Ze schijnen daar, als bakens in de verte
De duizend lampen van het Feyenoord-stadion
Vier reuzen, elk een goliath
Als de hoeders van de stad
Symbolen voor het hele legioen


 

Ik durf te wedden dat er veel lezers zijn die nu verder gaan met het refrein. Ik betrap me er zelf ook op.
Een andere passage uit dit clublied is:

Ja onze Kuip, 
ik zag hem duizend keren
Dat beeld zal nooit meer uit mijn hart worden gewist
En geloof me waar je ook mag gaan,
je blijft houden van die naam
Zo’n sterke band heeft niemand ooit gehad

Onze Kuip. We zagen hem allemaal al vele keren. Ik moet eerlijk toegeven dat dat voor mij wel heel makkelijk is aangezien mijn vriendin en ik er in een flat op de zevende verdieping recht tegenover wonen. Dus elke keer als ik ‘s ochtends mijn bed uit stap en de gordijnen open dan kijk ik tegen de Kuip aan. Ga ik vervolgens naar de woonkamer en kijk ik uit het raam kijk ik tegen de Kuip aan. En als ik vervolgens de deur uitloop om de tram naar mijn werk te pakken kijk ik tegen de Kuip aan. Zeker in de avond is het een prachtig gezicht, een verlichte Kuip. Om over een avondwedstrijd nog maar te zwijgen. Als ik thuis kom van een avondwedstrijd in de Kuip kan ik het licht uitlaten thuis want de lichtmasten doen hun werk prima. Jullie begrijpen het al, hier wonen is geen straf.

Veel van onze vrienden die bij ons thuis komen zijn Feyenoorders en dus zijn ze allemaal bekend met het fenomeen ‘De Kuip’. Maar er komt wel eens visite die niks met Feyenoord hebben of (nog erger) voor de club onder de rook van Schiphol Zuid zijn. Om de goede vrede te bewaren laat ik die mensen uiteindelijk toch maar binnen, ruzie met familie maakt het leven er tenslotte niet beter op.  Het mooie hier aan is dat zelfs deze mensen toegeven dat de Kuip een prachtig bouwwerk is en een al voetbal uitstraalt.

Ik zal zelf heel eerlijk bekennen dat ik De Kuip van buiten niet eens zo heel speciaal vind. Het is pas wanneer ik binnen ben ik een gevoel krijg dat heel moeilijk te beschrijven is.
Wat dat gevoel is? Het is een gevoel van warmte en trots. En een gevoel van thuiskomen. Dit stadion ademt voetbal en passie. Zelf in een lege Kuip krijg ik kippenvel. Kun je nagaan als het afgeladen vol zit. Ik kan me heel goed voorstellen dat er spelers van de tegenpartij zijn die hier niet graag naartoe komen. Opnemen tegen elf spelers is nog te doen maar wanneer Het Legioen zich er echt mee gaat bemoeien is De Kuip vaak een onneembare vesting. Ik ben in veel stadions geweest in binnen- en buitenland en heb nog maar weinig stadions meegemaakt waar de sfeer zo uniek kan zijn als bij ons. Daarbij zijn de tribunes zijn perfect gesitueerd met een goed zicht op het veld vanaf elk stoeltje, ook dit is elders wel eens anders. Hier willen we toch nooit meer weg?

Groot was daarom de schrik bij ons allemaal toen er plannen op tafel kwamen om een nieuw stadion te bouwen. Een nieuw stadion bouwen? Hoezo? Wat is er mis met De Kuip? En wat gaat er gebeuren met de huidige Kuip als er straks een nieuw stadion staat? En wat voor stadion gaat dat nieuwe stadion worden? En komt er een dak op? Allemaal onzekerheid en vragen bij Het Legioen omdat de clubleiding niet heel duidelijk (verrassend) was over deze plannen. In eerste instantie kwamen er mensen op de plannen af die de euro tekens al in hun ogen hadden staan. Niks binding met de club en dus al helemaal niet met ons, Het Legioen.

Ik ga nu niet verder in op deze hele soap want we weten allemaal hoe het tot nu toe is afgelopen. Voorlopig staat ons tweede huis er nog en lijken de plannen van Red De Kuip zeer in de smaak te vallen wat zal betekenen dat er gerenoveerd gaat worden ipv gesloopt en opnieuw gebouwd.

Wat er straks exact gaat gebeuren weet nog niemand maar als er één ding duidelijk is is dat niemand ons tweede huis van ons moet afpakken. Wij kunnen niet zonder Kuip en Feyenoord kan niet zonder supporters. 1+1=2…

Ik wens een ieder die hier over zal gaan binnen Feyenoord heel veel wijsheid toe in de juiste beslissing maken.Denk aan de supporters, want die maken de club tot wat het is.
En niemand wil toch een ander zijn/haar huis afpakken?