Op deze grijze herfstmiddag zag ik het beste Feyenoord sinds het kampioensjaar. Met name in de eerste helft werd PSV op alle gebieden overtroffen en zag ik als analist van WZF voor het eerst sinds tijden weer eens uit naar het schrijven van de analyse: 2-1!

Ik zal niet gelijk met superlatieven gaan strooien, ik zou niet eens weten waar te beginnen. Maar afgelopen week gaven Gio en zijn spelers aan uit te kijken naar deze wedstrijd, ik weet niet hoe dit met jullie zat, maar ik kon bij mijzelf tot en met vanmorgen weinig spanning ontdekken. Natuurlijk is PSV-thuis spannender dan Emmen-uit. Maar aanhaken na een overwinning? En waarom zouden wij opeens het ongeslagen PSV verslaan?

Rond een uurtje of twaalf vanmiddag draaide die mind-set. Want, PSV verslaan, en daarna speel je tot de kerst in de competitie nog tegen VVV, Emmen, Fortuna en ADO. Die vier winnen, hopen dat die twee ploegen boven ons iets laten liggen, en je gaat niet eens zo verkeerd de winterstop in! Jullie kennen het wel, dat was mijn gedachtegang opeens, typisch Feyenoord. Toch proberen een lichtpuntje te zien. En hopen, vooral hopen. Dat kunnen wij als geen ander.

De eerste helft

Vooraf waren er een hoop vraagtekens rond de elf van Gio. Zou Ayoub eindelijk in de basis staan? Zou van Persie wel kunnen spelen? En wie moet er daardoor dan het veld ruimen? Gaat Botteghin wel spelen? En krijgt St. Juste weer de kans i.p.v. Nieuwkoop?

Toornstra begon op 10, Larsson gewoon op links en Botteghin bleek niet fit genoeg, waardoor Van Beek naast Van der Heijden mocht starten. Op het oog best logisch wat Gio neer zette. Het enige wat mij verraste was dat Nieuwkoop gelijk mocht banken nu St. Juste’s schorsing afgelopen was. Ik had verwacht dat Bart wat meer krediet zou krijgen na drie prima potjes.

Ik weet niet hoe jullie die eerste helft beleefden, maar het leek naar mijn mening in alles op de Feyenoord – PSV van twee jaar terug. Jullie weten wel, die wedstrijd met Zoet en de doellijntechnologie, waarin wij PSV de definitieve doodsteek gaven in de titelstrijd. Toen scoorde Toornstra vrij vroeg in de wedstrijd maar was het vooral opvallend dat PSV helemaal kapot werd gespeeld in de openingsfase. Vandaag bleek hetzelfde te gebeuren.

PSV kwam met misplaatste arrogantie het veld op. Ik begrijp dat dertien wedstrijden op rij winnen ontzettend veel vertrouwen geeft, maar tegen een Feyenoord dat niks te verliezen heeft zo slap beginnen, onbegrijpelijk. Feyenoord daarentegen startte alsof het vandaag daadwerkelijk als laatste kans zag om nog iets van de competitie te maken.

De Eindhovenaren staan bekend om hun twee uitstekende en veel opkomende backs. Die hebben wij met zijn allen letterlijk nul keer gezien. De hele wedstrijd niet. Dit kwam omdat Gio de ballen had om gewoon met Larsson te starten, in plaats van bijvoorbeeld Toornstra die zonder bal toch wat makkelijker met zijn directe tegenstander meebeweegt. Gio had letterlijk ‘schijt’ aan PSV en ging uit van eigen kracht. Dit valt hem te prijzen, ik ben vaak negatief over onze hoofdcoach. Maar waar Van Bommel destijds in Eindhoven Ten Hag afblufte, deed Gio dat vandaag bij de PSV-coach.

Larsson en Berghuis hadden hun directe tegenstanders negentig minuten lang onder controle. Dit zorgde ervoor dat de grootste angel van het spel van PSV in balbezit er al uit was gehaald en Luuk de Jong niet of nauwelijks werd bereikt. Zorgde er ook voor dat Bergwijn en Lozano weinig konden uitbrengen in de één tegen één duels tegen St. Juste en Malacia. Assistentie van hun collega’s achter ze kregen ze niet.

