Ik ben sinds een aantal dagen de kersverse huisanalist van WZF, mag mijn eerste analyse doen over PSV โ€“ Feyenoord en die winnen we ook nog eens. Heb je dan mazzel?

Feyenoord โ€“ PSV: 0-0 na 90 minuten. Feyenoord winnaar na strafschoppen. Wat een weelde! Prijs nummer 5, in amper 4 seizoenen. En natuurlijk, het is ‘maar’ de Johan Cruijff-schaal, echter is het wel zo dat je ook deze wedstrijd gewoon weer wint. Een wedstrijd op zich waar er van je wordt verwacht dat je er staat. Ik zag vlak na het laatste fluitsignaal een mooi shot van Martin Van Geel, die met gebalde vuisten duidelijk liet blijken blij te zijn met deze zege. Het was veelzeggend. Het is geen landskampioenschap, maar je wint wel van een directe concurrent die tot nu toe voor miljoenen meer heeft geรฏnvesteerd. Het is bewonderenswaardig te noemen.

Maar, hoe ging de wedstrijd? Vooraf was ik vrij sceptisch. Zeker toen bekend werd dat oa Jรธrgensen niet kon gaan spelen. Wel had ik vooraf het gevoel dat Feyenoord meer wilde winnen dan PSV. Vorig jaar, een kleine 3 maanden na ons kampioenschap, speelden we dezelfde wedstrijd tegen Vitesse. Vitesse was toen overall scherper, maar we wonnen door een scherpe Jones. Vlak na zo’n grote prijs als de landstitel komt deze wedstrijd wellicht een beetje als een dessert wat je na een 6-gangen maaltijd niet meer weg kunt krijgen.

De wedstrijd werd in minuut 1 al ontsierd door een paar ‘supporters’ (lees: IQ-loze dwazen) die het leuk vonden wat vuurwerkjes op het veld te deponeren. Leuk joh! Lachen. Echt, super origineel. Ik maak aan dat incident verder geen woorden vuil. Kansloze idioten.

Feyenoord startte met Botteghin en Jan-Arie in het centrum. Met deze 2 relatief trage spelers betekent dit dat je niet hoog kunt spelen, Feyenoord begon de wedstrijd een beetje zoals we de grotere wedstrijden aanpakten in het kampioensjaar; sommige momenten ver terugzakkend, maar op het juiste moment snel druk zetten en via de vleugels eruit komen.

Eerlijk is eerlijk, Gio had het de 1e helft prima staan. Zonder bal bedoel ik dan. PSV kreeg na 3 minuten een kopkansje via Luuk de Jong. Verder wat halve acties- en schoten, niks noemenswaardigs vanaf Eindhovense kant. PSV heeft in de achterste linie geen speler die fatsoenlijk kan opbouwen. Schwaab, Viergever, wat een middelmaat. De instructie was helder; ‘ de verdediging van PSV krijgt vrij spel tot de middenlijn, zodra de bal Hendrix bereikt zetten we druk’. Linksback Angelino was soms wel dreigend, maar werd dit pas als hij op onze helft in balbezit kwam en een voorzet mocht geven (Berghuis liet hem soms wel erg makkelijk lopen).

Ok. Zonder bal was dus prima. Maar met? Nou… matig. In het begin zag ik Verdonk en St. Juste een paar keer opstomen maar nadat dit een paar keer balverlies opleverde merkte je dat ze voorzichtiger werden. Laat ik helder zijn, Berghuis en Toornstra waren naar mijn mening met afstand de allerminsten in de 1e helft. Louter balverlies, verkeerde keuzes, rare loopacties. Vlak daar achteraan kwam Larsson. Die wel redelijk balvast oogde maar toch een beetje verloren rondliep op links.

