Vier dagen na de klinkende zege op koploper PSV stond de inhaalwedstrijd tegen VVV op het programma. Feyenoord domineerde de gehele wedstrijd en liep uit naar een eenvoudige zege: 4-1.

Feyenoord begon met nagenoeg dezelfde elf tegen VVV als waar het afgelopen zondag mee won. De weer fitte Van Persie nam de plek in van de geblesseerde Jørgensen en Verdonk mocht starten op de plaats van de geschorste Malacia. Verder koos Gio voor dezelfde spelers als tegen PSV. Vrij logisch, waarom zou je je team husselen na zo’n goede wedstrijd? Daarnaast was opnieuw een goed resultaat neerzetten cruciaal als je nog enigszins de druk op Ajax en PSV wilde houden.

De eerste helft

Na een minuutje of drie mocht de bal al op de stip, helaas was de VAR nog koffie aan het halen. Vilhena werd opzichtig neergetrokken, de herhaling liet dit echt heel duidelijk zien zag ik later. Dit was ook één van de weinige opzienbarende momenten in de openingsfase. VVV kwam met maar één doel naar De Kuip: de nul houden. Op papier stond er een 4-3-3 formatie, maar zonder bal was dit gewoon een ploeg met vijf middenvelders. Omdat de ploeg van Steijn vier basisspelers miste kon ik me dit ook wel enigszins voorstellen. Maar, ook wanneer de club uit Venlo de bal eens kreeg, bleven ze stug voor eigen goal staan en was deze voordat de middenlijn werd bereikt weer in bezit van Feyenoord.

Dit zorgde er voor dat de eerste vijfentwintig minuten een repeterend beeld gaven: Feyenoord in balbezit en elf gele mannetjes die probeerden de passes te onderscheppen. Toch creëerde Feyenoord nauwelijks iets. Berghuis schoot een keer vanaf een meter of twintig maar daar was ook alles wel mee gezegd.

Reden hiervoor? Feyenoord maakte het zichzelf gewoon vrij lastig. De intentie die Gio deze week uitsprak, om met dezelfde intentie als tegen PSV te starten, was redelijk te zien. De ploeg hield het veld breed en speelde zo ver mogelijk over de middenlijn, VVV werkte hier ook aardig aan mee door niet van de eigen zestien af te komen. Echter, Feyenoord deed in balbezit een paar dingen anders als tegen PSV. Tegen de Eindhovenaren was de centrale as (Van Beek, Van der Heijden en Clasie) veel in beweging. Met name de eerste twee bleven vandaag het eerste half uur op de middenlijn staan. Waarschijnlijk wilde Gio niet een te groot risico nemen. Je zou maar toevallig tegen een counter aanlopen, op 0-1 achterstand komen en er een onnodig spannende pot van maken. Ik begrijp dus wel dat Gio koos voor dat blok achterin, Clasie bleef dan ook netjes een meter of tien voor de verdediging staan.

Dit zorgde er voor dat Van Persie op een eiland stond, Toornstra steeds dertig meter moest overbruggen en eigenlijk alleen Vilhena lekker in de wedstrijd zat. Na dertig minuten ging het centrale duo toch anders voetballen en schoof met name Van Beek steeds vaker in. Dit zorgde ervoor dat Clasie wat meer vrijheid kreeg en dit had direct invloed op spel van Feyenoord.

Opeens werd wel de vrije man gevonden, kwam Van Persie steeds vaker aan de bal en wisselden Clasie en Toornstra regelmatig van positie. Zodoende moesten de VVV-middenvelders keuzes maken en daardoor kwamen Berghuis en Larsson beter in hun spel tussen de linies. Daarnaast is het een verademing om te zien dat Van Beek in vorm raakt, dit zorgt er voor dat je naast Van der Heijden nog een centrale verdediger hebt die redelijk kan opbouwen. Botteghin is de betere verdediger maar Van Beek is wendbaarder en in de juiste vorm heel behoorlijk aan de bal. Je ziet in alles dat je tegen een team dat verdedigend speelt dit veel meer baat heeft ten behoeve van het hele team.

