De aanloop

Geen geweldige oefencampagne, geen spectaculaire aankopen. Coach Jaap Stam was geschrokken van het niveau bij Feyenoord. Vooral verdedigend kwam Feyenoord in de 3 oefenwedstrijden in De Kuip niet best voor de dag. De lijst met blessures die langer werd. Amerikaanse overnamegeruchten. Kortom, gezelligheid troef in De Kuip voor aanvang van de competitie. Waar begonnen werd tegen stadgenoot Sparta, vers gepromoveerd via de nacompetitie. Toch nog leuk nieuws, vlak voor de aftrap: Steven Berghuis tekende bij.

De wedstrijd

Kansen. Daar kreeg de thuisploeg er genoeg van. Bij gebrek aan beter (en door de blessure van Nicolai Jörgensen) stond Dylan Vente in de punt van de aanval. Hij maaide na een mooie aanval vanaf links over de bal. Meer gevaar kwam er van Orkun Kökcü, die twee keer ook dichtbij een doelpunt was, inclusief een poging (via de doelman) tegen de paal. En er was nog een lob van afstand van Berghuis.
Zeker de eerste twintig minuten was er een overwicht voor de thuisploeg, en had een voorsprong meer dan verdiend geweest. Maar vanaf rechts liep de aanvoer stroef. Via de linkerkant ging het een stuk beter, waar Ridgeciano Haps en Luis Sinisterra elkaar beter wisten te vinden.

Sparta kon alleen maar tegenhouden, en kwam er af en toe snel uit in de counter. Het was dan meteen alle hens aan dek voor de thuisploeg achterin. Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden, al een tijdje onder een vergrootglas, hielden stand. Ook Kenneth Vermeer begon het drukker te krijgen. En dit beeld zou na rust niet veranderen. Toen iedereen in De Kuip goed en wel weer zijn/haar plekje had opgezocht, scoorden de bezoekers zelfs. En wéér mocht het centrale duo zich het doelpunt aanrekenen. Ook Vermeer (enigszins uit positie) zag er niet goed uit bij het niet geheel onhoudbare schot van Rayhi.

Feyenoord moest komen, ging vol in de aanval en zag dé kans op de gelijkmaker door Berghuis op een onwaarschijnlijke manier verprutst worden. Volkomen vrijgelaten kopte de aanvaller op de paal. Dat maakte hij weer goed door na ruim een uur bij de tweede paal (ook weer ongedekt) de 1-1 binnen te werken.
Erg lang duurde de vreugde niet. Met nog een kwartier te gaan zorgde de ingevallen Veldwijk voor een domper. Wéér uit een counter, trouwens. En alle vrijheid vanaf het middenveld. De Feyenoordfans die hadden gegokt op een forse zege voor hun ploeg, kwamen bedrogen uit. En moesten uiteindelijk blij zijn met de gelijkmaker van Sam Larsson. In de 96e minuut.

Het oordeel

Als Feyenoord het tegen een ploeg als Sparta al moeilijk heeft, hoe moet dan in Heerenveen? En in het Europese tussendoortje tegen Dinamo Tbilisi, een ploeg met een budget zoals ze dat in de Keukenkampioen-divisie wel meer hebben? Leroy Fer deed het redelijk, met Kökcü en Wouter Burger naast zich. Luciano Narsingh viel een half uurtje weer lekker in. Hopelijk kan hij snel in de basis starten. En mag hij Berghuis in de aanval van bruikbare voorzetten voorzien, want met Vente gaat Feyenoord nooit de oorlog winnen.

Traint Stam te hard, of willen de spelers té graag? Ook Botteghin viel geblesseerd uit, naast Vente. Het geschuif kan beginnen in de achterste linie. Van der Heijden gaf na afloop aan nog steeds weg te willen, maar lijkt centraal de enige optie, met Jeremiah St Juste. Het gaat een lang en zorgelijk seizoen worden… Nú al.

Joop

@joopb68lfc