Het probleem was mijns inziens dat Feyenoord dus op de omschakeling speelde, maar zodra het de bal goed en snel veroverde, niet wist wat er moest gebeuren. Op zich wel logisch, alle 3 de voorhoedespelers hadden geen diepte. Berghuis en Larsson trekken naar binnen of bieden zich in de bal aan, de backs kwamen er niet overheen. Van Persie fungeerde in een gecombineerde rol van aanspeelpunt of/en het creรซren van ruimtes voor medespelers, beiden lukten niet echt. Zonder diepgang kun je niet omschakelen, je hoeft geen Johan Cruijff te heten om dat te begrijpen. Het middenveld grossierde in verkeerde keuzes. Vilhena en Clasie zag je meerder malen een bal richting de zijlijn spelen terwijl er geen buitenspeler of back in de buurt was. Laten we het gooien op het erin slijpen van automatismes.

Laat ik helder zijn. Het belangrijkste in voetbal is, meer goals maken dan de tegenstanders. Dat is in eerste instantie het makkelijkst als je niks tegen krijgt. En daarin heeft Feyenoord perfect gepresteerd en gespeeld. Verdedigend stond het als een huis. Tegen een kwalitatief goed PSV bij elkaar 2 kansen weggeven vind ik heel knap.

In de 2e helft zag je dat Larsson en Berghuis het veld veel breder hielden en vaak aan de zijlijn werden aangespeeld. Een duidelijke omzetting vanuit de kleedkamer in de rust. Van Persie kwam zo dus ook wat meer aan de bal, had wat meer ruimte. Toornstra bevond zich wat meer tussen de linies maar vond ik met afstand de minste vandaag. Wel merkte je dat Feyenoord wat hoger ging spelen, wellicht omdat de eerste helft bleek dat PSV lang niet zo sterk was, heel slordig oogde, en er dus meer te halen viel dan vooraf verwacht.

Over Van Persie even het volgende. Het is een beetje de vraag waar hij gaat en moet spelen, zeker nu Jรธrgensen weer loopt te kwakkelen met blessures. Maar ik ben van mening dat hij op 10 moet spelen. Hij oogt fit, hij speelde tot de 70e minuut voluit en daarna zag je duidelijk dat hij zijn loopacties soms minder fanatiek uitvoerde. Geen probleem! Wisten we van tevoren. Maar het is met afstand je beste speler, qua ervaring en techniek zelfs de beste in de Eredivisie. Zet die man op 10, zodat hij de bal 4 keer vaker krijgt. In de eerste helft zette hij Larsson vrij voor de keeper met een simpel ogende steekpass. De klasse droop er vanaf. Van Persie moet je aan de bal hebben, dus zet ‘m achter de spits. Ik denk ook dat dit de samenwerking met Berghuis ten goede komt.

De 2e helft kabbelde rustig verder, maar Feyenoord had continue de controle. De omschakeling verliep beter en zo kwam er met name een opgelegde kans voor Vilhena, door een prachtig doorgekopt balletje van Vente. Die viel ongekend goed in. Wat mij betreft zet je ‘m donderdag tegen Trencin in de basis. Hij speelde maar 10 minuutjes mee maar liet zien met zijn diepte en inzicht klaar te zijn voor het grote werk.

Overall was de 0-0- na 90 minuten een terechte uitslag. Feyenoord had de meeste kansen, PSV het meeste de bal. Het is maar waar je het meest waarde aan hecht. Toch had ik persoonlijk geen moment het idee gedurende de hele wedstrijd dat we gingen verliezen. Feyenoord controleerde. Het geeft mij in ieder geval een hoop vertrouwen.

Over de strafschoppen kan ik heel helder en kort zijn. 2 woorden: Justin Bijlow.ย 

Je bent zo jong en je hoort deze week dat je de 1e keeper wordt, de eerste pot als eerste doelman is tegen PSV en er staat gelijk een schaal op het spel. Als je je dan zo volwassen door die wedstrijd heen keept en ook nog eens 2 penalty’s pakt, dan ben je een hele grote. We zitten de komende jaren gebakken als het om de doelman gaat, lekker! Ook aan de bal durfde hij in de wedstrijd soms risicovolle ballen op de backs te geven en spelers half in de dekking goed aan te spelen, in alles straalde hij vertrouwen uit. Waanzinnig knap.

Cijfers:

Justin Bijlow: Een 9.

