Het laatste seizoen, met het geweldige einde op de Coolsingel, is nu ruim 2 maanden voorbij. De blik gaat op komend seizoen, dat we beginnen met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, tegen Vitesse.

Voordat ik begin over Martin Van Geel, waar ik toch even wat over neer wil tikken, een vraag aan mede-Feyenoorders die (veel) langer supporter zijn dan ik:

Mijn (fanatieke) supporter zijn begon rond begin deze eeuw, met gelijk een uniek hoogtepunt: de winst van de UEFA Cup. Mijn vraag is, hoe ga je nu zo’n nieuw seizoen in, wanneer je bijna niet beter kan presteren dan afgelopen seizoen?

Dit is oprecht nieuw voor mij. De afgelopen jaren, laten we zeggen ongeveer 10, toen ik Feyenoord écht fanatiek ging volgen, was ik nu vooral aan het hopen dat het komend jaar dan toch eindelijk eens beter zou gaan. Dat we wél een keer konden gaan meestrijden om de titel, en hopelijk nog tot het einde ook, dat zou al helemaal leuk zijn geweest. De afgelopen jaren was het echter meestal rond januari al duidelijk dat we alvast naar volgend seizoen konden kijken.

We hebben de afgelopen jaren veel verschillende soorten transferzomers gehad. Een jaar of 8 geleden zat de helikopter die in juli op het veld van De Kuip neerdaalde vol met veteranen en ervaren rotten. In de hoop dat de teruggekeerde succescoach Bert Van Marwijk met onder andere de uit de heli stappende Kevin Hofland, Tim De Cler én de nu in de technische staf zittende Roy Makaay, succes terug zou brengen naar Rotterdam Zuid. Als ik me niet vergis zat onze huidige hoofdcoach, die in 2 jaar even 2 prijzen binnen harkte, ook in die helikopter. Zo’n transferzomer dat we allemaal hoopten en verwachtten dat het tij dan eindelijk gekeerd was, en dat na 6 jaar geen prijs (haha, 6 jaar, wat een mooie tijd was dat) we eindelijk weer eens konden gaan knallen in de Champions League.

We weten allemaal dat behalve de KNVB-beker winst die massa-investering ons in een zeer diep dal wierp.

Met als resultaat dat een paar jaar later de heli gevuld was met louter jeugdspelers, puur ter opvulling van. Al die kinderen die op zondag naar de Kuip kwamen voor de Open Dag moesten natuurlijk niet teleurgesteld worden met een helikopter waar een materiaalman en de kantinejuffrouw, die hun contract hadden verlengd, uit zouden stappen. Maar het feit dat een paar 17-jarige gastjes uit de helikopter stapten, waar dat een paar jaar daarvoor nog een speler als Pierre van Hooijdonk was, gaf aan hoe slecht we er toen voor stonden.

Overeenkomst tussen de 2 transferzomers die ik hierboven als voorbeeld nam; hoop. We hadden het jaar ervoor weer voornamelijk teleurstelling gehad, en met welke soort aankopen de Technisch Directeur van dienst in dat jaar ons ook verraste (lees: vooral teleurstelde), we gingen er vanuit dat de lijn nu toch écht omhoog werd ingezet. Dit keer zou de glorie aan ons zijn! Niks glorie, helaas. Deceptie op deceptie volgde. Johnny van Beukering heeft in een Feyenoordshirt gelopen toen! Zegt genoeg.

Murw gebeukt en zonder uitzicht op nog enige emotie die enigszins leek op hoop of op z’n minst gezegd vertrouwen, werd Martin van Geel aangesteld.

Martin heeft er mede voor gezorgd dat we nu in een zomer zitten die niet in de verste verten lijkt op de tragedies zoals hierboven beschreven. Martin zorgt ervoor dat ik heel onwennig het nieuwe seizoen in ga. In plaats van underdog, zijn wij nu opeens de club waarop gejaagd moet worden. We zijn Kampioen geworden en dat brengt verwachtingen met zich mee. Niet alleen om dat succes te prolongeren in Nederland, maar nu ook nog eens met (minimaal) 6 potjes in de Champions League. Mán wat kijk ik uit naar die loting, maar dat terzijde. We gaan nu dus als Legioen zijnde met een compleet vernieuwde mindset het nieuwe seizoen in. En ik dank in deze Martin Van Geel daar enorm voor.

Martin is een 57 jarige uit Brabant afkomstige kerel die bij het grote publiek bekend werd omdat bij Voetbal Inside z’n vrouw vaak belachelijk werd en wordt gemaakt. Ik zal hem later herinneren als een Technisch Directeur die met terugwerkende kracht veel invloed had op de ‘wederopstanding’ van Feyenoord.

