De aanloop

Het gejuich na de 2-0 overwinning op Porto galmde donderdag nog lang na in de omgeving van de Kuip. Maar op social media werd al vooruitgekeken naar de wedstrijd in Sittard. Het ging al gauw over dé traditie van Feyenoord, na een goede wedstrijd tegen een topploeg. Juist, het kon alleen maar slechter. En dan meteen ook véél slechter. Té veel voorbeelden, natuurlijk.

De wedstrijd

Wat een contrast. Dezelfde elf spelers die donderdagavond niet omver te spelen waren, lieten het nu collectief afweten. Al vanaf de aftrap ging het mis, en werd de toon gezet voor de rest van de wedstrijd. Vooral achterin werd maar half ingegrepen, met fatale gevolgen. En dat tegen een ploeg die nog geen enkele keer gewonnen had. Die nog maar acht keer had gescoord in net zoveel wedstrijden. Die op de één na laatste plaats stond met drie punten, voor de wedstrijd begon.

Een vol uitvak zag het met lede ogen aan. Een 3-1 achterstand bij rust. En wat coach Jaap Stam in de rust tegen het team zei, kan nooit indruk gemaakt hebben. Zestien seconden na de aftrap was Eric Botteghin wéér in de lucht afgetroefd. De thuisploeg had voor de vierde keer gescoord. En Stam ging maar eens aanvallend wisselen. Sam Larsson en Renato Tapia (niet eens de slechtste spelers vanmiddag) konden er af voor Nicolai Jørgensen en Luciano Narsingh. Er kwamen kansen, en hoe Luis Sinisterra van dichtbij op de paal kon koppen, weet nog steeds niemand. Veel verder dan een treffer van Steven Berghuis kwam de ploeg niet. De aanvaller had later nog commentaar op de reacties uit het bezoekersvak.

Het oordeel

Het meegereisde Legioen voelde zich behoorlijk in de steek gelaten. De falende Rick Karsdorp en Ridgeciano Haps mochten gewoon blijven staan. Edgar Ié, wat is er gebeurd met hem na zijn goede beginreeks? Waarom werd Jørgensen niet eerder gebracht? Feyenoord ging iets beter voetballen na zijn komst. Maar werd uiteindelijk afgetroefd, tegen alwéér een laagvlieger, op agressiviteit. Zo wordt zelfs een derde plek op de ranglijst een illusie. Om over de wedstrijden tegen PSV en Ajax nog maar te zwijgen.

@joopb68lfc