Zondagmiddag 9 april, iets voor half vijf. De marathon van Rotterdam loopt op z’n eind en de meeste amateurlopers hebben inmiddels de 42,195 kilometer uitgelopen, en staan trots met hun medaille aan één van de vele barretjes op het Stadhuisplein. Overal op het plein is de sfeer opgelaten en vrolijk, op een paar tafeltjes, vooraan bij de grote TV-schermen, na dan.

Teleurgesteld staar ik naar een lauw, doodgeslagen biertje. Recht tegenover me vloekt een medesupporter binnensmonds. Feyenoord heeft zojuist met 2-2 gelijkgespeeld tegen PEC Zwolle. Waar we vorige week zondag om half 3 nog op een fijne zes(!) punten voorsprong stonden van de nummer twee, is het er een week later nog maar één. De Coolsingel lijkt verder weg dan ooit, maar tegelijkertijd begrijpen we ook dat we de afgelopen achttien jaar ook nog nooit zo dichtbij zijn geweest.

“Hoe kan het in godsnaam dat we in een uitwedstrijd wéér zo slap beginnen?” roep ik verontwaardigd tegen m’n pa over de telefoon. Hij belt me vlak na het laatste fluitsignaal op. “Rustig blijven nu. We zijn zo dichtbij!” Dichtbij is natuurlijk een behoorlijk relatief begrip. Waar iedere Feyenoordsupporter de afgelopen jaren bijna snakte naar speelronde 34, is dat nu totaal anders. Er wordt geleefd van week tot week. Utrecht-thuis. Wat dan? Wat als?

Dichterbij dan ooit, maar verder weg zijn we nooit geweest. Zelfs met zes punten voorsprong galmde het ‘we worden kampioen’ niet door De Kuip. Op de tribunes wordt er niet over gesproken. Het lijkt het eeuwige realisme van elke Feyenoorder: eerst zien, dan pas geloven. De afgelopen jaren zijn we al zo vaak teleurgesteld. Elke keer, als er weer een klein sprankje hoop was, werd dat hardhandig de grond in geslagen. Dit seizoen lijkt in alles anders, maar ook nu komt het onderbuikgevoel toch weer een beetje naar boven. Wat als het alsnog misgaat?

Dat het team na een snelle 2-0 achterstand in Zwolle afgelopen zondag alsnog de rug recht en er een punt uit het vuur sleept, is de zoveelste wedstrijd die tekenend is voor dit seizoen. Het teken dat het wellicht toch ons seizoen wordt. Niet verliezen, op een paar incidenten na. Zondag moet het passende antwoord komen, tegen FC Utrecht.
Hoop doet leven, maar bij een Feyenoordsupporter is dat net even iets meer van toepassing. Feyenoord, wordt maar lekker kampioen.

@frchris92