had het moeilijk met zijn passlijnen in die richting, die goed werden afgeschermd. Jan-Arie is een betere voetballer dan Sven en bleef wel overeind.

Van der Heijden was ook de enige Feyenoorder die in het begin niet probeerde om Vermeer aan te spelen. Zijn drie collega’s naast hem maakten graag gebruik van de vrijstaande keeper. Zo leek zich een zelfde angstige openingsfase als tegen Groningen aan te kondigen. Gek genoeg bleef Feyenoord ondanks dit soms onzekere handelen, heel zeker voetballen. De passing was goed, het tempo bij vlagen acceptabel hoog en alle ballen werden goed aangenomen en na maximaal twee keer raken doorgespeeld. Ook viel op dat met name het middenveld veel bewoog en het zo voor elkaar kreeg dat het ‘blok’ met Hendrix en Rosario vanaf de eerste minuut werd ontmanteld.

Puntje van kritiek in het begin was dat Feyenoord, zodra het over de middenlijn kwam, slordig werd en met name Berghuis en Larsson niet lang balbezit konden houden. Nicolai Jørgensen hielp zijn ploeg over dit dode punt heen. De Deen sleurde en vocht zich een slag in de rondte maar verloor nauwelijks een duel en bleek het aanspeelpunt wat we de afgelopen weken zo miste. De afgelopen week was ik vrij hard over Nicolai en vroeg ik me hier hardop af wat hij nog in het Feyenoordshirt deed, en gezien zijn optreden tegen Groningen (en de weken daarvoor) leek me dat niet zo gek. Maar vandaag zagen we éindelijk weer de Nicolai zoals we hem kennen. Geweldig!

PSV kreeg in de eerste twintig minuten wat halve kansjes via o.a. De Jong. Feyenoord speelde hoger dan verwacht en was niet afhankelijk van omschakel momenten en wachtte zeker niet op fouten bij PSV. Het nam zelf het initiatief en creëerde door bij vlagen met hoog tempo een linie over te slaan, problemen in de Eindhovense achterhoede. Echt grote kansen werden hier niet mee gecreëerd. PSV slaagde er wel in om soms uit te breken in drie tegen drie of vier tegen vier situaties en met name Sven van Beek was in die momenten onthutsend zwak in directe duels.

Luuk de Jong werd niet goed bereikt en hij liet zich steeds vaker terugzakken, om vervolgens zonder bal met diepte weer de aanval in de rennen. Feyenoord had daar moeite mee en halverwege de eerste helft kwam hij één op één op Vermeer te staan. Dat liep gelukkig goed af, want dat was denk ik een kantelmoment geweest, zo eentje als de de 1-1 van Toornstra tegen Ajax, een paar weken geleden.

Het laatste kwartier van de eerste helft ging Berghuis meer zwerven en Dumfries liet hem zijn gang gaan. Dit zorgde ervoor dat Feyenoord op het middenveld vaak een man meer situatie creëerde. PSV was ook niet in staat om dit om te draaien. Larsson hield zijn plek op links redelijk vast maar met name Toornstra zorgde ervoor dat het centrale blok van PSV werd ontregeld. Eigenlijk maakte Feyenoord hier te weinig gebruik van. Onder andere Vilhena, die ook uitstekend speelde, kreeg een dot van een kans.

De eerste helft was Feyenoord de betere partij, zonder zichzelf te belonen. De samenwerking tussen de backs en de buitenspelers was eindelijk weer eens stabiel, het middenveld rouleerde en wisselde vaak van positie, Jørgensen was eindelijk weer de oude en Feyenoord slaagde er in te temporiseren. Soms werd er op een hoog tempo gevoetbald, soms koos het voor rust in de ploeg, deze afwisseling werkte uitstekend.

De tweede helft

Feyenoord ging door met waarmee gestopt was op het moment van rusten: beter zijn dan PSV. Dit bleek onder andere door een kans die De Jong direct na rust kreeg maar waar de Feyenoord defensie sterk reageerde, onder aanvoering van Van der Heijden. Daarnaast koos Feyenoord er bewust voor om met Larsson én Berghuis hoog te blijven spelen. Wanneer Feyenoord balverlies leed, bleven beide aanvallers vaak naast Jørgensen staan. Wat betekende dat Dumfries en Angeliño de oversteek over de middenlijn vaak niet durfden te maken en waardoor Feyenoord in een overtal situatie bleef, overal op het veld. Sowieso waren beide backs van PSV opnieuw onzichtbaar, evenals in de wedstrijd in de Kuip die met 2-1 werd gewonnen. Een overschat duo, dat is het.

