Twaalf Spreekt gaat ook deze week weer verder en vandaag met Mariska, een ex-collega van mij en iemand die ik hoog heb zitten. In De Kuip zitten we naast elkaar op vakkie J, samen met haar neef Roy, en dat is iedere keer weer erg gezellig. Pellè vindt ze mooi en lekker maar Immers en Mathijsen zijn haar favorieten. Namens WijZijnFeijenoord wensen ik  jullie veel leesplezier! Ina


Mijn naam is Mariska Blaak, 33 jaar en woonachtig in Ridderkerk. Sinds 6 jaar heb ik samen met mijn neefje Roy een seizoenkaart op vak J, waarvan de laatste 2 jaar samen met mijn oud collega Ina, die bij ons is komen zitten. Ik heb geen Twitteraccount.

Hoe ben je ooit in aanraking gekomen met Feyenoord?

Hoe ik precies in aanraking gekomen ben met Feyenoord weet ik niet meer. Mijn vader is wel Feyenoordsupporter, maar gaat niet naar wedstrijden. Voordat ik een seizoenkaart had, gingen we wel de laatste jaren steeds naar de Europese wedstrijden. Ik denk dat het bij mijn oom vandaan komt, met hem ben ik ook de eerste keer naar het stadion geweest. Wanneer dat was weet ik niet precies meer, alleen dat het op een zaterdagavond was en tegen RKC.

Wat is voor jou het ultieme Feyenoord-gevoel?

Mijn ultieme Feyenoord gevoel is dat je altijd trots bent als de club in het nieuws is. Ook als straks het Nederlands elftal speelt op het WK, ben ik trots als er spelers van Feyenoord in de selectie zitten of wedstrijden spelen.

Hoe ziet bij jou een wedstrijddag eruit als je een wedstrijd bezoekt?

Als het een zondag wedstrijd betreft, spreek ik 1 ½ uur van tevoren met m’n neefje af. Die haalt mij dan op en dan gaan we richting de Kuip. Meestal zijn we daar dan een uur van tevoren en gaan dan op ons plek zitten. Na afloop van de wedstrijd gaan we dan naar mijn huis en kook ik eten voor ons. Dat doen we al vanaf de eerste keer dat we naar de Kuip toegaan. Het ritueel met zaterdag wedstrijden verschilt per keer. Meestal zit ik overdag nog op de voetbal en wordt daar dan opgehaald en dan halen we eten in de kuip. Mocht er na afloop nog tijd zijn, rijden we vaak nog even langs de Mac.

Wat heeft Feyenoord voor impact/invloed op je dagelijks leven?

Elke dag kijk ik wel een paar keer op diverse nieuwssites om alle nieuwtjes in de gaten te houden. Het enige irritante nu met de transferperiode zijn al die geruchten. Als je die allemaal moet geloven…. Probeer ze zo min mogelijk te lezen, als ik een foto zie waar een speler zijn handtekening heeft gezet bij een andere club, dan geloof ik pas dat ze verkocht zijn.

Hoe zie jij de (nabije) toekomst van onze club?

Ik zie de toekomst positief in. Als er over een jaar, of misschien iets langer een positief eigen vermogen is behaald, dan wordt het nog positiever. Maar heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Mochten er na het WK een paar spelers verkocht worden voor een mooi bedrag, zou dat al een mooie stap zijn.

Als je iets mocht veranderen bij Feyenoord, wat zou dat zijn?

Ik zou niet zo heel veel veranderen. Zou het wel fijn zijn als er meer van de eigen jeugd gebruik wordt gemaakt, in combinatie met ervaren spelers. Ook zou het fijn zijn al spelers en dan vooral jeugdspelers langer bij de club zouden blijven en niet na één goed seizoen meteen voor het geld in het buitenland kiezen.

Persoonlijke vraag: Jij bent jeugdsecretaris bij de plaatselijke voetbalvereniging RVVH, hoe is het om als vrouw in deze “mannenwereld” een dergelijke functie te bekleden en hoe wordt hierop gereageerd?

Het wordt steeds makkelijker. Ik merk wel dat niet iedereen gewend is aan een vrouw bij een vereniging. Als ik op zaterdag gasten (uitverenigingen) ontvang, merk ik dat ze bij binnenkomst vaak de mannen opzoeken die dan aanwezig zijn. Maar de meeste reacties zijn positief. Je merkt gewoon dat ze het niet gewend zijn bij veel verenigingen. Maar binnen RVVH kijkt niemand er meer vreemd van op dat ik hier rondloop.