De aanloop

Door diverse analisten wordt Feyenoord als enige serieuze uitdager van Ajax gezien. Druk? Nee, hoor. Coach Dick Advocaat laat zich niet gek maken. De wisselende resultaten in de oefenwedstrijden zorgden ook helemaal niet voor beroering in het Feyenoord-kamp. De selectie, grotendeels hetzelfde als vorig seizoen, gelooft en vertrouwt in eigen kunnen. En terecht.

Wat als dat klote-virus er niet was geweest? Die inhaal pot tegen AZ was gewonnen? In de thuismatch de aartsrivaal was verslagen? We gaan het nooit weten. Natuurlijk blijft het jammer dat die goede reeks nooit is afgemaakt. Heeft iemand trouwens die artiesten nog zien optreden op het zomerterras?

De wedstrijd in Zwolle

Waar Feyenoord het altijd zo moeilijk heeft. En niemand weet waarom. Kunstgras werd vaak als excuus opgegeven. Die vlieger gaat dit seizoen niet meer op voor het MAC3PARK-stadion, want er ligt nu een ekte ekte grasmat. De thuisploeg ging er vanaf het eerste fluitsignaal tegen aan. Dat was te verwachten, en al helemaal omdat er achterin bij Feyenoord nogal wat was veranderd.

De nationale voetbalbond vond een excuus om Eric Botteghin te schorsen. Nog iets van vorig seizoen, waarna je doorgaans weer met een schone lei begint. Niet volgens de huidige groep mensen in Zeist. En met Sven van Beek nog herstellende, werd besloten om Lutsharel Geertruida naast Marcos Senesi te zetten. Niet zo gek, de jongeling speelde daar ook al in de jeugd. Ook een verrassing: de basisplaats voor Mark Diemers. En daardoor mocht Jens Toornstra op de bank beginnen.

Feyenoord liet de thuisploeg lekker uitrazen, en had al na vijf minuten de voorsprong te pakken. Na voorbereidend werk van Diemers schoot Steven Berghuis geplaatst de 0-1  binnen. PEC voerde de druk op. Er kwamen aardige kansen, maar Justin Bijlow hoefde zich niet overmatig in te spannen. De hele avond niet, trouwens. Er kwam ook geen penalty nadat de bal de arm van Senesi geraakt zou hebben. De onzichtbare Nicolai Jørgensen miste een erg goede kans op de 0-2, vlak voor rust. Ook onzichtbaar was Bryan Linssen. Wel twee keer gevaarlijk, maar dat was het dan ook wel.

In de tweede helft leek het er even op alsof de gasten zich niet onder de druk van de thuisploeg wisten uit te spelen. Lam en vooral Drost hadden bijna de gelijkmaker op hun schoen. Maar toen Orkun Kökcü neergehaald werd in het strafschopgebied, schoot Berghuis vanaf de stip resoluut de  0-2 binnen. En de aanvoerder had ook nog een derde treffer kunnen scoren. Hij schoot helaas recht op de  vuisten van Zetterer.

Het oordeel

PEC had het meeste balbezit en de kansen, Feyenoord was effectiever. Een zakelijke overwinning. Het zal de Feyenoordfans worst zijn, want de eerste drie punten zijn al binnen.

Geertruida bleef achterin rustig, en Diemers deed het best aardig op het middenveld. Meer viel er eigenlijk nog niet te melden. Behalve dat er nog een centrale verdediger aan komt.

Joop

@joopb68lfc