De aanloop

Een donderdagavond in Heerenveen werd na een spannende bekerpot afgesloten met een prachtig eerbetoon aan de overleden Carlo de Leeuw. Golven kippenvel en emoties bij de spelers en de vele meegereisde supporters.

NAC Breda als volgende tegenstander, en nu eindelijk in De Kuip. Lonkt de finale? De focus moest nu weer op de competitie. AZ verloor bij FC Twente, dus bij winst van Feyenoord kwam ook de tweede plaats in zicht. De Rotterdammers moesten wel die drie punten zien weg te halen bij PEC Zwolle.

De wedstrijd

Angstgegner PEC Zwolle. Ja, hoor. De fans kennen de statistieken. Feyenoord liet in de hanzestad meer punten liggen dan het mee nam, sinds de lokale bvo terug is in de Eredivisie. En hoe laag PEC op de ranglijst stond, dat maakte nooit uit. Ook vanmiddag niet. Een ploeg op de zestiende plek, na tweeëntwintig wedstrijden, bereid om er flink tegen aan te gaan. De Rotterdammers wisten wat ze konden verwachten, en toch werd er slecht begonnen. Na vier minuten lag de bal op de penaltystip. Marcos Senesi was iets te laat met het inzetten van een sliding om een voorzet te voorkomen, en maakte ogenschijnlijk hands met zijn linkeroksel. Thy zette de thuisploeg op voorsprong, die 5 minuten later verdubbeld werd door een (door Edgar Ié) van richting veranderde uithaal van Van Duinen. Het ging weer zo’n middag worden voor de roodwitten.

PEC vergat zich te belonen met een derde treffer, en heel langzaam begon Feyenoord onder de druk uit te komen. En er werd wat beter gevoetbald. Tegen 12 man, want in uitwedstrijden lijkt Feyenoord ook scheidsrechter Serdar Gözübüyük als opponent te hebben. De Zwolse spelers mochten er ongestraft flink inkleunen, terwijl Jens Toornstra na een half uur geel kreeg voor vasthouden. Het deed gelukkig niks af aan de Rotterdamse aanvalsdrift. Vlak voor rust was er dan die voorzet van Steven Berghuis waaruit Leroy Fer de aansluitingstreffer kon inkoppen. Helaas volgde snel een vervelend moment, het geblesseerd uitvallen van Luis Sinisterra. Na een botsing met de altijd lompe Van Polen (die vanmiddag echt alles mocht) kon de jonge Colombiaan niet verder.

Coach Dick Advocaat greep tijdens de rust in. Sinisterra werd vervangen door Róbert Boženík. En Lutsharel Geertruida (die echt niet meer lijkt de kunnen dan verdedigen) mocht plaatsmaken voor Rick Karsdorp. Die wissel leek te helpen. Vlak na de thee zorgde Berghuis met een schitterende afstand knal voor de gelijkmaker. Feyenoord kreeg de controle weer terug, maar na een uur lag de bal toch weer achter Justin Bijlow. Thy kreeg zo wat alle medewerking van de Rotterdamse verdediging voor zijn tweede treffer. Zijn derde werd even later terecht afgekeurd (buitenspel). De gasten waren weer wakker, en het duurde niet lang voordat Berghuis (weer hij) de 3-3 binnen werkte. Zijn vijftigste treffer in Rotterdamse dienst.

Ook al leek het alle kanten op te gaan, nu was er nog maar één ploeg volop in de aanval. PEC was alleen nog maar aan het tegenhouden, en dat kostte zichtbaar kracht. Doelman Zetterer leek in zijn eentje een punt te redden voor de thuisploeg, maar had vlak voordat de blessuretijd inging geen antwoord op een knal van Boženík. Op de valreep tóch nog een driepunter in het inmiddels natte Zwolle.

Het oordeel

Karakter tonen. Dat deed Feyenoord vanmiddag, en dat is iets wat de supporters een behoorlijke tijd hebben moeten missen. Een jaar of drie, werd er geroepen. Berghuis en Fer waren met afstand de besten aan Rotterdamse kant. Dat vonden sommigen ook van Orkun Kökcü. En het lijkt er op dat Sinisterra lang uit de roulatie zal zijn met zijn knieblessure. Hopelijk grijpt Sam Larsson nu wel zijn kans.

@joopb68lfc