Het roer moet om, maar dan ook echt volledig. Alles moet op de schop. Zo kan het gewoon niet langer. Leuk, die gewonnen wedstrijden tegen PSV en Ajax maar het zijn de laatste stuiptrekkingen van wat ooit een topclub was. Komende jaren worden weer tussenjaren, mark my words.

Kampioenschap? Bekers? Prima prestaties die mede kwamen door onderpresteren van de andere twee topclubs. Het verdoezelde wel datgene wat nu aan de hand is. Er is al jaren geen beleid dat ons verder helpt. Geen visie op de toekomst. Geen idee over een vaste speelwijze en we hebben een scouting zonder creativiteit en inzicht.

Spelers.
Er is weer eens geen geld. Moe word je daarvan. We hadden verdomme grote sportieve en financiële  stappen kunnen zetten na het kampioenschap, met het geld dat in de Champions League verdiend zou worden. Maar wat doen onze bestuurders? Die kopen stenen in plaats van benen. Gevolg: sportief failliet want wie ga je voor de hoofdprijs verkopen na een seizoen als dit en wie ga je er voor terughalen? Wie wil er überhaupt bij Feyenoord spelen met een bijrol om het kampioenschap als vooruitzicht? Geen zekerheid wat betreft Europees voetbal want afgelopen jaar konden we niet eens een veredeld amateurclubje uit Slowakije uitschakelen. De echt goede spelers gaan dan liever naar die andere twee. Dat is een vicieuze cirkel waar we bij Feyenoord voorlopig niet meer uit gaat komen. Zowel sportief als financieel niet.

Jeugd.
Ik heb eerder al wat over de ‘bijkans heilig verklaarde’ jeugd geschreven. Sorry,  daar ga je het niet mee redden. Maar degenen die de potentie hebben om het eerste te halen moeten wèl perspectief zien. Willem van Hanegem haalde het ook al aan. Kökcü mag een keer meedoen, valt meteen op, kan het een week later niet laten zien en verdwijnt weer van het toneel. Heb nou eens ballen en laat zo’n jongen een paar wedstrijden staan. Anders neemt ie straks de kuierlatten en gaat hij elders schitteren en geld opbrengen. Ook jongens als Burger en Geertruida moeten gewoon gaan spelen. Niet elke week en niet allemaal tegelijk uiteraard. Maar je kunt makkelijk een van die drie een basisplaats geven tegen bijvoorbeeld de Graafschap a.s. zaterdag. Thuis, in de Kuip, tegen een laagvlieger. Dat moet toch wel lukken?

Trainer.
Veelvuldig zingt de naam van Dick Advocaat rond als opvolger van Giovanni van Bronckhorst. Volgens het AD hoeft Dickie alleen nog maar ‘ja’ te zeggen. Laat het alsjeblieft niet waar zijn. Met Dick doe je weer een stap achteruit. Het voelt een beetje hetzelfde als toen Guus Hiddink bondscoach werd ten faveure van Ronald Koeman. We weten allemaal hoe dat afliep. Er is toch wel een modernere trainer te vinden die Feyenoord wil trainen? Kom op zeg. Er moet een trainer voor de groep komen die spelers beter kan  maken, met een herkenbare speelwijze die ook in de jeugd wordt gehanteerd, een duidelijke visie. Geen trainer uit de prehistorie die vroeger wel eens wat gewonnen heeft.

Visie.
De totale voetbalvisie moet op de schop. Verliezen bij ‘kleine’ clubs zit zo ongeveer in het DNA van de club. Zo lang ik me kan heugen loopt Feyenoord al tegen zeperds aan tegen ‘mindere’ ploegen uit het rechterrijtje. Feyenoord heeft nooit een plan B. Het moet beginnen bij de jeugd en zo moet het eerste ook spelen. Aanvallend voetbal, met hoge balcirculatie. Niks ‘werkvoetbal’ omdat dat nou eenmaal bij Feyenoord hoort. Hard werken moet je namelijk altijd als je in het veld staat. Het huidige voetbal is gebaseerd op bevliegingen van een aantal spelers en als die het niet hebben ga je de bietenboot op. Telkens weer. Ik weet niet wat de plannen van Stanley Brard zijn maar mijn opdracht voor hem lijkt duidelijk. Alle elftallen op dezelfde manier laten spelen zodat jeugd makkelijker in te passen is en ze allemaal het spelletje snappen.

Technisch beleid.
Ik ben echt helemaal klaar met Martin van Geel. Het is geheel aan hem te wijten dat het elftal kwaliteit tekort komt en het totaal uit balans is. Hoe kun je nou bijvoorbeeld met slechts één linksbenige centrale verdediger het seizoen in gaan? Waarvoor moest hij nou zo nodig één of andere Colombiaan kopen waar werkelijk niemand in geïnteresseerd was? Kopen om het kopen en kapitaalvernietiging. Als er geld is, doet hij er 9 van de 10 keer domme dingen mee. Subtop spelers halen voor de hoofdprijs kan iedereen. Als Martin het ook nog in zijn hoofd haalt om Advocaat aan te stellen mag hij wat mij betreft met pek en veren het stadion uitgebonjourd worden.

Stadion.
De nagel aan de doodskist van de club: Feyenoord City. We gaan hier het gat naar de top-2 wel even mee dichten wordt verondersteld. Hoe dan? Toch niet met een investering van 450 miljoen? Hoe ga je zo’n bedrag ooit terugverdienen als voetbalclub in Nederland? Wat ga je in godsnaam met 25 miljoen doen? Dat zijn toch geen bedragen waar je warm van wordt? Als Jan de Jong nou kan beloven dat Feyenoord met dat nieuwe stadion in een klap PSV en Ajax voorbij gaat in budget zou je je misschien nog achter die plannen kunnen scharen. Maar dat kan Jan de Jong niet beloven, het is niet eens reëel. Dus gewoon opnieuw alle (renovatie) opties bekijken en verstandige keuzes maken. Wegwezen met die nieuwbouw-maffia.

Supporters.
Tot slot: kunnen we als supporters misschien ook weer normaal gaan doen? Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn maar we hoeven elkaar niet naar het leven te staan om een andere mening. Elkaar voor ‘kankerpubliek’ uitmaken gaat toch helemaal nergens over? Dat is niet de ‘hand in hand, kameraden’ gedachte, lijkt me. Hopelijk valt dat kwartje ook bij het bestuur. Je supporters maken je club, zijn niet je vijand. Behandel ze dan ook als supporters. Een beetje respect voor mensen die voor Feyenoord leven, er altijd zijn ondanks het zoveelste kloteseizoen en de manier waarop ze behandeld worden, zou fijn zijn. Als je trouwe fanschare ook nog eens wegvalt is de club reddeloos verloren.

Ja ik ben boos.

Met rood/witte groet,

Julian Heel
@FeyenoordJuul