Gisteren liet Marc Overmars weer eens van zich spreken. Marc Netto vindt het niet uitspelen van de Nederlandse competitie de enige, juiste oplossing. Want gezondheid vóór alles! En de competitie zou volgens hem nu toch dood zijn. Met geld had het natuurlijk helemaal niets te maken. Nee, meneer ging vol op het welzijn orgel en daar konden meerdere clubs zich wel in vinden, volgens eigen zeggen. Dat dat precies clubs zijn die toevallig niets meer te winnen en alles te verliezen hebben is slechts bijzaak.

Nou Marc, je kunt de competitie dan wel dood vinden maar je kunt ook niet ontkennen dat stoppen jouw cluppie toch wel netto het meeste oplevert? Want het is allerminst zeker dat wanneer de competitie wèl door had gegaan jullie nog bovenaan hadden gestaan. Zeker gezien de vorm waarin jullie op het moment van stilleggen staken en het programma dat nog voor jullie lag. Bovendien stond er nog een zware inhaalwedstrijd op het programma en spreekt het onderling resultaat tussen jouw cluppie en de andere gedeelde koploper ook niet in jullie voordeel. Dus ik krijg hier een beetje jeuk van.

Waar ik nog meer jeuk van krijg is van je gezondheidsargument. Daar is natuurlijk niets tegenin te brengen maar dat uitgerekend jij, bij monde van Ajax, dit naar voren brengt is gewoonweg ranzig te noemen. Jullie hebben helemaal niets met het welzijn van mensen. Anders hadden jullie niet naar Qatar afgereisd afgelopen winter. Weet je wel, dat land waar het WK van 2022 gehouden gaat worden en de arbeiders die die stadions bouwen als slaven worden behandeld. Maar toen wilde jouw cluppie, volgens Edwin van der Sar, geen politiek statement maken. Nee, er werden liever tonnen binnengeharkt met een paar oefenpotjes. In dezelfde regio werd tevens een samenwerkingsverband gesloten met een club uit de Verenigde Arabische Emiraten. Een club uit een land met een streng Islamitisch regime waar de Sharia wetgeving geldt. Waar vrouwen- en mensenrechten niets waard zijn. Zó begaan is de Amsterdamse club dus echt met het welzijn van mensen.

Dat gezondheidsargument verbloemde mooi hetgeen waar het werkelijk om gaat: harde knaken. Nu de competitie stoppen en de eindstand handhaven levert jouw club gegarandeerd 40 miljoen Euro op. Ach, die bijnaam Marc Netto is natuurlijk ook niet uit de lucht komen vallen dus een beetje doorzichtig was het wèl. Het zou je pas hebben gesierd als je diezelfde solidariteit van andere clubs met jouw standpunt ook op financieel gebied met andere clubs zou tonen. Maar daar werd met geen woord over gerept. Als je had gezegd: Oké, wij gaan dan wel de Champions League in maar we willen graag samen met alle Nederlandse clubs die Europees spelen overeenkomen om inkomsten die daaruit voortvloeien over alle clubs van deze jaargang te verdelen had ik je nog een redelijke vent gevonden. Maar nee, nu volstond wėl ineens een politiek statement.

En dat is niet alleen ranzig, maar ook nogal hypocriet.

Julian Heel,

@FRJuul1908