Investeerders

Amerikaanse investeerders staan klaar om in Feyenoord te stappen. Met veel geld als we de berichtgeving mogen geloven. Bij monde van Dennis van Eersel is zelfs een bedrag met ‘drie cijfers’ niet ondenkbaar. Op welk bedrag hij daarmee doelt is mij onduidelijk. Ik heb altijd geleerd dat een bedrag met zes nullen een miljoen is dus ik ga er gemakshalve maar niet vanuit dat het om een paar duizend dollar gaat. Serieuze bedragen dan dus, waarmee de club financieel èn sportief een ongelooflijke boost kan krijgen. Bovendien heeft niet alleen de club, maar ook het Feyenoord City project de interesse gewekt van de Yankees. Toen ik dat las kreeg ik wel een beetje jeuk.

Feyenoord City

Investeerders doen in principe niets voor niets. De bedoeling van een investering is dat het rendeert. Met andere woorden: winst maakt. Als Feyenoord meedeelt in die winst kan er wellicht een win-win situatie ontstaan. Maar zolang er nog niets duidelijk is over de exacte financiële voorwaarden is het moeilijk om er iets van te vinden.

Waar ik wèl wat van vind is de interesse voor Feyenoord City. Waar dat inmiddels migraine dossier nog werkelijk niemand heeft kunnen overtuigen, zou een grote kapitaalinjectie dit project misschien wel in een stroomversnelling kunnen brengen. En daar word ik niet vrolijk van. Want ook daar zal weer flink aan verdiend moeten worden. Een legitieme vraag zou dan weer zijn: op welke plek komt Feyenoord in die nieuwe situatie?

Zeggenschap

Ik ben niet pertinent tegen investeerders, zolang Feyenoord maar zelf de baas blijft en de controle houdt over wat er met de club gebeurt. Ook in de huidige situatie valt er meer geld te genereren met de club. Het kampioenschap van 2017 had daar het startschot voor moeten zijn maar men koos voor stenen in plaats van benen. De rest is geschiedenis. Dat Feyenoord nu met investeerders komt om ‘het gat’ te dichten met de top-2 is behoorlijk ontluisterend, maar hoeft aan de andere kant ook niet per se slecht te zijn voor de toekomst. De club behoudt immers de 51% meerderheid.

Vergaande zeggenschap op sportief, bestuurlijk en commercieel gebied is evenwel onvermijdelijk als zo’n grote partij instapt. En daar ben ik wel heel huiverig voor, zeker tot het moment dat de uiteindelijke voorwaarden naar buiten worden gebracht. Pas dan kunnen we oordelen of dit goed of slecht is voor Feyenoord. Nou denk ik dat van Bodegom ook niet van gisteren is dus voorlopig geef ik hem nog het voordeel van de twijfel.

Algemeen Directeur

De absolute noodzaak zit hem nu wel in een nieuwe algemeen directeur. De gedoodverfde kandidaat Robert Eenhoorn is denk ik de enige die Feyenoord door deze storm kan loodsen. Vraag is of hij het wel ziet zitten op dit moment. Hij is uitgesproken Feyenoorder en zal voor geen enkele andere club zoveel willen geven. Maar het Feyenoord City dossier lijkt op voorhand roet in het eten te gooien. Alleen al daarom is hij de juiste man voor deze klus. Hij zal altijd in het belang van Feyenoord handelen en een punt achter Feyenoord City zetten als dat het beste is voor de club.

De aangewezen man

Eenhoorn heeft topsport bedreven in Amerika dus bijkomend voordeel is dat hij de Amerikaanse mores kent. Ik acht hem dus zeer capabel om ook kritisch naar de investeerdersgroep te blijven kijken, zodat het clubbelang altijd prevaleert boven het belang van aandeelhouders. Nogmaals, dit hoeft niet per definitie slecht te zijn, mits beide partijen hier veel beter van worden. Amerikanen hebben commercie zowat uitgevonden en misschien brengen ze de club wel twee stappen omhoog. Ze zullen ook niet zomaar een berg dollars komen storten om in de marge te blijven voetballen. Ze zullen er potentieel in zien anders beginnen ze er niet aan. Hopelijk geeft Robert Eenhoorn zijn ja-woord. Dan is aan hem de, met gerust hart toevertrouwde, taak om dit te bewaken en borgen.

Met rood/witte groet,

Julian Heel

@FeyenoordJuul