‘Het is voor zo’n jonge jongen beter om bij te tekenen in de Kuip.’ Oké, goede actie van Koeman om een jonge speler als Kongolo niet zomaar weg te laten gaan. Dit was, pak ‘m beet, vijf maanden terug.
Het heden. ‘Koeman wil naast Pelle, ook Guidetti én Kongolo meenemen naar Southampton.’ Pardon?


Zou Koeman alles vergeten zijn? ‘Eens een Feyenoorder, altijd een Feyenoorder.’ De laatste woorden van Ronald Koeman tegen Het Legioen in de Kuip. Bij zulke uitspraken horen dergelijke daden. Na de laatste minuten Koeman bij Feyenoord dacht iedereen er hetzelfde over: Koeman heeft Feyenoord er ‘weer bovenop geholpen’ en zal Feyenoord voor altijd in zijn hart meedragen. Nou zullen deze twee aspecten zeker het geval zijn, maar als we de media mogen geloven, laat de oefenmeester daar nog bijzonder weinig van merken.

Kongolo moet blijven, Kongolo mag mee

Dat Pelle zou vertrekken bij Feyenoord was niet te vermijden. Dat Koeman Feyenoord wil helpen met het vangen van een goed bedrag voor de lange Italiaan, is alleraardigst. Maar dat hij zelfs de 12-jarige Kongolo mee wil nemen naar de grote Premier League, is op zijn zachtst gezegd ‘dubieus’. Waarom zou je in de winter van dit kalenderjaar zeggen dat zo’n jongen een parel voor de toekomst is, een diamant uit de jeugd, een jongen met klasse, om vervolgens, als je níks meer te maken hebt met Feyenoord, diezelfde parel voor de toekomst mee wil nemen naar een veel te grote competitie? Hoe haal je het überhaupt in je hoofd om daarover na te denken?
Zoals zo vaak zal dit één van de vele geruchten zijn waar geen zier van waar is. Zelfde geruchten als het feit dat Stefan de Vrij al rond zou zijn met onder andere FC Barcelona, Real Madrid, Boca Juniors en River Plate.

Guidetti (?)

De lieveling van velen onder de Feyenoorders, waaronder mezelf. Toch is het risico te groot voor Feyenoord om hem terug te halen. De praatjes waren er, de inzet ook, aan doelpunten ontbrak het niet en het Legioen sloot hem in de armen.
Martin van Geel zei bij het officiële afscheid van de Zweed dat de deur altijd op een kier zal staan. Inmiddels moet die deur wagenwijd openstaan, alleen al om het lichaam van Guidetti door die deur te duwen.
Toch lijkt het Koeman wel wat om zowel Pelle als Guidetti voorin te hebben bij Southampton. Waarom? Aan aanvallers als Mayuka en Rodriguez heb je toch genoeg? Dat je Pelle er bij wil hebben als mooie jongen, prima, neem maar mee. Mag hij daar de mooie bink uit gaan hangen. Maar Guidetti? Wat is het nut van Guidetti?
Het lijkt mij geen verstandige keuze om de spits, waarmee The Saints afgelopen seizoen op een keurige achtste plaats eindigde, op de bank te zetten. En zeker niet voor Guidetti. De man zonder loopbaanplan.

Enfin, met alle geruchten in het achterhoofd en het vertrek van knuffelbeer Bruno zal het een lastige zomer worden voor Feyenoord. Ik vrees het ergste voor volgend seizoen. Laat Fred Rutten alsjeblieft zijn beste jaar uit zijn trainersloopbaan hebben. Laat het alsjeblieft gebeuren.