Niet dat Martin pas bij Feyenoord indrukwekkend werk ging verrichten. Weten we nog dat een jaar of 15 geleden Willem II (ja, Willem II!!) Champions League speelde met Co Adriaanse als trainer? 3 keer raden wie toen de Technisch Directeur was. Daarna was hij ook TD bij het AZ, wederom met Adriaanse, dat de halve finale van de Europa League haalde.

Later was Van Geel ook nog Technisch Directeur bij een club in Noord-Holland, maar dat hij daar geen noemenswaardige successen behaalde vinden wij op z’n zwakst gezegd niet zo heel erg.

Van Geel kwam 6 jaar geleden bij Feyenoord te werken. Zijn eerste aankoop/aanstelling was misschien wel zijn belangrijkste van de afgelopen jaren; Ronald Koeman. De trainer die in de rol zoals Adriaanse die eerder samen met Martin vertolkte, onze club weer een trots gezicht terug gaf, met vooruitzicht op weer structureel bovenin meedoen in Nederland.

We kunnen allemaal Guidetti en een jaar later Graziano Pellè geluks aankopen noemen. Die via via via via via bij ons terecht kwamen. Maar eerlijk is eerlijk, op slechte aankopen wordt een TD afgerekend, op de goede dus ook. Feyenoord kwam uit een rampjaar, en mede door die gekke Zweed in de spits, die Martin had gehaald, maar ook door een speler als Bakkal die werd gehuurd en een topjaar beleefde, kwam Feyenoord weer op de plek waar het hoorde, met als uiteindelijk groot succes het kampioenschap van afgelopen seizoen.

Ook spelers als Elia, Berghuis en uiteraard Kuyt, werden allemaal onder Van Geel binnengehaald en droegen bij aan het kampioensjaar. Naast goede transfers is Van Geel ook uitstekend bezig als het gaat om contractverlengingen.

Alle spelers liggen voorlopig nog lang vast, of zijn onder goede voorwaarden aan de club verbonden. Alle sterkhouders gaan alleen weg als een club met een hoofdprijs, en daarvan de hoofdprijs komt.

O ja, nog even over aankopen, Nicolai Jorgensen vind ik wel de grootste meesterzet van Van Geel. Niemand kende hem en niemand had ook maar een gerucht gehoord dat Feyenoord hem wilde aantrekken. Een jaar later is hij topscorer van de Eredivisie, en had gisteren het halve Legioen een defibrillator nodig toen een geruchtje rondging dat hij mogelijk zou vertrekken. En dat voor nog niet eens 5 miljoen euro. Top aankoop. En niet te vergeten, de hoge doorverkooppercentages bij de verkopen van jeugdspelers als Stefan De Vrij en Bruno Martins Indi, waar we deze zomer waarschijnlijk weer meerdere vruchten van plukken.

Van Geel zorgt er voor dat we, althans ik zal nu even voor mezelf praten. Ik herhaal; Van Geel zorgt ervoor dat ik vol vertrouwen het nieuwe seizoen in ga. Deze situatie van hopelijk prolongerend landskampioen is nieuw voor mij, om Feyenoord in zo’n rol te zien. En dat er spelers zouden vertrekken zat eraan te komen. Kuyt en Elia wisten we al, Karsdorp was al eerder interesse voor getoond, alleen Kongolo verraste, maar werd (door Martin) wel met een kortlopend contract voor hoofdprijs verkocht. Chapeau.

Behalve Diks, waar ik licht aan twijfel en ik weet niet goed waarom, vind ik alle aankopen tot nu toe volkomen logisch en te verantwoorden. St. Juste en Haps zijn gehaald vlak voordat bekend werd dat ze in Eindhoven en Amsterdam nu opeens heel creatief om moeten gaan met hun achterhoede, en onlangs verhuurde spelers die op de schopstoel zaten opeens basisspeler werden. Noem het toeval, noem het voortschrijdend inzicht van onze TD.

Natuurlijk zal er wel eens een miskoop bij zitten, misschien valt Amrabat met Kuipvrees door de mand, wie zal het zeggen. Evenals Tapia, die het nog niet laat zien. Of Vejinovic, die wordt verhuurd en eigenlijk alleen maar tegengevallen is. Of Gustafson, waarvan iedereen blij is dat Roda JC met hem in zee wilde. Ook dat zijn aankopen van Van Geel. Maar wanneer je de balans opmaakt is hij de enige TD sinds tijden die een ruime voldoende haalt.

We beginnen pas over 2 weken, maar de selectie is al rond. Lekker voor Van Bronckhorst. Want ook dát is weleens anders geweest, dat er eind augustus toen we al 12 punten hadden verloren in de competitie, nog paniekaankopen werden gedaan (ik noem een Charisteas).

Nee, doe mij maar deze TD, en hopelijk blijft hij nog heel lang. Want de toekomst ziet er rooskleurig uit, Van Geel is daarvoor een groot deel verantwoordelijk voor.

@Robert_Schroer