De aanloop

Iedere Feyenoordsupporter genoot nog na van de klinkende overwinning op Dinamo Tbilisi. Maar nu wachtte de uitbeurt in Heerenveen. Coach Jaap Stam besloot Leroy Fer rust te gunnen door hem thuis te laten. Wel mee in de bus voor zijn terugkeer op de Nederlandse velden: Rick Karsdorp.

De wedstrijd

Iedere Feyenoordsupporter weet dat er na een prima wedstrijd vrijwel altijd een mindere volgt. Voorbeelden uit het verleden te over. Dus de verwachtingen voor een goede afloop in het Abe Lenstra-stadion waren niet al te hoog. Zeker niet toen de opstelling van de bezoekers bekend werd. Renato Tapia werd op het middenveld geflankeerd door Wouter Burger en Orkun Kökcü.

De thuisploeg zocht vanaf het beginsignaal de aanval op. Een schot van Ejuke kon nog maar net geblokt worden, en een onbehouwen overtreding van Eric Botteghin op Kongolo was voor scheidsrechter Kamphuis aanleiding om de bal op de penaltystip te leggen. Zo kreeg Odgaard dé kans om in de twaalfde minuut zijn team naar een voorsprong te schieten. Zijn niet al te harde schot werd prima gekeerd door Kenneth Vermeer.

Luidkeels aangemoedigd door een (uiteraard) vol uitvak begon Feyenoord beter in de wedstrijd te komen. Maar veel uitgespeelde kansen leverde dit nog niet op. Er was een poging van Tapia, en waar Kökcü met een knal de 0-1 op zijn voet had, raakte zijn zachte inzet het toevallig uitgestoken been van oude bekende Hahn. De voorsprong voor de bezoekers kwam er dan tóch. Vlak voor rust kopte Botteghin op een Friese arm in het strafschopgebied van de gasten. De penalty werd onberispelijk ingeschoten door Steven Berghuis, met afstand de beste Feyenoorder op het veld.

Heerenveen voerde in de tweede helft de druk op en kreeg een goede kans toen Faik mocht aanleggen voor een vrije trap. Vermeer moest vol gestrekt op de volgende zwabberbal. Berghuis haalde even later een inzet van Ejuke van de lijn. En diezelfde Berghuis verzuimde even later om zijn ploeg in veilige haven te schieten, net als de ingevallen Luciano Narsingh.

Tien minuten voor tijd kregen de bezoekers de rekening gepresenteerd. Dresevic mocht van zoń 35 meter ongehinderd aanleggen voor een afstandsknal, met net genoeg effect om Vermeer via de paal kansloos te laten. Feyenoord kwam deze mokerslag niet meer te boven. Twee wedstrijden gespeeld, en twee punten.

Het oordeel

Sam Larsson, die tegen Tbilisi een lekkere pot speelde, kwam nu niet voor de dag. De oorzaak? Niemand weet het nog. Hopelijk krijgt Jaap Stam de wisselvalligheid er nog eens uit. Wouter Burger leidde een paar keer gevaarlijk balverlies, maar is nog jong. Fer werd erg gemist, en wanneer gaat Narsingh in de basis starten?

Frustrerend was dat Feyenoord weinig kansen weggaf, maar daar tegenover ook weinig creëerde. De return tegen Tbilisi zal het probleem niet zijn. De komende thuiswedstrijden tegen FC Utrecht en AZ gaan wel heel erg belangrijk worden. Met of zonder versterkingen.

Joop

@joopb68lfc