Zoals gezegd, perfecte pot. Uiteindelijk man of the match. En wat ontzettend lekker dat we zo’n keeper hebben staan, die zelf opgeleid is en zichtbaar van elke minuut geniet. Wordt een grote!

Calvin Verdonk: Een 7.

Kwam zeker over, verving Malacia/Haps goed en deed geen gekke dingen. Schoot ook zijn penalty goed binnen, vond ik knap van hem. Werd soms wel verrast door opkomende Dumfries, kwam ook omdat Larsson die liet lopen en Calvin tegen een overtal kwam te staan.

Jan-Arie Van der Heijden: Een 7.

Gewoon degelijk. Was sterk in de duels, deed geen gekke dingen. Kwam soms weer een mooie kapbeweging uit.

Eric Botteghin: Een 7.

Zelfde als Van der Heijden. Degelijk. Was soms een beetje onzeker in luchtduels, maar leek weer op de Botteghin die we kennen van het kampioensjaar!.

Jeremiah St Juste: Een 9.

Vond ik persoonlijk de beste veldspeler. Eerste helft speelde hij foutloos. Koos goed de ruimte, afhankelijk van wat Berghuis deed. Ging naar buiten als Steven naar binnen ging, en vice versa. Ik blijf erbij dat centraal achterin zijn kracht is, maar speelde een puike pot.

Tonny Vilhena: Een 6.

Vond ik met name in helft 1 de rol van Karim als aanjager en stofzuiger goed overnemen. Zat overal goed tussen. Maar aan de bal veel balverlies, en kreeg een opgelegde kans die hij moest maken. Dan waren strafschoppen niet meer nodig geweest.

Jordy Clasie: Een 7.

Speelde een grijze pot, wat misschien in zijn rol wel prima is. Kon zijn dieptepasses niet of nauwelijks versturen, omdat er in de voorste linie ook geen diepgang was. Ik zag in de 2e helft het bijtertje terug die we uit de Koeman-tijd kennen.

Jens Toornstra: Een 5.

De minste vandaag. Liep veel, maar vooral verkeerd, was niet of nauwelijks betrokken bij aanvallen en Hendrix (zijn directe tegenstander) kwam met name in de 2e helft een aantal keer in de positie om mogelijke assists te geven.

Sam Larsson: Een 5.

Voor wie mij niet volgt op Twitter, ik ben enorme fan van Larsson. In de 2e helft legde hij een paar keer een bal dood op een manier welke alleen Van Persie zich machtig is. Echter, het wordt een beetje een Bilal-verhaal, de potentie en instelling zie je, maar het komt er niet uit. Ik heb, zonder overdrijven, Larsson vandaag 5 keer op een positie aan de bal gezien waarin hij bij Heerenveen zonder twijfel scoorde. Nu koos hij elke keer voor een balletje breed. Kom op Sam! JP heeft z’n eigen glazen ingegooid, je basisplaats is nu een garantie. Pak die kans.

Steven Berghuis: Een 5.

Zelfde als Toornstra. Overall รฉรฉn van de minste. Maar, ook dat is Berghuis, de penalty die hij moest nemen werd classy in een verkapte Panenka-stijl genomen. Dat moet je durven na zo’n matige pot. En we weten van Steven dat hij er altijd staat als het moet, komt goed de komende week.

Robin Van Persie: Een 7.

Moet niet in de spits te spelen. Is zo goed aan de bal, met name in de eerste helft zag je dat een keer of 5. Hij moet aan de bal komen, het team beter laten draaien, dat kan op 10. Hopelijk durft Gio het met Vente aan in de spits als Jรธrgensen nog niet fit is donderdag.

Qua wissels viel Vente positief op. Viel een minuutje of 10 in en kopte Vilhena vrij voor de keeper. 5 minuten later was er bijna de assist op Berghuis. Knap werk! Je kunt van dat ventje zeggen wat je wilt, maar als hij moet spelen (of het nou basis is of als wissel), staat hij er.

Nieuwkoop viel een paar minuten foutloos in. Niks over te zeggen.

@Robert_Schroer