Na een onverwachts weekendje vrij mocht Feyenoord aantreden in Almelo, tegen Heracles, op dat prachtige kunstgrasveld. Na de afgelaste wedstrijd tegen VVV stond Feyenoord nog steeds op plek drie en daar kwam vandaag geen verandering in: 0-2.

Ik zei in de laatste analyse al dat een seizoen in niemandsland dreigt, ver van iedereen verwijderd op de derde plek. Nadat de lichten in De Kuip er mee kapten afgelopen weekend stond Feyenoord nog steeds derde, met een wedstrijd minder gespeeld dan de rest. Dit is veelzeggend. Als je zo vroeg in het seizoen een wedstrijd achter loopt en niet van je plek af komt.

Vandaag kon daar wel verandering in komen. Heracles is de enige ploeg die dit seizoen het ‘tempo’ van Feyenoord bij kan houden. Vitesse, AZ en Utrecht, vooraf gedacht de meest geduchte concurrenten, lieten tot nu al veel steken vallen. Ajax en PSV zijn ver uit zicht, daar komen we ook niet meer in de buurt, dus vandaag in Almelo drie punten pakken was nogal belangrijk met oog op die derde positie.

De eerste helft

Bijlow mocht weer onder de lat starten en Sven van Beek en Calvin Verdonk namen de posities van Botteghin en Malacia in. Ik weet niet precies waarom die laatste twee werden geswitcht, ik vond het op z’n minst zeer verrassend. Want de verdediging van Feyenoord is al de zwakste linie en Van Beek en Verdonk blinken verre van uit dit seizoen. Komt nog eens bij dat Nieuwkoop rechtsback speelt omdat de geschorste St. Juste thuis moet blijven, dan houd je op papier een toch wel heel matige achterhoede over.

Maar goed, dit was allemaal vooraf. De laatste wijziging was dat de dit seizoen een beetje uit de gratie geraakte Toornstra, de plek van Van Persie over mocht nemen. Logische keuze. Als Robin niet fit is moet je hem zeker op dat wanstaltige nep veld in Almelo niet mee laten doen. Daarnaast is Van Persie in thuiswedstrijden vele malen meer aanwezig dan in uitpotjes. Komt uiteraard omdat Feyenoord thuis een meter of twintig hoger speelt en Robin daarmee vaker in de buurt van de zestien komt. Hoe je het ook bekijkt, Heracles heeft dit jaar een leuke ploeg met veel beweging, dat Toornstra met zijn loopvermogen op het middenveld stond is helemaal niet zo gek.

Het begin was des Feyenoords dit seizoen: twijfelachtig. Toch kwam er na een kleine vijf minuten een grote mogelijkheid voor Vilhena nadat Clasie met een strakke dieptepass Larsson kon bereiken. Vilhena kreeg later in de eerste helft nog zo’n grote kans. Ik noemde het al eens eerder een week of drie geleden: Vilhena scoort echt te weinig. Natuurlijk moeten we niet van hem verwachten dat hij er opeens vijftien in legt, dat heeft hij nooit gedaan en het is ook geen ’10’ waar je dat wel van kan eisen. Maar toch, met zijn loopvermogen komt Tonny vaak in de zestien en de laatste weken krijgt hij elke wedstrijd minimaal één grote en een paar kleine kansjes. Moet er simpelweg meer maken, zou ook goed zijn voor z’n transferwaarde.

Los van die kans in de eerste paar minuten was het een wonder dat we na een kwartier nog op 0-0 stonden, Heracles had er minimaal twee moeten maken. Want na de openingskans van Vilhena verschenen Duarte en Pedersen twee keer voor Justin Bijlow en als rechtsback Van Hintum iets zuiverder had voorgegeven kon Dalmau voor open goal intikken. Bijlow was de reden dat Feyenoord nog in de wedstrijd zat, kwam met name bij de kans van Duarte vliegensvlug de goal uit en kon zo zijn inzet pareren. Dan pak je punten als keeper, klasse gedaan Justin!

Nadat het plaatselijke stormpje uit Almelo was gaan liggen, waren de overige vijfentwintig minuten van de eerste helft niet om aan te gluren. Alleen Vilhena kreeg zoals gezegd na mooi verlengen van Jørgensen nog een grote kans. Verder was het een zich herhalend spelbeeld wat Feyenoord vaak met name voor rust laat zien: inspiratieloos en wars van enige beweging zonder bal.

