Een Twaalf Spreekt die in onze ogen het lezen meer dan de moeite waard is. Al was het alleen maar omdat Ingrid, Ping voor haar intimi, een echte Rotterdamse is die van haar hart geen moordkuil maakt. Ingrid, bedankt voor jouw bijdrage en voor onze trouwe lezers, veel leesplezier!


Ik ben Ingrid Bergwerf (Ping voor intimi) en al voor de 23e x 28 jaar geworden! Ik woon in Spijkenisse. Zijn weinig mensen die me Ingrid noemen. Iedereen noemt mij Ping. In het dagelijkse leven ben ik werkzaam in de Scheepvaart. Op één van de mooiste locaties die Rotterdam kent. Uiteraard kijk ik niet de hele dag naar buiten maar wanneer ik dat wel doe is het uitzicht op de Rotterdamse haven een genot voor het oog. Ik ben getrouwd met Jaap Bergwerf en moeder van twee jongens. Tom 21 en Glenn 17. Toen Ina mij vroeg aan dit interview mee te doen zei ik direct ja. Ik ben een fan van “WijZijnFeijenoord” en lees altijd met veel plezier de analyses van Cor. Mijn twitteraccount is @pingspice. Ik ben te herkennen aan mijn platte Rotterdamse accent.

Hoe ben je ooit in aanraking gekomen met Feyenoord?

Tja, als je hele familie in Rotterdam-Zuid is geboren en je moeder moet bevallen van jou terwijl je Pa in de Kuip zit, dan mag dat eigenlijk duidelijk zijn. Met de paplepel ingegoten. Ik was de tweede dochter. Mijn Pa dacht: jeetje weer geen zoon waarmee ik naar Feyenoord kan gaan. Dat viel dus toch best mee. Ik vond het allemaal geweldig. Vooral de wedstrijden tussen Feyenoord en die club uit Abcoude-Noord. Laatste keer dat ik met me Pa zo’n wedstrijd bezocht moesten we rennen voor ons leven. Dat kon toen allemaal nog. Ik vond het reuze spannend maar me Pa was er klaar mee. Jammer. Ik moest voortaan alleen. Als 15-jarige gingen mijn interesses destijds ook wat afnemen. Ik pakte nog weleens een wedstrijd tussendoor maar geen seizoenkaart. Uiteindelijk kreeg ik zelf twee jongens. Ik nam ze al vroeg mee naar de Kuip. In het begin janken van de kou en echt geen twee helften vol kunnen brengen. Tot een jaar of tien geleden. De jongste van het stel raakte godzijdank ook besmet met het Feyenoord virus. Inmiddels heb ik samen met hem nu tien jaar een seizoenkaart. De oudste sloot zich daar later ook bij aan maar die kan i.v.m. zijn werkzaamheden niet vaak aanwezig zijn.

Ik ben begonnen op het familievak P, maar daar vielen we vanwege het fanatisme al snel uit de toon. (Need I say more?) Na één seizoen ben ik naar Z1 verkast waar ik nog steeds zit (lees sta) Zitten doe je thuis. Ik ben van mening dat bovenop het veld staan en helemaal verrot regenen nou eenmaal bij voetbal hoort. Het kleine zoontje is inmiddels groot en staat op X. Ik denk soms nog weleens terug aan dat kleine ventje naast me met zijn Feyenoord vlag voor me bakkus. Door de jaren heen aardig wat mensen leren kennen en hele leuke vriendschappen aan over gehouden. Uitwedstrijden volg ik via Fox Sports. Eén keer per jaar Utrecht uit. Tussen de vijand op de Bunnikside. Lekker spannend. Ik kan me nog enige jaren terug herinneren; Feyenoord won met 4-0. We wachtten de Utrecht spelers op en zongen Driesje Mertens toe met “Dries die hoort op Zuid olé olé” Die kop!!! Onbetaalbaar die bek.

Wat is voor jou het ultieme Feyenoord-gevoel?

Het wij gevoel. Het gevoel dat wij als supporters uitstralen. We zijn er altijd. Ook al staan we achter. Er zijn er maar weinig die voor de file naar huis gaan. Supporters komen overal uit het land naar Rotterdam voor die mooie club van Zuid. De saamhorigheid onder de supporters. Het achter het team te gaan staan. Wij zijn echt de 12e man of vrouw. De ontlading na een doelpunt. De blijdschap na een overwinning.

Hoe ziet bij jou een wedstrijddag eruit als je een wedstrijd bezoekt?