De grootste en belangrijkste slag die Feyenoord gedurende de hele eerst helft won, was die op het middenveld. Vilhena, Toornstra en Clasie speelden in een uitstekende driehoek heel PSV uit elkaar. Zo erg zelfs dat Van Bommel zijn nummer 10, Pereiro, naar de kant moest halen in de rust. Was onzichtbaar, terwijl dat normaal de speler is die in grote wedstrijden het verschil maakt.

Toornstra speelde denk ik de beste wedstrijd tot nu toe in een Feyenoordshirt. Hij was tijdens het kampioensjaar ook regelmatig belangrijk maar vandaag deed hij met en zonder bal alles goed. Letterlijk alles. Omdat hij en Vilhena al hun duels wonnen in de openingsfase, kon Clasie flierefluitend alle afvallende ballen oppikken en lekker op zijn Jordy’s het spel verdelen. Deed hij uitstekend vandaag. Eindelijk de Jordy zoals we die kennen van drie jaar terug.

Feyenoord creëerde behalve een enorme kans van Berghuis niet eens grote mogelijkheden maar was wel continu dreigend. Luuk de Jong werd door Van Bommel op een gegeven moment op het middenveld geposteerd, omdat alle duels daar verloren werden was de voorste linie van PSV nog geen moment in balbezit was geweest. Maar ook De Jong kon dat verschil niet maken, verloor elk duel.

Feyenoord bleef vaak druk zetten waardoor na een minuut of twintig PSV voor het eerst wat dichter in de buurt kwam van Bijlow. De voorste linie, onder leiding van Jørgensen, zette vaak goed druk maar het veld werd wel wat groter. Daar kon PSV zich bij vlagen aardig onderuit voetballen.

Precies op het moment dat PSV wat meer in de wedstrijd leek te komen, maakte Feyenoord binnen no time 2-0. Eerst na een omschakelmoment waarbij Berghuis en Larsson de bal binnen drie passes over het hele veld bij Jørgensen kregen. Nicolai leek even te moeten wachten maar besloot vanaf achttien meter gewoon uit te halen en Zoet volledig te verrassen. Klasse goal, 1-0.

Feyenoord nam hier geen genoegen mee en dat sierde de ploeg van Van Bronckhorst. Vaak kiest Feyenoord na een voorsprong er eerst voor dat vast te houden, en met ruim een kwartier tot de rust was dit ook wel typisch Gio geweest. Echter, De Kuip bleef de thuisploeg vooruit schreeuwen en wie anders dan de hopeloos falende Luuk de Jong verloor knullig de bal in de as van het veld, deze belandde bij Larsson, die even keek waar Zoet stond en van dezelfde afstand als waar Nicolai scoorde ook maar eens uithaalde: 2-0. Met nog maar een half uur gespeeld. Wat een ongekende weelde. Mooi voor Sam dat hij zich eindelijk eens kon onderscheiden op deze manier, in zo’n wedstrijd. Is hem van harte gegund en beloont ook Gio’s vertrouwen, wat hij de laatste weken in hem bleef houden.

Gio’s ploeg bleef tot de rust normaal voetballen en hield de linies kort op elkaar waardoor PSV de illusie niet heeft gehad ook maar iets uit te kunnen richten. Klein dompertje was dat Jørgensen vlak voor de pauze geblesseerd uitviel. Leek op een hamstringblessure dus die zien we voor de winterstop denk ik niet meer terug.

De tweede helft

Vente stond inmiddels op de plek van Jørgensen. Verder bleef Feyenoord ongewijzigd. Bij PSV was dit anders, Van Bommel koos voor de jonge Donyell Malen (prima speler overigens) op de plek van Pereiro. Laatstgenoemde was zoals gezegd door Clasie en Vilhena volledig uit de wedstrijd gespeeld. Logische wissel.

PSV ging wat hoger spelen maar hanteerde een te laag tempo om gevaarlijk te worden. Larsson en Berghuis bleven stoïcijns hun eigen looplijnen- en acties hanteren waardoor Angeliño en Dumfries niet in hun spel kwamen. Met name de eerstgenoemde was de hele wedstrijd onzichtbaar. Dumfries onderscheidde zich vooral door zeiken tegen alles en iedereen en zichzelf uit de wedstrijd te frustreren. Misschien toch goed gezien door Van Geel, door hem niet te halen.

