Mijn zoontje van 3 vroeg gisteren, halverwege de 1e helft, wat ik aan het doen was. ‘Ik kijk Feyenoord, kijk maar, in die blauwe shirts’. ‘Feyenoord??’, vroeg hij verbaasd. Hij keek 4 seconden naar de tv en ging weer verder met spelen.

En gelijk had hij. In die 4 seconden zagen we een tikkie terug, een tikkie breed en knullig balverlies. Het is dé perfecte samenvatting van het hele seizoen van onze club. Die specifieke 4 seconden. Het loopt niet, het ziet er niet uit en het doet pijn aan je ogen, je hart en je hersenen. Want waarom zou je in vredesnaam nog dit, vrijwillig, willen zien?

‘Papa, wat zeg je?’, vroeg mijn zoon begin 2e helft. ‘Niks jongen, papa praatte in zichzelf’, reageerde ik. Ik vloekte binnensmonds en zuchtte nog eens diep. Hij keek weer even een paar seconden naar het scherm en vroeg: ‘Is dat Feyenoord?’. ‘Ja jongen, helaas wel’. Hij zag Malacia weer een bal over de zijlijn lopen en zag Berghuis met hangende schouders en koppie naar beneden lopen.

Dat we met zulk spel 3e staan is een wonder. Want ik ben de wanhoop nabij. Met zulke spelers moet je toch in ieder geval beter kunnen voetballen, dan dat we nu doen? Maar ja, dat dacht ik vorig seizoen ook. Het seizoen daarvoor word je op basis van mentaliteit en een flinke portie geluk kampioen. Meer niet. Ja, het falen van de concurrentie. En een Elia, El Ahmadi en zelfs (dat ik dit ooit nog zou zeggen…) Dirk Kuyt, die alles en iedereen op sleeptouw namen.

 

‘Dit méén je niet’, als ik zie dat Sven van Beek (de Miquel Nelom van de centrale verdedigers) erin komt voor Larsson. ‘Wat zeg je papa?’, vroeg mijn zoon. ‘Niks jongen, Gio is weer eens van het padje af’. M’n zoon keek me aan, keek naar het scherm en ging verder met zijn autootjes.

De voorspelbare 1-1 viel, na alwéér gepruts van Malacia en ongekend slecht dekken van Van Beek. Serieus, van Beek schijnt een verdediger te zijn, maar basisprincipe nummer 1, als centrale verdediger is: aan de goede kant dekken. Sven van Beek snapt dat niet.

Is dat alleen zijn schuld? Nee. Zoals al seizoenen lang ontbeert onze trainert elke vorm van visie en tactisch vernuft. Van Persie, Berghuis, Larsson, Jorgensen, kunnen die er niks meer van? Ik geloof er geen reet van. Clasie is ook niet opeens minder dan een willekeurige centrale sub-topper. Maar zo speelt hij wel.

Giovanni van Bronckhorst maakt zijn spelers slechter, in plaats van beter. Er wordt geroepen dat het aan van Geel ligt, maar kom op. Larsson was een logische aankoop. St. Juste idem. Clasie kon ik ergens ook nog begrijpen. Had er een nieuwe centrale verdediger gekomen, had dat weinig uitgemaakt met deze trainer.
Begrijp me niet verkeerd. Ik ben Gio ontzettend dankbaar voor alle prijzen die hij heeft gepakt. Maar als je kijkt hoe hij speelt, dan ga je denken dat dit meer te danken is aan het falen van PSV en Ajax, dan aan de kwaliteiten van Gio en het team.

 

‘Papa, is dat voetbal?’ vroeg m’n zoon op een gegeven moment. ‘Zo zou je het kunnen noemen ja’, zei ik. ‘Papa, gaan wij een keertje Feyenoord toe?’ ‘Ehhh…’, reageerde ik veelzeggend.

 

Nu schijnt Gio een vriend van Guardiola te zijn. Bel hem eens op, kijk eens bij hem, ga eens naar een vernieuwende trainer toe voor een kijkje in de keuken. Met Gio’s statuur zou je zeggen dat alle deuren open gaan. Durf eens van je principes af te stappen, ga eens in de leer bij een Guardiola, Tuchel, Klopp. Doe iets anders, dan nu. Want op deze manier ga ik ook liever met autootjes spelen dan mezelf weer kwellen met dit spel.

Of beter, hou de eer aan jezelf en wacht niet tot je ontslagen wordt. Want hier wordt niemand beter van.
Een frisse trainer, een frisse wind zou goed zijn. Want echt. Dit team MOET beter kunnen voetballen dan dat ze nu doen. Vergeet desnoods dit seizoen. Breek af en bouw op. Mét een nieuwe trainer. Pas grote talenten als Kokcü, Burger, Geertruida, Vente in. Hoeft echt niet in alle wedstrijden, maar lekker thuis tegen een Emmen, Fortuna, NAC. Want die kunnen echt wel ballen. Maar niet onder deze trainer.

Maar wie dan? Ik zeg: Peter Bosz. Ja, hij heeft grote fouten gemaakt als TD, maar vergeet niet dat dit met goedkeuring van het voltallige bestuur was. Bosz is daarna naar die club in Noord-Holland gegaan ja. En met gedonder vertrokken. Wat natuurlijk de ideale manier van weggaan is, daar. Maar goed, hij liet ze wél goed voetballen, had frisse ideeën over trainen, tactiek en ontwikkeling van individuele spelers. Ik zou het toejuichen.

‘Papa, waarom is de tv uit?’, vroeg mijn zoon na 93 minuten zelfkastijding. ‘Papa is er klaar mee jochie’.

Gelukkig is er nu 2 weken de tijd om met autootjes te spelen.

Frank (@frankvw_)