Men noemt vaak dat PSV en Ajax zo’n onnoemelijk grote kloof hebben met de rest van de competitie. Ben ik het deels mee eens. Daar wordt nou eenmaal meer geld in de selectie gestoken waardoor je ploeg met name in de breedte veel meer kwaliteit heeft. Maar, als ik dan naar zo’n Ajaxploeg kijk, die vlak voor ons tegen Excelsior met 1-7 wint, zie ik een ploeg die vooral zonder bal heel veel beweegt. Als het even niet loopt dan gaan verdedigers meer naar voren en wisselen middenvelders van positie. Dat goed kunnen is uiteraard een kwestie van kwaliteit, maar ook van durf en een technische staf die dat neerzet.

Heracles bijvoorbeeld bracht Feyenoord vaak in de problemen door de goede wisselwerking van Pedersen en Dalmau. Eerstgenoemde dook vaak in de spits op en alle gevaarlijke momenten voor rust werden door het midden gecreëerd. Het is dus niet alleen een kwaliteits verhaal, het is ook durven en aanleren. Feyenoord speelt veel te voorspelbaar. Andere ploegen, en met name Ajax en PSV, kunnen door kleine omzettingen tijdens de wedstrijd het spel volledig naar zich toe trekken.

De tweede helft

Mooi bruggetje, want na rust lukte het wel. Opeens was Vilhena ook op de rechterhelft van het veld in balbezit, kwam Berghuis vaker naar binnen zonder bal zodat Jørgensen de flank op kon zoeken, schoof Jan-Arie met of zonder bal vrolijk het middenveld in en durfde Clasie na een pass gelijk diepgaand door te bewegen waardoor hij een of twee Heraclieden met zich mee trok.

Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Veelzeggend was de sprint van Nieuwkoop, vijf minuten na rust, hij werd diep gestuurd en door Van Hintum neergehaald vlakbij de zestien: gele kaart en vrije trap. Die vrije trap van Berghuis belande bijna in de kruising. Zo simpel kan het zijn, door iets meer diepgang in je ploeg te creëren verander je relatief eenvoudig een compleet spelbeeld. Zeker omdat Feyenoord dit seizoen heel sterk is in dode spelmomenten, snap ik niet waarom daar niet wat meer naar gezocht wordt. Als het voetballend even niet lukt moet je op andere manieren een wedstrijd zien open te breken.

Heracles kreeg vlak na die bijna goal van Berghuis de laatste grote kans, Kuwas kon meegeven op Osman, die gelukkig heel zwak afrondde. Opnieuw een kans die dwars door de as werd opgezet, dat was echt zorgelijk vandaag en ik weet ook zeker dat de technische staf daar komende week aandacht aan gaat besteden. Elke kans die Heracles creëerde liep over Clasie en het centrale duo achterin.

Een kwartier na rust kopte Jørgensen de op dat moment verdiende 0-1 binnen. Voor rust had Heracles wellicht wat meer verdiend maar na de pauze nam Feyenoord het initiatief. Uit een corner (opnieuw een dood spelmoment) werd er gescoord. De goal kwam op naam van de Heracles-goalie, doet niks af aan het feit dat dit de zoveelste goal uit een dood spelmoment is. Een heel belangrijk wapen, ditmaal breek je daar namelijk een lastige uitpot in Almelo mee open.

Sterker nog, vlak daarna werd de wedstrijd beslist. Berghuis combineerde kort met Nieuwkoop en verstuurde een werkelijk schitterende pass op Verdonk die goed diepte zocht. Calvin kon zonder te hoeven controleren breed leggen op de vrijstaande Toornstra: 0-2, wedstrijd gespeeld. Ik weet niet of jullie het ook hadden maar deze Toornstra-goal deed me ontzettend denken aan zijn goals die hij met name in het kampioensjaar maakte. Uit het niets voor de goal opduiken door goed mee te lopen met waar de bal zich bevindt. Bij zo’n bal weet je gewoon dat hij het afmaakt.

Na die 0-2 had het laatste half uur schriftelijk afgedaan kunnen worden. Heracles gaf de geest en ging zich mentaal vast richten op de volgende wedstrijd, en Feyenoord was blij met de toch wel verrassende voorsprong waardoor het ervoor koos deze te consolideren. Begrijpelijk. Je speelt in een regenachtig Almelo op een waardeloos kunstgrasveld, als je dan opeens halverwege de tweede helft op een ruime voorsprong staat, moet je die pot gewoon in het slot gooien.

Berghuis en de ingevallen El Hankouri kregen nog twee grote kansen om de marge te vergroten, maar de wedstrijd was al gespeeld. Een verdiende zege, waarbij ik achteraf de twee goals verschil ietwat geflatteerd vond. Gezien de kansen (met name in de eerste helft) had Heracles een goal verdiend. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Feyenoord zich wel uitstekend herpakte na de rust.

