Vandaag zal hoogstwaarschijnlijk officieel bekend worden gemaakt dat Jaap Stam volgend jaar als trainer in de Kuip aan de slag zal gaan. Een toch wel opvallende keuze. Wie een half jaar geleden namelijk had gezegd dat Jaap Stam na dit seizoen Gio zou gaan opvolgen, zou knettergek worden verklaard. Van een enigszins opportunisme is in mijn ogen wel sprake.

Karakter

Op basis van het karakter van Stam vind ik hem wel bij Feyenoord passen. Een no nonsense man met zeker als voetballer een over mijn lijk mentaliteit. De vraag is wel, is dat het enige wat Feyenoord nodig heeft, of hebben we vooral een trainer nodig die met een moderne visie het veldspel gaat verbeteren en zo het maximale rendement gaat halen uit deze wat uitgebluste spelersgroep? En is Jaap Stam daar de aangewezen persoon voor?

Ervaring

Veel is te doen om het (gebrek aan) ervaring van Stam. Pas 6 wedstrijden staat hij als trainer aan het roer op het hoogste niveau. Maar alleen dit benoemen zou flauw zijn want vooral de 2 jaar bij Reading hebben Jaap toch al de nodige ervaring opgeleverd. Het eerste jaar stond slechts een penaltyreeks promotie in de weg. In zijn 2de seizoen stelde Reading teleur met als gevolg een ontslag halverwege Maart. Reading stond toen 20ste. Verder heeft Stam natuurlijk ontegenzeglijk een enorme schat aan ervaring in het internationale topvoetbal. Al met al blijft het toch een beetje een gok.

Frisse blik

Wat ik wel een enorm pluspunt vind is dat Jaap Stam geen Feyenoord verleden heeft. Ik denk dat het goed is dat iemand met een frisse blik op de club de scepter gaat zwaaien over het eerste elftal. Zeker omdat ik Stam wel inschat als iemand met een eigen mening die kan gaan sparren met de technisch directeur.

Profielschets

Één van de rare dingen in de benoeming van Stam is in mijn ogen de manier waarop de profielschets van de nieuwe trainer werd gepresenteerd. Een zeer Ervaren Nederlandse coach die zijn sporen had verdiend in het internationale voetbal. Nogmaals: als speler is hierover geen discussie. Maar aan dit profiel voldoet hij als trainer nu nog zeker niet! Het lijkt erop dat de zogenaamde profielschets puur op de benoeming van Dick Advocaat was geschreven. Feyenoord en vooral Martin van Geel  hebben wat mij betreft hier wel een enorme blunder gemaakt. Door hun “profielschets” te enten en puur op het lijf van hun droomkandidaat te schrijven, terwijl dit natuurlijk andersom zou moeten werken. Je kijkt wat je nodig hebt en zoekt daar de meest geschikte kandidaat bij

Het werd vooral pijnlijk toen Advocaat besloot Feyenoord af te zeggen en er amper (serieuze) alternatieven over waren. Hierdoor  kwam je al snel uit in het rijtje Kuyt, Fräser, Steijn en Stam. En op al deze namen is ook iets aan te merken.

Kuyt heeft helemaal nog geen ervaring als hoofdcoach. Fräser zou niet met hoofd jeugdopleiding Brard door 1 deur kunnen en Maurice Steijn is een persoonlijke vriend van Jan de Jong. Iets wat mij ook geen gezonde situatie lijkt bij een club waar al sprake is van een old boys network.

Conclusie

is Jaap Stam de absolute droomkandidaat die voldoet aan alle wensen en eisen van een trainer voor Feyenoord? Nee zeker niet, maar de serieuze alternatieven lagen ook niet voor het oprapen. Al met al blijft het dus toch wel een gok. Maar dat waren de benoemingen van Gio en Koeman destijds ook.

Jaap succes!