Het begint meestal met wijn vooraf koelen in de vriezer. Ligt een beetje aan de weersomstandigheden. Dan een stevig ontbijt en koffie. Het mooiste vind ik de Zaterdagavondwedstrijden. Ik ben meestal al 2 ½ uur van te voren op Varkenoord te vinden. Lekker slap ouwehoeren met medesupporters. Altijd een dolle boel. Lachen om niks en ik geef eerlijk toe dat er weleens tijden zijn geweest dat dit me op de been hield. Als de wedstrijd niet om aan te gluren was kon je toch nog terug kijken op een gezellige middag. Eenmaal bij de Kuip aangekomen, 14.25 uur ongeveer, scoor ik meestal een broodje kroket (behalve in de maanden Januari en Februari, dan ben ik altijd aan de lijn) en een bak koffie. Na afloop altijd direct naar de auto lopen en hopen dat je nog wat meekrijgt van Rijnmond Sport. Ik ben altijd helemaal gesloopt na een wedstrijd. Eten is op bestel.nl of pleur-in-de-pan. Studio Sport kijken en uitrusten, Na de 4-2 tegen Abcoude-Noord, waarin Guidetti 3x scoorde, heb ik geen oog dichtgedaan. Zo’n wedstrijd beleef ik ‘s nachts gewoon nog drie keer.

Wat heeft Feyenoord voor impact/invloed op je dagelijks leven?

Ik ben er dagelijks wel mee bezig. Via social media blijf ik altijd wel op de hoogte van allerlei zaken. Verjaardagen op een wedstrijddag doe ik niet aan. Of ik ga niet, of een andere keer. Dat wordt ook geaccepteerd door mijn omgeving.

Hoe sta jij in de discussie rondom de ver(nieuw)bouw van de Kuip?

Dat er wat moet gebeuren lijkt mij duidelijk. Persoonlijk ben ik voor verbouwing van de huidige Kuip. 67.000 plaatsen lijkt mij ietwat een de hoge kant. Je speelt natuurlijk ook wedstrijden tegen degradatie ploegen. Nou is het wel des Feyenoords om daarvan een soms toch nog tot een knijp-je-billen-wedstrijd van te maken. Maar zie het maar eens vol te krijgen met zo’n wedstrijd. Veel lege plekken geeft toch een mindere sfeer ben ik bang.

Wie is jouw favoriete (oud)speler en waarom?

Tja ik kan er vele noemen:

Pellè vanwege zijn karakter bijvoorbeeld? ha ha!

Guidetti vanwege zijn winnaarsmentaliteit.

Maar eigenlijk denk ik terug aan het John de Wolf en Henk Fräser tijdperk. Ook Peter Houtman heb ik hoog op het lijstje staan. Ik moet er natuurlijk één noemen, uhhh dan denk ik toch dat ik voor Josef Kiprich ga. Waarom ? Omdat we met hem in het team toch voor het laatst kampioen werden en hij in dat seizoen heel erg belangrijk was voor Feyenoord.

Als je iets mocht veranderen bij Feyenoord, wat zou dat zijn?

Poeh dat is een lastige vraag. Iets vaker kampioen worden. Munten afschaffen. Schelden met kanker verbannen. En alle supporters uit Abcoude-Noord weer toelaten. De klassieker is toch vermoord nu.

Wat is het mooiste, leukste, gekste moment dat jij tot nu toe hebt beleefd bij/met de club

Het mooiste moment vond ik de wedstrijd na het verlies van 0-10 uit bij PSV. Uitverkochte Kuip op een doordeweekse avond. We gingen er even met zijn allen achter staan. Dat is Feyenoord. Wij zijn Feyenoord. Het gekste moment in 2008. Het 100-jarig bestaan. Vrijdagavond achter de coulissen, omdat mijn zoon wat dingen op het veld zou doen, moest ik daar zijn voor het repeteren. Fototoestel altijd bij me. Loop ik langs de kamer van Gerard Meijer. Wie ligt daar in zijn blootje op de massagetafel? Jon Dahl Tomasson. Ik denk foto!!! Toch maar niet gedaan. Geen idee of daar ook een stadionverbod op staat. Gelukkig later nog een aardige foto kunnen scoren met hem. Met kleding!haha

En ook de gekste momenten maak ik iedere keer weer mee op Varkenoord. Het is aardig gek soms onder elkaar. De meest hilarische foto’s zijn daar keer op keer het bewijs van.

Ik geef de virtuele pen door aan Milan Kok @010milan