De conclusie

We hebben nog een wedstrijd te goed op de ploegen om ons heen en staan nu al drie punten los van de nummer vier. Dat zijn dus zes verliespunten voorsprong. Dat is aan de ene kant een ongekende weelde, aan de andere kant dreigt een heel saai en voorspelbaar seizoen. Want Ajax staat al op acht punten. Er van uitgaande dat we van VVV winnen worden dat er vijf. Neemt niet weg dat PSV en Ajax hun potjes vele malen makkelijker winnen en we echt niet zomaar daar op gaan inlopen.

Het baart mij meer zorgen dat Feyenoord tot nu toe bijna iedere wedstrijd twee gezichten laat zien. Natuurlijk kun je niet negentig minuten lang geconcentreerd spelen. Maar het verval is bij vlagen wel echt ontzettend groot. Zeker als je dan ziet hoe de ploeg na rust het veld op komt en binnen een minuutje of tien de wedstrijd beslist, vraag je je af wat er er die vijfenveertig minuten daarvoor in de hoofden omgaat en dat allemaal niet mogelijk is. Natuurlijk is Heracles een ploeg die dit jaar aardig draait, maar er is geen één speler in die ploeg die in dit Feyenoord moeiteloos mee zou draaien. Je moet zo’n ploeg eerder op de knieën krijgen.

Al met al een belangrijke zege, los van het verhaal om de derde plaats is dit pas de tweede uitzege van dit seizoen (vv Gemert niet meegerekend). Daarnaast heb je dit seizoen tegen alle ogenschijnlijke concurrenten voor plek drie gewonnen. Heracles, Vitesse, Utrecht en wellicht Heerenveen, ze werden allemaal verslagen. Alleen tegen AZ moesten we de punten delen.

Over twee weken komt Groningen naar Rotterdam. Ik ben benieuwd. Die gasten hebben de geest een beetje terug en wonnen overtuigend de derby van het Noorden. Hopelijk dat Van Persie dan weer fit is, en ik hoop vooral dat Feyenoord dan eens start zoals het vandaag na rust begon.

De cijfers:

Bijlow: Een 8.

Man of the match vandaag door in de eerste helft een aantal cruciale reddingen te verrichten. Daarom sta je daar. Top gedaan. En fijn voor hem na die zeer matige pot tegen Ajax.

Nieuwkoop: Een 7.

Eerlijk is eerlijk, hij neemt tot nu toe St. Juste’s positie uitstekend over. Was met name in de tweede helft met zijn diepgang belangrijk in de ‘wederopstanding’ van Feyenoord.

Van Beek: Een 6,5.

Ik hield m’n hart vast, en z’n contractverlenging deze week vond ik zeer dubieus, maar speelde vrij degelijk. Soms nog wat onzeker, met name als Pedersen naar binnen kwam. Is ook niet de beste in doordekken…

Van der Heijden: Een 6,5.

Had soms moeite met Kuwas, twijfelde dan om Verdonk rugdekking te geven of de lopende middenvelders op te pakken. Aan de bal wel weer ouderwets sterk.

Verdonk: Een 6.

Eerste helft kon hij Kuwas moeilijk bedwingen. Veel kansen werden door het midden gecreëerd, maar ook vaak als Kuwas daarheen trok. Gaf soms echt teveel ruimte weg. Wel een prachtige assist op Toornstra uiteraard!

Vilhena: Een 6.

Speelde niet eens zo slecht en was het Heracles middenveld de baas. Maar moet echt één van die twee grote kansen voor rust maken.

Clasie: Een 6.

Het verbaasde me hoeveel vrijheid hij in balbezit kreeg van Heracles. Kon wel, evenals Van Beek, moeilijk omgaan met de centrale positiewisselingen bij Heracles.

Toornstra: Een 6,5.

Typische Toornstra wedstrijd. Staat er gewoon. Eerder dit seizoen een paar hele matige optredens, maar dit is de Jens die we kennen. Niet uitblinken, maar z’n stinkende best doen, weinig fouten maken en als het kan nog een doelpuntje prikken ook.

Larsson: Een 6.

Behaalde bij lange na het niveau niet wat hij de afgelopen weken aantikte. Maar zijn ondergrens stijgt. Waar hij voorheen ver weg zakte na rust, bleef hij vrij aardig overeind.

Berghuis: Een 7.

Wordt langzamerhand weer de oude. Met zijn vrije trap vlak na rust gaf hij Feyenoord weer vertrouwen en opnieuw een assist uit een corner vlak daarna. Gaat steeds vrijer voetballen en ligt het nou aan mij of klikt hij beter met Nieuwkoop dan met St. Juste?

Jørgensen: Een 7.

Was weer het aanspeelpunt zoals we hem kennen. Cruciaal bij de 1-0 en bewoog vaak de hoeken in waardoor onder andere Toornstra veel ruimte kreeg. Goeie pot.

Vente & El Hankouri: Geen cijfer.

@Robert_Schroer