Aanstaande maandag start Feyenoord de voorbereiding op het komende seizoen. De huidige selectie mag de nieuwe trainer Jaap Stam gaan overtuigen dat ze allemaal in de basis horen.

Ik kijk er wel naar uit als je het mij vraagt. Een nieuwe coach komt altijd met andere ideeën dan de vorige en daar ben ik na vier seizoenen Gio wel aan toe. Ik, en velen met mij schat ik zo in, waren toch ook wel een beetje klaar met het slechte voetbal dat Feyenoord de laatste seizoenen op de mat legde. Het voorspelbare wisselbeleid en opportunisme. We wonnen er ook vijf prijzen mee dus daar valt niets over te zeggen maar het was in mijn ogen structureel niet om aan te gluren. Ondanks dat zal ik de oer-Feyenoorder Giovanni van Bronckhorst eeuwig dankbaar blijven voor met name het kampioenschap en ik wens hem het allerbeste toe in het vervolg van zijn trainerscarrière.

Ga er maar aan staan, de erfenis van Gio. Jaap nam de uitdaging aan en ik ben erg benieuwd hoe hij het gaat doen. Welke spelers gaat hij opstellen en hoe gaat hij zijn ploeg laten voetballen? Ik weet wel dat als hij de mentaliteit die hij als voetballer had over kan brengen op de ploeg, het op dat gebied wel snor zit. Maar ik hoop ook op goed voetbal met ras voetballers als Berghuis en Kökcü.

Hopen dat eerstgenoemde bijtekent is misschien ijdele hoop maar ik zou hem graag zien blijven bij Feyenoord. Het verlengen van Toornstra en Jørgensen vind ik sowieso een stap in de goede richting. Als Nico zijn niveau van het kampioensjaar kan aantikken heb je weer een fantastische spits in huis. Toornstra is een ideale teamspeler en kan met zijn ervaring nog steeds belangrijk zijn. Bovendien zeurt hij nooit, loopt hij in het veld het snot voor zijn ogen en pikt hij regelmatig ook zijn goaltjes mee.

Hoe dan ook, vanaf nu moet het zonder Tonny Vilhena. Na 208 wedstrijden zoekt deze clubman zijn heil in Rusland bij FK Krasnodollar. Gekscherend bedoeld natuurlijk, maar ik kan me niet voorstellen dat dit de club is waar hij altijd van heeft gedroomd. Dus het zal ook wel met de knaken te maken hebben en bovendien heeft technisch directeur Sjaak Troost er een behoorlijke transfersom uit geperst voor een speler met een contract voor nog maar één jaar. Ondanks die niet zo aansprekende competitie is het naar mijn mening sportief wel een stap omhoog en heeft Tonny Champions League voetbal in het verschiet. Ik wens hem veel succes daar en hoop dit ‘kind van de club’ ooit nog eens terug te zien bij Feyenoord. Wat voorlopig blijft zijn de herinneringen aan de mooie goals van hem tegen o.a. Manchester United en bij Heerenveen uit en zijn nimmer aflatende inzet voor het team.

Er wordt achter de schermen in ieder geval hard gewerkt aan de selectie van komend seizoen. En dan is Marsman niet echt een naam die tot de verbeelding spreekt maar je hebt toch een derde keeper nodig. Liefst met wat kilometers op de teller. Vind maar eens een ervaren doelman die nu al weet dat hij voorlopig of wellicht helemaal niet zal gaan keepen. Ook zingt de naam van Leroy Fer nog rond. Dat zou in mijn ogen ook een prima aanwinst zijn, mits fit. Hij is pas 29 en neemt wat welkome bagage uit Engeland mee. Dat in combinatie met zijn kracht, lengte en scorend vermogen zou een goede aanvulling voor ons middenveld zijn. We gaan afwachten of en wanneer dit rondkomt. Ik hoop daarnaast nog wel op een linksbenige centrale verdediger en eventueel een rechtsback gezien de blessuregevoeligheid van St Juste. En verder zal Jaap het hopelijk met eigen jeugd aanvullen, mits die het niveau heeft.

Over Feyenoord City ga ik even niks meer zeggen. Daar wordt al zó veel over gezegd en geschreven dat ik door de bomen het bos niet meer zie en maar moeilijk het kaf van het koren kan scheiden. Ik blijf tegen dit project maar volg de discussie voorlopig even op afstand. Wèl ga ik komend seizoen weer naar de Kuip in mijn vertrouwde vakkie R zitten met een paar maten. Ik heb serieus even getwijfeld om naar een ander vak te gaan maar de Noordzijde blijft toch mijn kant. Degenen die niet meer naar de Kuip komen om welke reden dan ook wens ik veel sterkte. Ikzelf kan in ieder geval heel slecht thuis vanaf de bank naar een thuiswedstrijd kijken.

Wat het komend seizoen gaat worden? Geen idee. Ik verwacht er niet al te veel van, dan kan het ook niet tegenvallen. Ik verwacht dat we gaan strijden voor plek drie en alles daarboven is realistisch gezien ijdele hoop. Maar je weet maar nooit…

Vanaf deze plek wens ik alle Feyenoorders een fijne zomervakantie en een mooi Feyenoord seizoen toe!

Met rood/witte groet,

Julian Heel

@FeyenoordJuul