Al met al dus een goed en veilig begin maar pas na een half uur begon de wedstrijd echt. Dit kwam omdat Feyenoord eindelijk de 1-0 maakte. Clasie verstuurde een dieptepass op de weglopende Vilhena, deze bal was goed maar leek iets te kort, totdat VVV-verdediger Röseler de bal volledig verkeerd inschatte, met zijn borst verlengde en zo de bal alsnog bij Tonny terecht liet komen. Dat hij die bal dan vanaf de achterlijn door het net heen schiet is een waanzinnig knappe actie, en lekker om voor de rust al de eerste goal te maken: 1-0.

Drie minuten later mocht Berghuis vanaf dertig meter aanleggen voor een vrije trap. Steven schoot deze richting bovenhoek, was een prima te vangen bal voor keeper Unnerstall, maar die koos er voor toch de bal naast te tikken. Bedankt Lars, want uit die corner volgde de 2-0. Van Persie deed slim drie stappen achteruit, zag de bal voor zijn voeten komen en uit een dropshot met zijn rechter voet schoot hij knap raak. Druipt toch weer even de klasse vanaf. Was daarnaast ook knap omdat Robin tot dat moment onzichtbaar was.

Feyenoord voetbalde daarna de eerste helft rustig uit. VVV heeft geen moment voor gevaar gezorgd en de enige momenten die nog de moeite van het noemen waard zijn waren twee gemiste VAR-momenten. St. Juste werd opzichtig naar het gras geduwd en even later werd Larsson zonder bal in de buurt omver gebeukt. Ik heb doorgaans in analyses zelden commentaar op de arbitrage. Maar dat bij deze momenten in het strafschopgebied (vergeet niet het moment met Vilhena na drie minuten) scheidsrechter Higler geen één keer naar de kant is geroepen, vind ik zeer opvallend.

De tweede helft

VVV hervatte de wedstrijd een meter of twintig hoger op het veld waardoor Feyenoord even moest schakelen. Grot, die in de eerste helft de beste VVV’er was, ging wat meer zwerven en daar had Gio (zoals altijd) niet direct een antwoord op. Toch scoorde Feyenoord eigenlijk uit het niets na tien minuten de beslissende 3-0. Sam Larsson kreeg wat ruimte om naar binnen te trekken en schoot tegendraads raak.

Toen leek de wedstrijd beslist en mocht Feyenoord voorzichtig aan een monsterscore gaan denken. Toch deed VVV uit het niets iets terug. Spits Mlapa schermde de bal goed af met zijn rug naar de goal op de rand van het strafschopgebied, er leek niks aan de hand, maar toen hij teruglegde op de inlopende Susic stond het opeens 3-1. Knappe goal, niks op af te dingen. Was de enige serieuze mogelijkheid voor de ploeg uit Limburg en ook het enige schot op doel.

Feyenoord was daar zichtbaar even door van slag. De verdediging zette ineens even niet meer zo hoog druk en VVV had zowaar ruim een halve minuut balbezit. Daarnaast werden de Rotterdammers wat nonchalant. Onder andere Van Persie en Berghuis, die samen op keeper Unnerstall af mochten, rondden zeer zwak af. Feyenoord ging wat minder de duels in en VVV won meer tweede ballen. Dit lukte de ploeg in het geel echter maar een minuutje of tien. Halverwege de tweede helft was het daar fysiek leeg. Logisch, zij spelen zelden een doordeweekse wedstrijd en ze spelen komend weekend tegen Groningen waar ze drie punten tegen kunnen halen.

Gio maakte dankbaar gebruik van de door Steijn in de ring geworpen handdoek. Vente kwam voor Van Persie en later mocht Ayoub de plek van Vilhena innemen. Kers op de taart was de rentree van Sinisterra die de uitermate zwak spelende Berghuis mocht vervangen. Ik had stiekem gehoopt dat Larsson een publiekswissel zou krijgen, die had namelijk vlak daarvoor de wedstrijd definitief in het slot gegooid door na een mooie pass van Vilhena en een voorzet van Verdonk uit de kluts 4-1 te maken. VVV deed niks meer en Feyenoord kreeg nog halve kansen om uit te lopen naar 5-1.

