Wie zullen jullie denken? Nou, Jospeh William (Bill) Julian dus! Zoals al eerder aangegeven houdt de trainer de gemoederen van de supporters aardig bezig en zo ook weer in deze blog, geschreven door Joris Mink, op twitter bekend als @jorisallday.


Joseph William (Bill) Julian, kent u de naam? waarschijnlijk niet. Niet iedereen kent immers de geschiedenis van Feyenoord uit zijn hoofd. Joseph speelde als middenvelder voor Boston Town en Tottenham Hotspur. In 1912 kwam hij naar Nederland omdat zijn vader Julian Senior trainer was van HFC. Maar wat is er nou zo speciaal aan deze Joseph? Joseph William werd de eerste trainer van Feijenoord. Door geld gebrek moest Feijenoord hem na het seizoen van 1921-1922 alweer ontslaan, maar deze Bill Julian zal altijd de lijst aanvoerder zijn van de enorme lijst trainers die na hem volgden in de geschiedenis van Feyenoord.

De afgelopen jaren was het weer even rustig met Ronald Koeman aan het roer. Al hoewel het elk jaar toch nog even spannend was of Koeman nou bleef of vertrok naar een andere uitdaging. Tegen het einde van het seizoen 2014 was het duidelijk. Ronald Koeman vertrok naar Southampton. Het zoeken naar een andere trainer kon beginnen! De namen Adriaanse, Van Marwijk, JP van Gastel, Rutten en zelf Van Gaal spookten door de Kuip. Uiteindelijk trok Fred Rutten aan het kortste eindje.

Of dit een goede keus was van Meneer van Geel mag je zelf bepalen. Feyenoord haalde voor het eerst na 2008 weer de Poulefase van de Europa Leaque en werd zelfs hierin poulewinnaar. Ook met nog één wedstrijd te spelen is een ronde verder in dit Europees toernooi niet onmogelijk. Kortom, Fred liet de Feyenoord-groundhoppers hun bloed weer stromen. Eindelijk Europa in! Is het dan met deze Fred Rutten rozengeur en maneschijn? Natuurlijk niet. Fredje zorgde voor weer een tussen jaartje in de competitie bij Feyenoord en buiten de matige competitie resultaten trok hij ook geen succes spelers de Kuip binnen (denk hierbij aan Wilkshire en Basaçikoglu). Kortom bijtekenen zou een mooie deal zijn voor Rutten en de club. Rutten blijkt dit echter minder interessant te vinden en dus blijken de wegen zich na één seizoen alweer te scheiden.

Laat het even duidelijk zijn dat ik geen Rutten-Fan ben. Hij begon laf en kwam sloom op gang in de competitie en in de voorronde van de Champions League liet hij naar mijn mening ook niet zijn ballen zien. Maarja, wie voor Feyenoord kiest krijgt voor mij de onvoorwaardelijke steun en altijd het voordeel van de twijfel. Echter heeft hij mij nog steeds niet kunnen overtuigen en snap ik dan ook niet waarom de club steeds achter zijn feiten aan loopt. Ach, ik snap dat bestuur wel meer niet…

Het zoeken naar een nieuwe trainer is dus aanstaande. Ik hou mijn hart vast wie er nu weer uit de grote hoed wordt getoverd. Want laten we niet vergeten dat er voor Koeman natuurlijk ook niet veel soeps is uitgekozen door de heren uit het bestuur. Maar Ach, ook dit is Feyenoord.

Een ding weten we zeker, als de helikopter in de brandende zon weer onze prachtige voetbaltempel binnen komt vliegen, schreeuwen en zingen we weer over de Coolsingel en of nou Fräser, Van Marwijk, Van Gastel of Jans voet zet op het heilige gras, die unieke steun die het legioen kan geven zullen ze allemaal krijgen.

En als het ze nou helemaal niet gaat lukken om iemand te vinden, dan doen we het toch gewoon net als in 1922-1923-1924 zonder trainer?