Het eerste kwartier na rust gebeurde er vrij weinig, behalve een vrije trap van Berghuis. In deze fase moest na Jørgensen, ook Clasie het veld verlaten. Hij had in de eerste helft een tikje tegen zijn hoofd gehad van Dumfries en bleek daar toch nog teveel last van te hebben. Ayoub mocht dus eindelijk een half uur meedoen. En ook nog eens in een controlerende rol, waar hij voorheen vaker inviel op een wat meer aanvallende positie.

Vilhena en Ayoub gingen dicht bij elkaar spelen en voor Feyenoord was het zichtbaar belangrijker om de 2-1 te voorkomen, dan de 3-0 te maken. Logisch, uiteraard. De kracht was bij Feyenoord halverwege de tweede helft redelijk weggevloeid en er werd steeds verder naar achter positie gekozen. Toch wachtte Van Bommel lang met zijn tweede wissel en los van wat schotjes vanaf de zijkant kwam de Feyenoord verdediging nauwelijks in de serieuze problemen. In de omschakeling lagen er regelmatig mogelijkheden maar daar werd vaak slordig mee omgesprongen.

Wellicht dat Gio in die fase voor Van Persie had kunnen kiezen. Robin is bij uitstek de speler die als er wat ruimte ligt er met perfecte aannames en passes voor kan zorgen dat je een linie over kunt slaan. Aan de andere kant: Vilhena en Toornstra zaten goed in de wedstrijd, Vente en Ayoub waren al ingevallen, en Berghuis en Larsson stonden ook prima. Ik begreep het in dit geval dat Gio er voor koos om Van Persie niet in te brengen.

Na zeventig minuten maakt PSV dan toch de aansluitingstreffer. Bergwijn kwam één op één op Malacia af en kon daar op snelheid makkelijk voorbij. Bijlow kwam te vroeg uit en zag de bal toch in de goal verdwijnen, hij bewoog wellicht wat te gehaast in Bergwijn zijn richting, die van de goal af liep. Deze goal liet ook zien hoe belangrijk het is dat je geen onnodige gele kaarten pakt. Malacia had die vlak daarvoor namelijk gekregen en moest zich in het duel met Bergwijn overduidelijk inhouden; zonde.

PSV ging daarna op zoek naar de 2-2, zonder grote kansen te creëren. Er was nog een hachelijk moment waarbij vlak nadat Bijlow redde, er een tweede bal in het veld werd gegooid door een supporter achter de Feyenoordgoal. Aan de ene kant snap ik de frustratie aan Eindhovense kant, aan de andere kant; die kans was al verkeken en daar bracht die tweede bal geen verandering in.

Feyenoord sloot de wedstrijd op zijn PSV’s af. Door tijd te rekken, een beetje te zuigen en met name Luuk de Jong en Dumfries tot op het bot te frustreren. Een stukje karma en verdiende loon voor de ploeg van Van Bommel.

De conclusie

We zagen een heel ander Feyenoord dan we de afgelopen weken zagen. Sterker nog, dan we het afgelopen jaar hebben gezien. Overtuiging, beweging zonder bal, tweede ballen winnen, positiewisselingen, het kon niet op vandaag! Tot de winterstop hebben we dus nog vier relatief makkelijke tegenstanders. Stel je haalt daar tien tot twaalf punten uit, en Ajax en/of PSV laten een keer wat liggen, dan kun je nog wel eens vrij hoopvol de winterstop in gaan.

Maar, niet te ver op vooruitlopen. Dit was een gave middag en Feyenoord liet zien zich niet neer te leggen bij de derde plaats. Het heeft nu dan ook zelf in de hand hoe het verder gaat, in principe zijn er de komende weken genoeg mogelijkheden om druk enigszins aanwezig te houden. De ploegen onder ons laten aan de lopende band punten liggen en daar hoeft Feyenoord niet bang voor te zijn, we hebben niks meer te verliezen.