Door de zoals gezegd hoog spelende aanvallers had PSV een lang veld. De achterhoede bleef halverwege eigen helft staan, maar de aanval zette vroeg druk op Vermeer en de defensie. Dit lange speelveld was ideaal voor Feyenoord, wat hier prima onderuit kon voetballen. PSV kreeg geen grip op de ploeg uit Rotterdam, wat was dat fijn om weer eens te zien. En wat waardeloos dat ons dat nooit lukt in andere ‘meer simpele’ wedstrijden dit seizoen!

Jørgensen kreeg onder andere een enorme kans, toen hij tien minuten na rust alleen op Zoet af mocht maar te lang wachtte met afronden. Ging een prachtig lob-passje van Verdonk aan vooraf. Ondertussen kregen beide ploegen steeds vaker balbezit op de vijandige speelhelft en ondanks dat Feyenoord de betere ploeg was, bleef PSV zo nu en dan gevaarlijk. De goede vorm van Feyenoord werd ruw verbroken door een oliedomme Van Beek, die totaal onnodig Steven Bergwijn vastpakte en daarmee terecht met een directe rode kaart mocht inrukken. Wat een krankzinnig stupide actie.

Bewijst maar weer eens dat bij Sven het inzicht ontbreekt om in dit soort wedstrijd overeind te kunnen blijven. Allereerst is een half uur voor tijd een rode kaart pakken totaal onnodig, stel Bergwijn had de kans afgerond, dan was er nog zat tijd geweest om met z’n elven de wedstrijd om te draaien. Daarnaast bevond keeper Vermeer zich een meter of vijf achter Van Beek en was hij ruim op tijd om de door Sven verkeerd ingeschatte diepte bal te onderscheppen.

En ja, ik weet dat ik over Jørgensen ook heb gezegd dat hij niet meer kan in een Feyenoordshirt, maar daarvan zei ik dan ook dat ik nog hoopte dat het goed kwam en dat het snel om zou draaien.
Bij Sven heb ik dat vertrouwen simpelweg niet, en nooit gehad ook. Het kan gewoon niet op het niveau wat Feyenoord nastreeft. Ik ben ontzettend blij dat hij is geschorst tegen Ajax.

Gio bracht Nieuwkoop om de verdediging weer vier man sterk te maken en Larsson moest het veld ruimen. Logisch, Jørgensen was in vorm en bleek een uitstekend aanspeelpunt en in de omschakeling is Berghuis bruikbaarder dan Sam.

Feyenoord werd ietwat teruggedrukt maar PSV maakte nog geen gebruik van de man meer op het veld. Sterker nog, Feyenoord slaagde erin om de verdiende 0-1 te maken. Jørgensen werd tussen vier man aangespeeld, draaide weg en haalde uit vanaf ruim twintig meter. De bal stuitte precies voordat hij de goal bereikte en Zoet bleek kansloos, práchtige goal en bovendien een terechte voorsprong!

PSV is dit jaar de meester in het wedstrijden beslissen in slotfases en zo was niemand nog gerust op een goede afloop. Maar dat PSV niet eens een minuut na de goal van Nicolai alweer gelijk maakte, zag ook niemand aankomen… Verdonk liet zich verrassen door de uit zijn rug komende Lozano en het Philips Stadion kon feest vieren.

Ook na de 1-1, bleef Feyenoord in balbezit de betere ploeg. Met een man minder. Zonder bal werd PSV uiteraard gevaarlijker en kwam het vaker in de buurt van Vermeer, maar werd het nog niet eens heel erg gevaarlijk. De laatste tien minuten, mede na het inbrengen van Ihattaren, was PSV de betere en creëerde het onder andere via de in de spits aangesloten Bergwijn enkele goede mogelijkheden. Vermeer keepte gelukkig de wedstrijd van zijn leven en zo stond er na de 93e minuut een 1-1 einduitslag op het bord.

De conclusie

Je vraagt je af wat er was gebeurd als Van Beek die domme rode kaart niet had gepakt. Hadden we dan gewonnen? Ik denk het wel. De kans was in ieder geval groot geweest. Belangrijkste is dat we weer een Feyenoord zagen waar we trots op kunnen zijn en wat we herkenden uit eerdere topwedstrijden dit seizoen. Ze kunnen het dus nog steeds, en dat is met hoog op woensdag toch een behoorlijke geruststelling!

