Zondagmiddag kwart voor vijf, de lampen van de Kuip zeiden doe het zelf maar’.

Al jaren hoort zij wat een “afdank stadion” ze eigenlijk is, van mensen die vinden dat ze echt niet meer kan. Nu is het genoeg zei ze, nu is het genoeg…

De Feyenoord City betrokkenen waren heel snel met het roepen dat dit het bewijs is dat de Kuip gedateerd is en echt niet meer kan, maar de Kuip maakte vandaag juist een statement.

Grote concerten heeft ze in haar huis gehouden, nog grotere voetbalwedstrijden hebben zich er afgespeeld. Allen memorabele avonden, van de zangkunsten van Bono (U2) tot de zangkunsten van de trambestuurder van Lijn 14 in Rotterdam op het “Super Feyenoord” lied, het juichen voor de goals van Pi-Air in de Uefa Cup, tot het misschien wel harder juichen op de tribunes als een jeugdelftal vroeger een voor-wedstrijd speelde en zo’n klein mannetje een goal maakte. Voetballers zijn er gemaakt en gebroken, niet alleen door de druk van het Legioen maar vooral de druk van de Kuip met haar zo karakteristieke tribunes die op het veld zijn gericht, waar zie je dat tegenwoordig nog? “Je doet het zelf maar” zei ze vandaag, “ik laat niet meer zo over mij praten”.

De Kuip is nog een echt voetbalstadion, vol met emotie. Vaders en zonen die jaren naast elkaar liefde en leed delen, een plekje vrij houden van je vriend die er dit seizoen niet meer bij is, de kou en regen trotseren zonder dak, voor smerige pisbakken de terug sproeiende urine te ontwijken, de beukende beats van de legioenzaal waar menig vader die met zijn zoontje of dochter staat te kijken naar de ingang, dromerig naar terug verlangd, maar ergens ook weet dat zijn eigen kind net als hij daar straks een overwinning staat te vieren met zijn vrienden.

De Kuip is een levend en ademend stadion dat vandaag zei “ik laat nog even aan al die betweters zien dat ik er nog ben en niet zomaar van plan ben op te geven” of “als jullie nou niet zo liepen te ruziën de afgelopen jaren, hadden jullie mij al een beetje plastische chirurgie kunnen geven en speelden we al in een vernieuwd stadion”.

Met een betere business case t.o.v. Feyenoord City als je het mij vraagt. En een stadion dat zo’n statement kan maken, mag nooit maar dan ook nooit verloren gaan.

@Jelledenboer