Goeiendag Martin,

Volgens mij snap je het niet.

Tsja, waar moet ik beginnen? Je wordt aardig bekritiseerd deze weken en er komen steeds meer analyses voorbij waar ook jouw functioneren aan de kaak wordt gesteld. Mijn mening is er ook maar slechts 1 van velen maar lange tijd had ik niet echt een mening over jouw functioneren.


 

Ik kan me weinig voorstellen bij de moeilijke omstandigheden waarin jij zaken moet doen. Behalve dat het bij Feyenoord lastig werken is lijkt mij sowieso de voetbalwereld er 1 die niet de mijne is. Dan heb ik het over de transferwereld en het spel dat daarbij komt kijken. Clausules, vergoedingen, tekengeld, zaakwaarnemers, afspraken die niets waard zijn, netwerk, netwerk en netwerk en een mening van een supportersschare die vaak op basis van halve berichten een mening klaar hebben.

Je hebt een hoop goede dingen voor Feyenoord gedaan. De transfersommen die je binnenharkte voor Gini en Leroy vind ik een sterk staaltje onderhandelen. Op basis van dat ene jaarcontract en hun salaris van toen was het knap. Ronald Koeman, Guidetti, Pelle. Stuk voor stuk hele belangrijke transfers. Ook een aantal minder goede zoals Singh, Goossens en Verhoek. Daarbij denk ik dat je de Vrij voor meer had kunnen verkopen maar goed, ik kan niet oordelen.

Wat mij wel stoort is 1 van jouw meest recente uitspraken. Het gaat over  het al dan niet aanwezige topsportklimaat. Verbeek, Koeman, Rutten. Stuk voor stuk mensen die het goed voor hebben met Feyenoord maar hun bezorgdheid uitten. 2 voorbeelden zijn er genoemd. De prullenbak en de grasmaaier. Ze werden genoemd als lukraak voorbeeld maar de prullenbak en een grasmaaier zijn de status van ‘zomaar een lukraak voorbeeld’ ontgroeid en inmiddels is de conclusie wel duidelijk. Dat topsportklimaat ontbreekt.

van geel Mijn mening aan de hand van 2 citaten uit jouw mond:

“Vijf jaar geleden liepen ze bij Feyenoord ererondes als ze vierde werden. Dat is gelukkig niet meer.” 

5 jaar geleden werden we wel 4e maar ik kan me weinig ererondes herinneren. De laatste huldiging was toen we 2e werden en daar lachen ze nog steeds om in de hoofdstad. Precies, dat is dus nog wel zo. Bij topsport telt namelijk alleen de bovenste plek. Overigens zijn we dit jaar ook 4e geworden. Geen ereronde maar we zijn er ook niet echt op vooruit gegaan in 5 jaar.

“Als het dan alleen maar gaat over een niet geleegde prullenbak, een cover van het clubmagazine met Dirk Kuyt, of een grasmaaier die een training hindert, vind ik juist dat we heel goed bezig zijn.”

Sorry Martin, meen je dit nou?  Dan snap je echt niet waar het om draait. Topsport gaat om focus. Focus op de prestatie. Focus op beter worden. Een trainer moet geen aandacht besteden aan een irritatie van een volle prullenbak. Een trainer moet niet bezig zijn met reageren op vragen over volgend seizoen. En die grasmaaier? Alsjeblieft. Bij Simonshaven B1 waren we al beledigd als een grasmaaier een training hinderde. En plaats deze voorbeelden even in perspectief. Als deze basale dingen al niet op orde zijn dan maak ik me ernstig zorgen om de rest van de faciliteiten.

Oh ja, nog wat. Als een trainer zelf zegt dat hij het niet meer ziet zitten en het tij niet meer kan keren dan ga je toch niet zo maar akkoord met hem ontslaan. Je kent toch de regels wel? Ontslaan is doorbetalen. Dan zeg je: “oke Fred, knap dat je het toegeeft,ik snap dat je geen ontslag wil nemen want dan loop je geld mis maar laten we het netjes oplossen. Je krijgt de helft en dan praten we nergens meer over” Dat scheelt gewoon weer 50.000 euro. Maar ja, misschien zie ik het simpel en ligt het allemaal net wat gecompliceerder als je in een topsportklimaat werkt. Als je daar in werkt inderdaad.

groeten

Rinus