Clasie en Vilhena waren eindelijk een solide duo en Jørgensen was eindelijk weer de oude vertrouwde Deense superspits die we zo lang niet hadden gezien. PSV ligt hem goed, blijkt maar weer. Van Beek was dissonant in een verder sterk Feyenoord en de wedstrijd van woensdag tegen Ajax is er opeens weer één waar we naar uit kunnen kijken.

Gio heeft zijn ploeg op het juiste moment de goede richting op gekregen en ik mag aannemen dat de spelers hier een goed gevoel aan over houden. Gelukkig heeft AZ vandaag verloren, wat ervoor zorgt dat we de derde plek wat steviger in bezit hebben. De aandacht kan dus vol op woensdag en ik ben met name heel erg benieuwd wat Gio gaat doen in de spitspositie. Jørgensen speelde fantastisch vandaag en ik vraag me af of hij zomaar op de bank kan worden gezet. Daarnaast kun je, zeker na die 6-2 en de rol die hij daarin speelde, Van Persie ook niet passeren. Ik ben erg benieuwd wat er woensdag het veld op komt lopen!

De cijfers:

Vermeer: Een negen.

Behalve wat paniekerige uittrappen in de eerste tien minuten was Kenneth betrouwbaar en met name in de slotfase cruciaal. Het blijft een fantastische keeper en naar mijn mening samen met Cillessen de beste van Nederland.

Verdonk: Een zeven.

Calvin speelt sinds de winterstop al heel degelijk en was vandaag weer prima. Onder andere een prachtig balletje op Jørgensen, vlak na rust. Hij gaat zich aan de bal steeds meer onderscheiden, en dat is mooi!

Van der Heiden: Een zeven.

Was solide vandaag en bleek de missing link van de afgelopen weken. Mooi dat hij weer speelde en wat mij betreft verdwijnt hij tot het einde van het seizoen niet meer uit het elftal.

Sven van Beek: Een twee.

De eerste helft ging wel, voor zijn doen. Wat hij daarna deed, was schandalig. Al vaker, in verschillende seizoenen, bleek dat hij het niveau niet aan kan. Hopelijk gaat er vanaf nu definitief een streep door zijn naam. Geertruida, kom er maar in!

Martina: Een zes.

Verdedigde best goed hoor maar was naast Van Beek een van de weinige spelers die regelmatig balverlies leed. Met name voor rust zag ik in sterke Feyenoordfases zijn voorzetten de parkeerplaats op vliegen, waardoor je een goede ‘flow’ onderbreekt. Zonde.

Vilhena: Een acht.

Tony zoals we hem kennen. Hij kwam vanaf het begin gelijk in de duels en dan is Tony op zijn best. Zorgde voor veel dreiging met zijn onvoorspelbare loopacties en diepte.

Toornstra: Een zeven.

Heeft er weer een halve marathon op zitten en zorgde er daarmee met name voor dat Jørgensen goed in de wedstrijd zat. Zat er vaak goed tussen bij afvallende ballen. Benieuwd of hij woensdag weer speelt.

Clasie: Een acht.

Was bij mij vaak de kop van jut, maar vandaag zagen we met name voor rust weer de échte Jordy. Hij liep vaak uit positie maar deed dit op de goede momenten en wist de PSV’ers daar vaak mee te verrassen. Daarnaast aan de bal eindelijk weer eens een betrouwbare factor.

Sam Larsson: Een zeven.

Werd gewisseld omdat Van Beek rood pakte, maar zat goed in de wedstrijd. Was samen met Jørgensen een uitstekend aanspeelpunt en hield opvallend veel ballen vast. Enige wat weer ontbrak: doelpogingen. Moet echt meer en vaker proberen.

Berghuis: Een zeven.

Zo kennen we hem weer. Was voor rust vaak slordig, maar na rust, zeker na de rode kaart van Van Beek, stond hij op en nam hij het voortouw. Dat laatste ontbreekt vaak bij hem, maar vandaag was Steven prima.

Jørgensen: Een negen.

Samen met Vermeer de beste en meest belangrijke speler van vandaag, wat mij betreft is Nicolai de man of the match. Met name omdat hij uit het niks zo ijzersterk terugkeert en ook uit het niks een goal maakte. Hopelijk houdt hij dit vast! Gelukkig is hij het niet kwijt.

Nieuwkoop en Haps: Geen cijfer.

Bart viel uitstekend in. Wat mij betreft speelt hij woensdag gewoon rechtsback, wanneer St. Juste niet fit is. Kan Martina of Geertruida centraal spelen. Haps nam letterlijk de rol van Toornstra over als valse ’10’. Moet met zijn loopvermogen vooral veel storen en chaos veroorzaken, deed dat prima for the time being.