De conclusie

Veertien gespeeld, twee keer gelijk en evenveel verloren, tien overwinningen. Eerlijk is eerlijk, dit zijn cijfers waar je je niet voor hoeft te schamen. In vier dagen tijd loop je zes punten in op koploper PSV en de voorsprong op plek vier is al negen punten.

Tot de kerst spelen we in de competitie nog tegen Emmen, Fortuna en ADO. Haal daar negen punten uit, wat niet ondenkbaar is, en je kunt nog met enige hoop de winterstop in. Feyenoord herpakt zich knap na een matige fase in competitie en belangrijkste is dat Larsson, Vilhena, Clasie en Van Beek hun goede vorm (terug)krijgen.

De cijfers:

Bijlow: Een 7.

Keepte foutloos, kreeg ook weinig te doen. De goal van VVV was onhoudbaar. Wat opviel was zijn goede voetbal, in de eerste helft speelde hij twee keer onder druk door twee linies Vilhena aan en na rust kon hij een paar keer met strakke ballen St. Juste bereiken.

St. Juste: Een 6

Kwam vaak goed mee op en maakte ruimte voor zijn collega’s aan dezelfde kant van het veld maar leed ook wel erg vaak dom balverlies. Gelukkig doet hij dat dan meestal op de helft van VVV en heeft dat geen gevolgen. Maar heeft zijn oude vorm nog lang niet terug.

Van Beek: Een 8.

Is bij mij vaak de zondebok. Maar eerlijk is eerlijk. PSV-thuis was uitstekend en ook vandaag was Sven zeer goed. Aan de bal overtuigend, schoof vaak goed in en heeft geen duel verloren.

Van der Heijden: Een 7.

Sinds Ajax-uit is hij eigenlijk niet meer in de problemen gekomen. Verkeert in vorm, doet geen gekke dingen en is de stabiele factor in de defensie van Feyenoord dit seizoen.

Verdonk: Een 6.

Tegen een tegenstander als VVV best een aardige stand in voor Malacia of Haps, maar komt toch echt wel veel tekort om vaste Feyenoordback te zijn. Zijn directe tegenstander speelde een passieve pot dus Calvin had weinig problemen. Aan de bal brengt hij wel heel erg weinig.

Clasie: Een 7.

Het eerste half uur heel saai en statisch maar leek erop dat dit instructies van de zijkant waren. Na de 1-0 ging Jordy meer zwerven en had onder andere een paar hele aardige intercepties, speelde vandaag ook bijna alles vooruit.

Vilhena: Een 8.

Brak uit het niks de wedstrijd open door 1-0 te maken en heeft letterlijk geen duel verloren. Is in grote vorm momenteel en hopelijk houdt hij dat nog even vast.

Toornstra: Een 6,5

Tegen een verdediging die met de rug tegen eigen goal staat zie je dat Jens minder ruimte krijgt en minder kan aanrichten met loopacties. Kwam pas in de wedstrijd toen hij wat uitzakte en Clasie’s plek soms overnam.

Berghuis: Een 5.

Eerste helft een 7. Tweede helft een 3. Gemiddeld dus dit eindcijfer. Terecht dat Gio hem wisselde want kwam na rust niks meer uit.

Van Persie: Een 6.

Robin was tot zijn goal onzichtbaar, maakte deze goal wel weer heel knap. Na rust speelde hij overduidelijk met de handrem op om zondag weer fit te kunnen zijn.

Sam Larsson: Een 8.

Wat mij betreft Man of the Match. Streed hij samen met Vilhena om naar mijn idee, maar die twee goals geven toch de doorslag. Hopelijk houdt Sam deze vorm lang vast.

Vente, Ayoub en Sinisterra: Geen cijfer.

Vente is niet de meest ideale spits tegen een verdedigend elftal, Ayoub speelde aardig kon het vooral met Clasie goed vinden en Sinisterra was vooral heel enthousiast…

@Robert_Schroer