Oefenwedstrijden

De eerste min of meer serieuze oefenwedstrijd is achter de rug en daar werden we met zijn allen niet vrolijk van is mijn inschatting. Een lichtpuntje was een zeventienjarige met twee goals en dat zegt dan meteen voldoende over de spelers die onze coach Jaap Stam op dit moment tot zijn beschikking heeft. De selectie is bij lange na nog niet compleet en dat is in het geval er ook nog eens niemand vertrekt. En dat zegt op zijn beurt weer genoeg over deze oefenwedstrijd en in hoeverre we ons hier zorgen om moeten maken.

Ik vind het sowieso lastig om de relevantie van een oefenwedstrijd te duiden. Je selectie is meestal nog niet compleet, er wordt pas sinds kort getraind, er wordt veel gewisseld en geëxperimenteerd met de opstelling en je mist de echte wedstrijdspanning. Dus zoveel zeggen dit soort wedstrijden in mijn ogen niet, tenzij je ze met grote cijfers verliest natuurlijk.

Berghuis

Een van de meest besproken spelers is op dit moment Steven Berghuis. PSV wil hem graag overnemen maar wil vooralsnog niet de hoofdprijs betalen. Ik heb eerder het idee dat zijn zaakwaarnemer liever die transfer maakt dan Steven zelf. Ik las al ergens dat het aanbod wat beide clubs aan Steven doen bepalend zal zijn voor zijn nabije toekomst. Mij lijkt het bod dat PSV aan Feyenoord doet relevanter dan een salaris aanbieding.

Eigenlijk moet Feyenoord Berghuis helemaal niet verkopen aan PSV. Je verzwakt daarmee jezelf en versterkt een concurrent. Berghuis eindigde afgelopen seizoen boven Ziyech en Ödegaard als het gaat om gecreëerde kansen, dus tel uit je winst als je hem verkoopt. Die miljoenen die je voor hem zou krijgen zou je ook door deelname aan de CL kunnen verdienen. Maar als onze beste speler naar de concurrent vertrekt kun je nu alvast een dikke streep door een tweede plek zetten. Desondanks zou ik het wel begrijpen als Feyenoord hem uit financiële overwegingen toch laat gaan voor een groot bedrag.

Leroy Fer

Een eveneens veelbesproken speler op dit moment: Leroy Fer. Hij is nu met Feyenoord mee op trainingskamp, alleen om weer fit te worden, wordt beweerd. Ik zie het als een test om te kijken of hij van waarde kan zijn voor Feyenoord en dat een contract in dat geval een zekerheid is. Niet direct de positie waarop je naar mijn mening versterking nodig hebt maar als Jaap hem er graag bij wil hebben ga ik er vanuit dat hij daar goed over na heeft gedacht. Hoop in dat geval alleen niet dat het ten koste gaat van een speler als Kökcü maar ik denk eerlijk gezegd dat hij niet alles zal spelen dit seizoen. En dan is het prettig om er, zeker gezien Europees voetbal, iemand bij te hebben met ervaring en power.

Met dat Ferrader-gedoe heb ik helemaal niets. Nee, hij is niet prettig weggegaan maar wij haalden sportief ons gram toen hij de twee opvolgende seizoenen met FC Twente onder Feyenoord eindigde. Bovendien moeten we niet zo selectief in rancune blijven hangen. Tomasson liep uit protest gratis de deur uit, van Persie zat bijna bij PSV en ging niet prettig weg, Kuijt vertrok op het laatste moment en Larsson en Dudek spanden zelfs arbitragezaken aan tegen Feyenoord. Stuk voor stuk spelers die nog steeds immens populair zijn bij de achterban. Dus kappen nou met dat pathetische gedoe.

Liam Kelly

De volgende versterking die uit de hoed van Jaap komt is de Ierse middenvelder Liam Kelly van Reading FC, hoewel dat bij het schrijven van dit stuk nog niet rond is. Ik denk dat werkelijk niemand van deze speler gehoord heeft maar wat ik op Youtube van hem heb gezien kan me wel bekoren. Dat zijn dan wel zijn beste momenten maar je ziet wel dat die jongen kan voetballen. Als ik hem zo moeten beschrijven zou ik zeggen dat hij een betere versie van Jordy Clasie is en iets aanvallender. Wat ik terug kon vinden over hem is dat zijn onderpresteren van de laatste tijd meer met zijn gedrag te maken had dan met zijn potentie en kwaliteiten.

Als Jaap hem als versterking ziet (Hij heeft tenslotte zelf met hem gewerkt dus zal dat best weten) ga ik er vanuit dat hij dat ook zal zijn. Dat hij van het tweede niveau van Engeland komt zegt mij weinig. Spelers als Chadli, Huntelaar en Mertens kwamen van AGOVV om maar eens wat te noemen. En het is weer eens wat anders dan een speler van vier miljoen uit de Nederlandse middenmoot waarvan je hoopt dat hij doorbreekt. We gaan het meemaken, ik ben in ieder geval wel benieuwd naar deze speler.

En dan nog…

De volgende focus van Troost en zijn technische adjudant Kuijt moet liggen op een linker centrale verdediger en eventueel een rechtsback. Want van der Heijden kan echt niet meer en hoewel ik Botteghin verdedigend echt een beest vind, is zijn beperkte snelheid wel een zwakte. Ik zou daar dan liever St Juste zien maar gezien zijn blessuregevoeligheid is het wel prettig als je Botteghin als backup hebt.. Een extra rechtsback zou ook welkom zijn want als je als Nieuwkoop zijnde niet eens een Diks uit de basis kunt spelen denk ik dat je toch wat tekort komt. Tel daar eventueel bij op dat die positie ook te dun bezaaid is mocht St Juste naar het centrum verhuizen.

Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor ons ‘technisch hart’. Uiteraard zal dit ook weer in samenspraak met onze coach gaan. Waar ik veel vertrouwen in heb. Wat ik gezien heb van Jaap Stam, hoe hij traint, met welk idee hij wil voetballen en hoe hij op mij overkomt, moet ik zeggen dat ik tot nu toe erg positief ben over zijn komst naar Feyenoord. In Jaap we trust!

Met rood/witte groet,

Julian Heel

@FeyenoordJuul