Ik was gisteren in Groningen en keek daar AZ – Feyenoord. Een wedstrijd waar ik vooraf al een goed gevoel over had en wat de spelers gelukkig waarmaakten. Verder zal ik over deze wedstrijd weinig zeggen, aangezien ome Cor daarover straks weer een vlammende analyse zal loslaten.

Die hele wedstrijd ben ik eigenlijk nu al vergeten. Na exact 10 minuten en 44 seconden, vlák voordat Steven Berghuis de 0-1 maakte, gebeurde er iets wat de overige 89 minuten overbodig maakten. Een actie waaruit blijkt dat onze ‘Mickey Mouse-League’ bij vlagen nog best wel het aanzien waard is. Ik heb het over de ‘assist’ van Sam Larsson die resulteerde in de goal van Steven Berghuis.

De bal komt rechts in de as van het veld, via Boëtius, terecht bij Jens Toornstra. Laatstgenoemde staat een meter of 30-35 recht voor de goal. Normaliter haalt hij wel eens uit vanaf die afstand maar de bal ligt voor z’n linkse. Vanaf die kant kom naast hem Vilhena eroverheen gesprint, en Jens kiest ervoor de bal op hem in de diepte mee te geven. Als die bal goed was, dan was Vilhena vrij het strafschopgebied in gerend.

Maar dan is daar Guus Til, de middenvelder van AZ die de bal blokt en van richting verandert waardoor deze hard en op borsthoogte richting het strafschopgebied gaat, op de rand van de 16, recht voor de goal staat Sam Larsson, met zijn rug naar de goal gedraaid. En die doet iets wat ik in mijn leven als supporter nog nooit in een Feyenoordshirt heb gezien.

 

Achter Larsson vertrekt Berghuis (die op de van richting veranderde bal echt uitstekend anticipeert) richting de 1e paal, en Larsson krijgt het voor elkaar om in 0,001 seconde te beslissen de hard van richting veranderde bal, die snel richting borsthoogte komt, te verlengen. Hij besluit dat niet alleen, hij voert het nog uit ook.  Ála Ronaldinho, half met buitenkant voet, haalt hij met hoog geheven been de snelheid uit de bal, en met de rug naar de situatie waar Berghuis zich bevindt verlengt hij de bal met zó veel gevoel dat Berghuis de bal richting onderkant lat kan sturen. Het feit dat je dat zo snel kunt denken én in praktijk kunt brengen, plus de onmogelijke techniek die je daarvoor nodig hebt, maakte dat ik zo’n kreet van verbazing slaakte dat het halve centrum van Groningen móet hebben gehoord dat er iets bijzonders gebeurde in Alkmaar.

Ik dacht dat ik de enige was die dit zag, maar in de rust zag ik dat mijn beste vriend ook al had geappt, ‘wat daar gebeurde was niet normaal’. Ik stam af uit de 2002-tijd van Feyenoord, en ik deelde mijn positieve verbazing over deze actie al op Twitter. Sommigen hadden dit nog niet eens door, anderen zagen nu pas hoe bijzonder het was, maar iemand herinnerde mij aan good old Shinji Ono, die ook wel eens zulke trucjes vertoonde in het Feyenoord shirt. Dit kan weleens zo zijn, als ik er goed over nadenk. Maar verder kan ik me geen speler heugen die ik dat zag doen in ons shirt. Voor de duidelijkheid: Moulijn, Van Hanegem en Cruijff speelden voetbal in ons shirt toen ik nog vloeibaar was, dus ik heb het in mijn geval over de afgelopen 15-20 jaar.

Wat Larsson deed, en eigenlijk moet je het gewoon even terugkijken via de NOS- of FOX-samenvatting, is iets waarom die jongen nooit meer uit de basis moet. Natuurlijk is dit niet reëel, maar dat mannetje voegt echt iets uitzonderlijks toe aan onze selectie. Ik was al fan van hem toen hij bij Heerenveen speelde. Natuurlijk is het een beetje een rotzakje, mede gezien zijn ‘werkweigering’ vlak voor zijn overstap naar Feyenoord. Maar eerlijk is eerlijk, hij logenstraft al die speculaties in het Feyenoord shirt, naast fantastisch voetballen liep hij ook continu met zijn back mee en deed hij zijn verdedigende werk uitstekend (iets wat hem bij Heerenveen vreemd was).

Zelfs in de oorwassing tegen Manchester City, toen hij inviel, zag je dat de klasse van hem afdroop. Gisteren ook, toen hij zijn eerste hele wedstrijd speelde, zag je soms ballen door 2 linies heen die ontzettend veel klasse verraden. Jørgensen is terug na de interlandperiode en ik ben benieuwd hoe Gio dit gaat oplossen, Toornstra is momenteel niet in vorm maar blijft met zijn loopvermogen wel een belangrijke spil binnen dit Feyenoord, maar duidelijk is dat Samba Sam overduidelijk aan de deur klopt en dat er toch een keer een speler geslachtofferd zal moeten worden.

We hebben eindelijk weer een speler met bovenmatig veel creativiteit. Graziano Pellè verlengde weleens balletjes op sublieme wijze, en ook Jørgensen verlengde vorig jaar op bijna vergelijkbare wijze met zijn borst een bal op Kuyt die tot een goal leidde, toevallig ook tegen AZ. Maar de complete techniek + inzicht van Sam Larsson is jaren niet vertoond in de Kuip. Hopelijk kunnen we daar nog een aantal jaren van genieten.

En als laatste, laat Vincent Schildkamp, de commentator van gisterenmiddag, vanaf nu de amateurwedstrijden die FOX op zaterdag uitzendt verslaan. Want als je zo’n actie niet goed ziet en nauwelijks aandacht aan besteed, ben je geen serieuze voetbalcommentator te noemen.

@Robert_Schroer