Hopelijk valt de blessure van Jørgensen mee en is Van Persie donderdag fit genoeg om in de basis te starten. VVV komt dan naar De Kuip en mocht Feyenoord dit goede gevoel vast willen houden zou het fijn zijn als er een overtuigende zege wordt geboekt. Vandaag gaf de manier van spelen in de eerste helft mij in ieder geval veel hoop en Gio bleek tactisch de juiste keuzes te hebben gemaakt. Ook was het voor het eerst dit seizoen dat de gehele as goed stond en in vorm was, lekkere opsteker.

De cijfers:

Bijlow: Een 7.

Kreeg soms wat stuiterballetjes op zich af gerold maar moest in de tweede helft (in de situatie met die tweede bal) toch even ingrijpen. Ging bij de goal van PSV voor mij niet 100% vrijuit, al kun je dat niet zijn schuld noemen. Is de laatste weken na de blunder in de ArenA prima in vorm, leuk voor hem! Vasthouden dit.

St. Juste & Malacia: Een 6.

Deze beoordeel ik samen omdat hun mindere spel na rust PSV’s betere spel inleidde. In de eerste helft vond ik Tyrell en Jeremiah foutloos, maar in de tweede helft speelden ze zichzelf door enkele domme acties en onnodig balverlies uit de wedstrijd. Malacia pakte onnodig geel en moest daardoor toekijken hoe Bergwijn 2-1 maakte.

Van Beek: Een 7.

Sven moest het bij mij vaak ontgelden en ik hield m’n hart vast toen ik zag dat hij mocht starten. Maar met name in de eerste helft speelde hij zo gedreven en gepassioneerd, nam daarmee zijn collega’s achterin op sleeptouw, ook enkele fantastische doordek-acties op Pereiro gezien.

Had een 8 verdiend maar pakte toch een domme gele kaart.

Van der Heijden: Een 7.

Vandaag niet in de problemen geweest, solide pot.

Clasie: Een 7.

Mede doordat Vilhena en Toornstra zoveel vuil werk opknapten kreeg Jordy alle rust en tijd zich te onderscheiden, dat deed hij dan ook. Knap gedaan. Jammer dat hij eraf moest na een uur spelen want hij zat er overduidelijk lekker in vandaag. Gaf vlak voordat hij werd gewisseld nog een wereldpass met links, top!

Vilhena: Een 7,5.

Eindelijk de Tonny die we ook bij Koeman in Oranje zien!

Toornstra Een 9.

Voor mij man of the match, zijn beste wedstrijd in het Feyenoordshirt. Wellicht samen met die tegen Utrecht-thuis in het kampioensjaar. Maar, Jens speelde uitmuntend. Won alle duels, was overal te vinden, speelden letterlijk alles vooruit en zorgde met zijn vuile werk zonder bal voor veel ruimte in de voorste linie.

Berghuis: Een 7.

Was eindelijk weer dreigend. Gio had door dat hem in de as opstellen, wat hij vorige week deed, niet voor herhaling vatbaar was en Steven was op rechts weer ouderwets aan ‘t dreigen en kansen creëren. Speelde Angeliño volledig uit de wedstrijd.

Larsson: Een 7.

Scoorde een fraaie goal en ik was daar als uitgesproken Samba Sam-fan uiteraard heel blij mee. Was aan de bal niet eens heel goed maar zorgde er wel voor dat Dumfries onzichtbaar was vanmiddag: daarom een ruime voldoende.

Jørgensen: Een 7.

Speelde natuurlijk maar een helft maar dit was wel eindelijk een hele goede. Fraaie goal maar zette met name regelmatig de centrale as van PSV voor lul met slimme duwtjes en winnen van kopduels. Hopelijk gauw weer fit!

Vente: Een 6.

Kreeg toch de kans om zich ruim een helft te laten zien. Had de pech dat hij dan tegen een fysiek sterk centrum stond, maar kon met zijn loopacties toch voor veel beweging zorgen. Omdat Feyenoord in de tweede helft verder naar achter speelde, kon hij zich niet onderscheiden. Wel een heel geil panna’tje bij Schwaab!

Ayoub: Geen cijfer

Speelde in de controle, deed dat vrij goed. Fysiek vooral meer aanwezig dan als Clasie daar staat.

@Robert_Schroer