Hallo. Mijn naam is Marco van der Stoop, 31 jaar en ik woon sinds een jaar in Utrecht. Hiervoor mijn hele leven in het prachtige Den Helder gewoond. Nou is Den Helder niet bepaald een stad waar het vanzelfsprekend is dat je voor Feyenoord wordt. Het zit namelijk vol met humorloze hoofdstad-aanhangers. Humorloos omdat de meesten het niet kunnen hebben dat je met carnaval (ja dat vieren ze daar, en ja dat kunnen ze daar) in een kakkerlakpak verschijnt. Of na de brand in hun schuur als brandweerman carnaval komt vieren. Ik heb me eigen rot gelachen. Twitter en Instagram ben ik niet zo actief op. Mocht iemand toch een kijkje willen nemen. Twitter: @Ballenjongen010 en op Instagram: @Stoprano

Hoe ben je ooit in aanraking gekomen met Feyenoord?

Daar moet ik mijn opa en oma credits voor geven. Mijn ouders waren allebei voor die club uit Jeruzalem en hebben mij ook getracht daarmee op te voeden. Helaas pa en ma. Mijn opa en oma namen mij in 1991 voor het eerst mee naar de Kuip, naar de wedstrijd Feyenoord – Cambuur. Een troosteloze 1-1 maar mijn dag was geweldig. Daarna nooit meer aan iets anders gedacht dan aan de club uit Zuid.

Wat is voor jou het ultieme Feyenoord-gevoel?

Dan moet ik toch een cliché gaan maken, maar de saamhorigheid. Het nooit en te nimmer laten vallen van je club tegenover anderen. Onderling zeiken tot je d’r bij neervalt, maar naar buiten toe altijd trots zijn op Feyenoord. Een explosie van geluk in een uitvak na een goal of vier rijen stoelen verder terecht komen nadat Guidetti die hattrick maakte tegen onze gesnavelde “vrinden”

Hoe ziet bij jou een wedstrijddag eruit als je een wedstrijd bezoekt?

Niet zo spectaculair als bij de meeste PMDS-gangers. Voorheen, toen ik nog in Den Helder woonde, was het altijd 4 uur van tevoren met z’n allen in een busje. Twee uur rijden naar Rotterdam of naar weer één of andere uithoek in het land om in de combi bussen te stappen. Nu is het lekker met de trein vanuit Utrecht naar Rotterdam op wedstrijddagen. Zaterdagavond wedstrijden is het wel de moeite om een biertje te gaan doen op Varkenoord. Op zondag zit dat er voor mij gewoon niet in omdat de wekker de volgende dag weer om half vijf gaat. En met een paar biertjes in m’n mik heb ik dan een hele zware maandag.

Wat heeft Feyenoord voor impact/invloed op je dagelijks leven?

Veel. Mijn vriendin is ook een vaste bezoeker van Varkenoord en de Kuip dus alles hier in huis ademt Feyenoord. Ik werk als timmerman bij een groot aannemersbedrijf. En ben nu jammergenoeg geplaatst in die stad waar je het liefst met 120km per uur doorheen gast. Maar dan heb je toch constant de behoefte om je club en Rotterdam te verdedigen, in woorden en daden tegen die vele haters daar.

Hoe sta jij in de discussie rondom de ver(nieuw)bouw van de Kuip?

Ik word er eerlijk gezegd een beetje moe en schijtziek van onderhand. Persoonlijk denk ik dat er gewoon een vies spelletje wordt gespeeld binnen de muren van het Maasgebouw. Ze waren vanaf het begin af aan al tegen renovatie in welke vorm dan ook. RedDeKuip werd amper naar geluisterd. Ik heb het idee dat ze koste wat het kost die nieuwbouw en doorheen willen rammen. Om er dan ook een evenementenhal neer te zetten i.p.v. een echt voetbalstadion. Voor mij hoeft het in ieder geval niet. De Kuip kan nog jaren mee.

Wie is jouw favoriete (oud)speler en waarom?

Dat zijn er wel meer dan één. Vaak spelers die wat extra’s hadden. Echte Feyenoorders als Dirk Kuyt, John de Wolf en Ullrich van Gobbel. Maar ook jongens als John Guidetti en Jordy Clasie. Jongens die weten wat wij van ze verwachten en nooit verzaken.

Als je iets mocht veranderen bij Feyenoord, wat zou dat zijn?

Ik zou er eerst eens een andere directeur neerzetten. We kunnen wel gaan jubelen dat hij ons uit de rode cijfers heeft getrokken met het huidige beleid, maar die man mist charisma, kennis en inschattingsvermogen. En vergeet niet dat er jaren wanbeleid aan vooraf is gegaan. Verder blijven de prijzen van de seizoenkaarten de pan uit rijzen. Elk jaar weer duurder. We staan (daarmee wel) bovenaan als het gaat om de prijzen van de seizoenkaarten. Zorg dan dat er ook vanaf het BEGIN van het seizoen een kwalitatief elftal staat dat kan meedoen om de knaken. En niet met een half uitgekleed elftal zonder spits aan het tweeluik met Kiev of Besiktas beginnen. Want als er ergens kansen lagen om de CL te halen, was het wel tegen hun.

Wat is het mooiste, leukste, gekste moment dat jij tot nu toe hebt beleefd bij/met de club?

Mooiste moment was zonder twijfel de kwartfinale UEFA Cup thuis tegen P$V in 2002. Tuurlijk, het winnen van die beker was fantastisch, maar we stonden op W toen. Stromende regen, doorweekt tot op mn pamper. En toen scoorde Pierre die 1-1 in de 94ste minuut. Ik dacht echt dat ik dood ging toen. Wat een feest was dat zeg. Ook na de 10-0 in Eindhoven, waar bij elke andere club de witte zakdoekjes zouden verschenen zijn, waar elk normaal denkend mens daarna was weggebleven, zat de Kuip op woensdagavond tegen VVV ram en ram vol. Zal die goal die Wijnaldum maakte ook nooit vergeten. Die ontlading bij de spelers ook. Dat is Feyenoord. En daar kan niemand aan tippen.

Ik geef de virtuele pen door aan Rinze Pietersma

N.B: Aan Marco is de virtuele pen doorgegeven door Glenn Bergwerf. Zijn Twaalf Spreekt kunnen jullie hier lezen: https://w-z-f.nl/altijd-iets-te…enoord-blijven