Wie dat gezicht is, is niet moeilijk te raden: Martin van Geel. Het nu al zoveelste sportieve dieptepunt van 2019 passeerde deze week de revue. Na de nederlagen tegen PEC en Excelsior werd ook nog even, bijna en passant, de trainingsgroep van Jong-Feyenoord opgeheven.

De spelers zullen worden onderverdeeld in 0/19 en de selectie voor het eerste elftal. Waar sommige clubs hun Jong-elftal competitief op niveau hebben spelen wordt dit team totaal niet serieus genomen. Dat PSV, AZ en Ajax duidelijk profijt van hun teams in de eerste divisie hebben, zal van Geel nooit toegeven. Het enige wat hij daarover kan uitkramen is iets over tijd en hoge kosten. De kosten gaan nu eenmaal voor de baten uit, Martin. Zo werkt dat.

4-sporen beleid
Half januari nog werd het 4-sporen beleid aangekondigd, een maand later is het alweer verleden tijd. Hoe kun je nou spelers die met elkaar een team moeten vormen apart laten trainen? Is dit het ‘vizier op de toekomst’ wat Feyenoord bedoelt in de slogans op de Kuip? Als je nog niet eens een maand vooruit kunt kijken, hoe capabel ben je dan om een meerjarig beleid uit te zetten vraag ik me af? Ik neig naar ‘niet’ als er binnen een maand na de aankondiging al een spoor doodlopend is. Ik word inmiddels misselijk als ik van Geel weer een ‘kind van de club’ zie feliciteren met een profcontract. Iedereen weet dat de stap naar het eerste, zonder speelminuten op niveau, te groot is en dat diegene waarschijnlijk toch geen of nauwelijks een kans zal krijgen. Hooguit mag hij een paar keer invallen bij een 4-0 en de rest van het seizoen de bank warm houden. Kortom, de zo gewenste doorstroming van jeugd naar het eerste elftal wordt alsmaar minder.

FC Dordrecht
Om dan toch eventueel wat spelers op ‘niveau’ te laten rijpen, worden er maar een paar uitgeleend aan FC Dordrecht. Die club wordt neergezet als zijnde ‘ideaal’ want onder de rook van Rotterdam. Alsof je vanuit de Kuip op het trainingsveld van FC Dordrecht kunt kijken. Het lijkt me als speler nogal een omslag van uitzicht op de Kuip naar een uitzichtloos trainingsveld in Dordrecht. Bovendien, de club bungelt ergens onderaan in de eerste divisie dus over welk niveau hebben we het eigenlijk? Dat ligt in ieder geval behoorlijk dicht bij de tweede divisie. Saillant detail: Jong-Feyenoord speelt zijn oefenpotjes doorgaans tegen (amateur)clubs uit lagere divisies. Daarnaast is het (tijdelijk) terughalen van spelers voor het eerste team, op het moment dat je ze echt nodig hebt, onmogelijk. Wat met een ‘Jong’ elftal wel gewoon kan. De samenwerking met FC Dordrecht is uiteraard wel met bombarie en veel hosanna naar buiten gebracht door Martin van Geel. Alles om zijn eigen falen recht te lullen. Ik miste alleen nog zijn favoriete adagium ’breed gedragen’.

Selectie
In de selectie zit het grootste deel van het sportieve wanbeleid. Het merendeel van deze wisselvallige spelers is nauwelijks iets waard. Sven van Beek als basisspeler is de verpersoonlijking van sportieve achteruitgang. Niet zozeer vanwege zijn zoveelste eigen doelpunt maar omdat deze speler niet goed genoeg meer is voor het eerste van Feyenoord. En dan laat Martin van Geel hem na al dat geschutter in het begin van het seizoen gewoon voor twee jaar bijtekenen. Jordy Clasie is ook zo’n hopeloos geval. Hij en Sven hebben twee dingen gemeen; Het zijn beide kinderen van de club en ze zijn beiden geen schim meer van de spelers die ze ooit waren. Ik vind het allebei toffe gasten, Feyenoorders, maar als we een topclub zouden zijn hadden deze spelers niet (meer) bij ons gespeeld. En wat is er in godsnaam met Jørgensen aan de hand? De spits die zo belangrijk was in het kampioensjaar. Is niet eens de helft van wat hij ooit was, en dan heb ik het nog niet over transferwaarde. Op het verkeerde moment niet verkocht zullen we maar zeggen.

Trainer
Het gebeurt wel vaker. Zodra de trainer zijn afscheid aankondigt stort alles in. Spelers gaan niet meer door het vuur voor de trainer. Dat lijkt ook nu te gebeuren, al lijkt Gio het zelf ook niet meer te weten. FC Groningen-uit is een lastige wedstrijd. Als je dan zó je team neerzet, met een stuk of 4 positie wijzigingen terwijl je weet wat je te wachten staat, ben je het als trainer ook een beetje kwijt. Lees de analyse van Robert Schroer er nog maar even op terug. Nou ben ik niet van het ‘GioOUT’ kamp maar hij zal het toch snel weer op de rit moeten krijgen. De derde plek, die een paar weken geleden nog een zekerheid leek, komt in het geding. En het winnen van de beker is eigenlijk een must om het seizoen positief af te sluiten. Mochten beide missies mislukken is een trieste aftocht in plaats van door de voordeur nog onvermijdelijk. En dat verdient Giovanni ook weer niet.

Doorselecteren
Ik ben er van overtuigd dat we het, met een begroting die bijna even hoog is als die van PSV, veel beter kunnen doen dan nu. Maar er moet echt iets veranderen binnen de club. Ook in de directie moet er worden doorgeselecteerd. Het wordt tijd voor een andere technisch directeur. Iemand met een ander, beter netwerk. Iemand die een echt goede scouting neer kan zetten, een scouting die meer dan een halve tank benzine mee krijgt. Ik vrees dat we met Martin van Geel de komende jaren niet meer uit de sportieve malaise komen. Ik heb het wel gehad met die veel te dure subtoppers. Ik wil een TD die een goede aankoop doet van 8 miljoen, geen twee gokjes van 4. Geef dan de jeugd maar de kans. En ik zie graag een trainer komen die er blanco in kan staan, die binnenkort gaat beginnen met analyseren en doorselecteren. Die jeugd gaat inpassen en spelers beter maakt. Maar zo lang van Geel er zit, zit dat er hoogstwaarschijnlijk niet in.

Met rood/witte groet,

Julian Heel
@FeyenoordJuul